樓市動向

跳至

首頁
12345...28

尾頁

別墅

話時話, 大家知唔知邊度重有凶宅?
原文章由 bplus 於 08-11-1 16:42 發表
個次大火係1997年4月8日
二期3座6樓C室
9人死多人受傷
記得火燭車去唔到平台,停係天橋咁遠 . . .

另一單係發生係2001年1月2日
同樣係二期,19座6樓 ? 室
四屍倫常慘案,濫殺無辜妻兒的父親跳樓穿過天井 . . .

:toocol ...

別墅

2008年: 一名22歲許姓大學女生,疑因學業問題與家人爭執後情緒失控,6月9日下午2時25分,被發現由美孚新村百老滙街93號16樓一單位墮樓,倒卧平台,身體多處骨折昏迷,經送往瑪嘉烈醫院搶救後不治。

2008年: 一名年約67歲男子,疑因眼疾困擾及生活苦悶,4月25日於荔枝角美孚新邨蘭秀道15號12樓一單位留下的一封遺書跳樓亡.

原文章由 MimiCactus 於 08-11-2 11:47 發表
話時話, 大家知唔知邊度重有凶宅?

男爵府

請問上星期有冇人去美孚睇過樓? 多唔多人睇樓? 因我見呢到有post話睇樓嘅人好多, 唔知有冇人會睇完即買.

另外想知睇中心水樓, 買之前可以點check係唔係凶宅? 如唔好彩買咗, 可以點做?

謝謝!!

大宅

始終買一層舊樓真係要做好多資料搜集,
層樓幾時做過大型維修?
銀行做幾多成按揭 ?
個座有無死過人.......?
家居保險銀行受唔受?
全屋水電........喉上手幾時換過.......有無證明 ?

美孚依個大型屋苑真係勝在夠實用,
而且交通非常方便.
大家如果真係想投資就要認真考慮一下啦 !
我都仍然會考慮,
但另外都會睇多一兩個屋苑再作決定.

e.g. 西九四小龍都係我心中考慮之一.

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 zinacef 於 08-11-1 23:37 發表
樓舊係一個問題, 但佢實用率高又超方便喎, 真係針無兩頭利...
我估我都係鍾情5, 6, 7期果邊

美孚有一樣野好 : 佢地嘅管理公司係做得好好架
盤數靚, 即使係全面更換大堂, 裝修, 大廈外牆維修, 都冇問過業戶夾錢.
美孚係第一代屋苑式物業, 到今時今日成四十年樓齡, 仍然有佢嘅捧場客, 甚至我在05年第一次在美孚置業, 仍可上到9成23年, 可見銀行都係對呢個屋苑物業有個正面評價.

大宅

畀面勳章

近排個市都企得幾硬, 唔知年尾會唔會好啲, 有返啲筍盤呢?

別墅

尋日行開, 見影都隔離果間美聯執左呀. 其實呢排見好多6佰呎果款單位平了許多, 由原本開220萬既已減至188萬啦. 之前開348既單位都減到328. 而海天堂斜對面果間裝修公司也執了, 其實無咩成交, 緊係無人裝修架. 心想個風浪應該開始黎緊, 不過要到年尾好多野先浮出來. 依家好多野都係"琴" 住, 所以未完全湧出來, 一到聖誕節前夕, 好多人要找數架啦. 到時希望個樓市再平就好啦.

男爵府

原文章由 MimiCactus 於 08-11-5 13:44 發表
尋日行開, 見影都隔離果間美聯執左呀. 其實呢排見好多6佰呎果款單位平了許多, 由原本開220萬既已減至188萬啦. 之前開348既單位都減到328. 而海天堂斜對面果間裝修公司也執了, 其實無咩成交, 緊係無人裝修架. 心 ...

多謝報料, 現在只有靜觀其變 (我指個樓市)

大宅

畀面勳章

望佢(個市)衰又好似好衰咁, 但事實上我真係覺得個市都係死撐住, 睇可以撐幾耐, 最緊要係自己唔急

大宅

美 孚 海 景 戶 年 內 跌 價 兩 成評分: 10.0 (2人) 瀏覽人次: 1,200 回應: 0

【 本 報 訊 】 樓 市 不 濟 , 部 份 大 型 二 手 屋 苑 的 海 景 優 質 戶 , 因 過 去 樓 價 升 得 過 急 , 近 期 下 跌 速 度 亦 勁 快 。 近 期 不 少 海 景 單 位 成 交 價 屢 創 新 低 , 與 非 海 景 戶 的 距 離 漸 見 拉 近 。
中 原 高 級 分 區 營 業 經 理 黃 惠 霞 表 示 , 荔 枝 角 美 孚 新 海 景 單 位 放 盤 少 , 旺 市 時 造 價 升 幅 會 較 其 他 景 觀 單 位 為 高 , 逆 市 亦 跌 得 較 急 。 黃 惠 霞 指 , 以 2 期 百 老 街 46 號 為 例 , 海 景 戶 年 內 跌 價 近 20% , 但 屋 苑 園 景 樓 價 年 內 僅 跌 13% 。

與 非 海 景 戶 差 價 收 窄黃 惠 霞 稱 , 由 於 近 月 美 孚 新 有 不 少 投 資 者 劈 價 沽 貨 , 即 使 是 持 有 優 質 海 景 戶 的 放 盤 , 亦 要 以 大 減 價 以 提 高 吸 引 力 , 令 這 類 單 位 與 屋 苑 其 他 景 觀 的 造 價 進 一 步 收 窄 。 現 時 美 孚 新 海 景 戶 呎 價 4500 元 , 非 海 景 戶 則 為 3400 元 , 前 者 高 出 32.4%

公爵府

好媽媽勳章

今日有地產打比我地, 960' 3房 (一個係套房), 新裝修都係300萬....
我諗再等下, 遲d年尾仲會多d荀野....

大宅

畀面勳章

真係, 咁再等等喇

大宅

畀面勳章

尋日又去睇過啲大啲單位, 係趺左啲, 不過仲係偏貴

大宅

好媽媽勳章

報紙成日出d超平成交盤,去到地產鋪又唔覺咁平,希望○九年入到荀貨自用

男爵府

2005年九百幾呎都係賣緊270萬...大家仲可以等下先...

大宅

畀面勳章

係啦, 個agent吹晒水, 話啲業主高價入, 家陣唔會賤賣物業咁蠢, 又話美孚唔會點趺, 啲800+/900+呎, 開價成$350萬!! 你咩價位入關我鬼事咩, 真係好過搶~~

大宅

i am also waiting. I would like to know when Sars how much per ft2 for those face to south and have seaview like Block 2,3?

男爵府

原文章由 zinacef 於 08-11-13 23:36 發表
係啦, 個agent吹晒水, 話啲業主高價入, 家陣唔會賤賣物業咁蠢, 又話美孚唔會點趺, 啲800+/900+呎, 開價成$350萬!! 你咩價位入關我鬼事咩, 真係好過搶~~ ...

個價又開得幾高喎

別墅

今日同D同事講開, 佢地話如果唔急買樓, 叫我等出年三月先入貨. 因為出年三月三按開始要上會, 到時好多抄家要掟貨出來. 呀, 想問下三按, 即是同邊個按? 財務公司?

民房

回覆 #35 tesstess 的文章

多謝指標. 我很喜歡美孚,交通方便,希望可買到心水

首頁
12345...28

尾頁

跳至