婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我亞媽最鍾意落鹽落d粥仔度,
有次比我發現,
佢就話:"d粥冇味邊好食架? 唔好話比亞哥知."

原文章由 KoyeBaby 於 08-11-3 16:23 發表

6299又係會亂咁餵嘢架...如果我真係俾99自己帶bb出街,恐怕係佢食乜,bb就食乜...我煲粥嗰時99都鍾意喺側邊呢樣嗰樣,又唔諗下自己煮嘢幾難食!佢兩個仔都唔食佢煮嘅飯架,仲喺我面前扮代表!!! ...

男爵府

我仔細個時上99度都成日受傷,
比門夾到手, 入急症室照X-ray...
撞到個額頭好似雞蛋咁大...
每次都係我去緊廁所發生!
唉~~~
唯有怨自己果篤死人尿急得唔啱時候!

原文章由 KoyeBaby 於 08-11-3 16:34 發表

我個女都係無時停架,又鍾意玩又鍾意扭計,所以我先同佢講驚佢睇唔住!因為佢唔止一次搞到囡囡撞瘀撞損,仲成日都掛住睇電視,連個bb去咗邊都唔知!!出到街容乜易整唔見我個女架!!最衰係佢無自知之明呀嘛,成日賴勁咁,聽 ...

子爵府

原文章由 JoJo* 於 08-11-3 16:39 發表
有次比我發現,

我阿媽以前都成日偷偷落鹽落阿仔D粥度,我話唔好落,但係發現D粥都係"咸",問佢佢話D粥冇落鹽,不過D料落左少少鹽......咁咪又一樣,俾佢激死~仲有就係次次62見我叫阿仔食野,又成日o係度話"慘喇,又要食野喇~又食呢D呀......",都唔諗下我整一餐要攪幾耐,我俾得阿仔食o既都係對佢好o既,仲要聽佢講埋D咁o既野。

複式洋房

回覆 #1 KoyeBaby 的文章

我99都係有講過類似說話,仲話困都困傻喎,佢仲要次次都唔我自己帶我個女落樓下,佢仲話我成日霸住個女tim,賤得佢,第佢得兩個仔,我放長雙眼睇叔仔第時個老婆同佢會點! :;pppp:

複式洋房

我個女兩個月時,佢就成日帶出去同鄰居玩,仲試過我嬲我唔俾佢帶去飲茶!!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 ChuChu0808 於 08-11-3 16:37 發表

真係好少事. 可能果個係99我先up住, 如果係自己呀媽講可能我唔會咁up.

事原尋晚呀B瞓瞓下半夜勁喊左5分鐘先收聲, 頭先同C6傾開電話講呢件事, 佢話99話可能係我尋日煲左d紅蘿蔔栗米水比呀B飲, 飲到佢肚痛 (瞓覺都 ...

唉...d 99真係姓"屈"架...少少事都嘈嘈閉!我最新嗰單係佢叮完嘢食見仲係凍,一入廚房見到我就鬧"你搞過d咩嚟呀!個微波爐唔熱嘅?"我真係呆哂,我全日都無掂過個微波爐,咁我照幫佢擰返去高火,佢臨走仲要講句"成日擰嚟擰去都唔知做乜!",你話佢把口幾賤呀!!!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 JoJo* 於 08-11-3 16:39 發表
有次比我發現,

99都次次叫我落鹽,話無味bb唔肯食喎!!我同佢講bb肯食佢都要繼續講,應該話從來有佢講無我講,佢都唔會聽我講嘢嘅~

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 JoJo* 於 08-11-3 16:45 發表
我仔細個時上99度都成日受傷,
比門夾到手, 入急症室照X-ray...
撞到個額頭好似雞蛋咁大...
每次都係我去緊廁所發生!
唉~~~
唯有怨自己果篤死人尿急得唔啱時候!

...

嘩!你仔仔直情要照x-ray呀?真係好大件事喎!依家無事啦嗎?我都唔明點解d 99成日都整到bb,次次都係交手俾佢唔夠5分鐘就會出事!d 99係咪真係咁唔小心呀!!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 mikitten 於 08-11-3 18:22 發表

我阿媽以前都成日偷偷落鹽落阿仔D粥度,我話唔好落,但係發現D粥都係"咸",問佢佢話D粥冇落鹽,不過D料落左少少鹽......咁咪又一樣,俾佢激死~仲有就係次次62見我叫阿仔食野,又成日o係度話"慘喇,又要食野喇~又食呢D呀......",都 ...

咪係囉!煮一餐粥仔睇落好少,做落都唔知幾多工夫!不過係以前嗰代興咁做,求其煮到出嚟塞飽個b就ok,唔會好似我哋依家咁講究,但係你62好衰囉,咁講嘢...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 Joanna.L 於 08-11-3 20:19 發表
我99都係有講過類似說話,仲話困都困傻喎,佢仲要次次都唔我自己帶我個女落樓下,佢仲話我成日霸住個女tim,賤得佢,第佢得兩個仔,我放長雙眼睇叔仔第時個老婆同佢會點! :;pppp: ...

99都話過我霸住個女唔俾佢掂!!佢都傻傻地,係我個女唔鍾意佢,次次見到佢都喊,唔通我唔理呀?又唔檢討下自己,個b日日對住佢都會喊,都唔知佢對我個女做過d乜!!我都好期待叔仔帶個巴辣女友返嚟,日日頂心杉咁對住佢

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

99嘅報復!!

我想同大家講多樣嘢,其實我之所以會應承99自己帶bb出去,其中一個原因係我唔知拒絕佢會有咩後果...同佢相處咗2年,我發現99係報復心極強嘅人!佢好鍾意搞埋d小動作,總之搞到你唔開心,嬲,佢先會順返條氣!!

佢唔止一次話帶囡囡出街玩,第一次我reject咗佢,第二晚佢趁c6唔喺屋企,煮全家嘅飯講明唔預我,仲叫我食佢剩低嗰d...

第二次係上個星期,我再reject佢,佢當時已經不停咁講"帶出去俾你休息一日都話唔要,咁都話唔俾出去...",講咗好耐好耐...到第二日嘅中午就發生微波爐事件無啦啦俾佢插!到黃昏嗰時佢衰到專登帶囡囡入廁所教佢拍廁所板嚟玩!我一發現佢就攞個身擋住我,擘大眼講大話,笑笑口咁話囡囡係拍門!!

我好憎佢攞我個女嚟出氣,都唔明呢個女人個腦諗乜!佢鬧我屈我都算啦,仲要咁樣對我個女,佢係咪真係要迫到我發火,大家無彎轉先安樂呀...

大宅

拿囡囡過橋,搬!

大宅

嗰啲變態99,口口聲聲話自己有幾愛錫個孫,又話乜Q都係為個仔同為個孫好,但係一到利害關頭,唔好講利害關頭咁嚴重,就只係佢哋有少少唔like,就乜嘢衰格賤格嘢都夠膽死做,甚至係為求自己洩憤嘅目的而不擇手段,哩啲咁賤格,心胸又非常之狹窄嘅小人,絕對唔可以姑息容忍,粗俗啲講,忍得佢就食得C!!

男爵府

果陣亞仔得歲幾,
夾到隻手之後,
四隻手指扁晒,(因為度門比風扯埋)
跟住唔夠半分鐘,
睇住四隻手指腫到好似皇帝蕉咁,
即時搭的士去最近的醫院,
醫生話BB的骨好幼細,
即時安排去照X-ray;
(正府醫院唔駛等都可以即時入去見醫生, 可想而知係幾咁急症)
照完好彩冇碎骨,
不過醫生話暫時冇事唔代表真係冇事,
所以叫我留意下呢幾日bb的手仔郁動有冇唔妥.
我仲記得當我話要帶仔去醫院果陣,
仲比人鬧我好咁緊張.

所以家陣對於人地的批評,
我只會當唱歌.

原文章由 KoyeBaby 於 08-11-3 22:38 發表

嘩!你仔仔直情要照x-ray呀?真係好大件事喎!依家無事啦嗎?我都唔明點解d 99成日都整到bb,次次都係交手俾佢唔夠5分鐘就會出事!d 99係咪真係咁唔小心呀!! ...

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

原文章由 JoJo* 於 08-11-4 08:53 發表
果陣亞仔得歲幾,
夾到隻手之後,
四隻手指扁晒,(因為度門比風扯埋)
跟住唔夠半分鐘,
睇住四隻手指腫到好似皇帝蕉咁,
即時搭的士去最近的醫院,
醫生話BB的骨好幼細,
即時安排去照X-ray;
(正府醫院唔駛等都可以即時入去見醫生, 可想而知係幾咁急症)
照完好彩冇碎骨,
不過醫生話暫時冇事唔代表真係冇事,
所以叫我留意下呢幾日bb的手仔郁動有冇唔妥.
我仲記得當我話要帶仔去醫院果陣,
仲比人鬧我好咁緊張.

所以家陣對於人地的批評,
我只會當唱歌.

超變態呀 !!!!! You should buy those plastic thing to prevent the doors windows etc. from sudden closure ar ~! I guess your baby is OK now??

原文章由 wmpl 於 08-11-4 06:55 發表

嗰啲變態99,口口聲聲話自己有幾愛錫個孫,又話乜Q都係為個仔同為個孫好,但係一到利害關頭,唔好講利害關頭咁嚴重,就只係佢哋有少少唔like,就乜嘢衰格賤格嘢都夠膽死做,甚至係為求自己洩憤嘅目的而不擇手段,哩啲咁賤格,心胸又非常之狹窄嘅小人,絕對唔可以姑息容忍,粗俗啲講,忍得佢就食得C!!

唔係自己生既小朋友係差D ga la ~~~ 唯有自己睇緊D lor ~~

原文章由 KoyeBaby 於 08-11-3 23:55 發表
99嘅報復!!

我想同大家講多樣嘢,其實我之所以會應承99自己帶bb出去,其中一個原因係我唔知拒絕佢會有咩後果...同佢相處咗2年,我發現99係報復心極強嘅人!佢好鍾意搞埋d小動作,總之搞到你唔開心,嬲,佢先會順返條氣!!

佢唔止一次話帶囡囡出街玩,第一次我reject咗佢,第二晚佢趁c6唔喺屋企,煮全家嘅飯講明唔預我,仲叫我食佢剩低嗰d...

第二次係上個星期,我再reject佢,佢當時已經不停咁講"帶出去俾你休息一日都話唔要,咁都話唔俾出去...",講咗好耐好耐...到第二日嘅中午就發生微波爐事件無啦啦俾佢插!到黃昏嗰時佢衰到專登帶囡囡入廁所教佢拍廁所板嚟玩!我一發現佢就攞個身擋住我,擘大眼講大話,笑笑口咁話囡囡係拍門!!

我好憎佢攞我個女嚟出氣,都唔明呢個女人個腦諗乜!佢鬧我屈我都算啦,仲要咁樣對我個女,佢係咪真係要迫到我發火,大家無彎轉先安樂呀...

Next time (I guess this kind of ppl won't know when to stop), use your mobile phone to record what she said ma ~~ I've set a short cut key for recording sound in my mobile phone ga ~~ 以備不時之需嘛 ~~
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

男爵府

果陣我屋企所有房門都有舊"門膠"頂住,
不過果度唔係我屋企,
每間房插舊門膠的話......我冇權話事.

發生夾手仔事件之後,
我叫老公將99屋企大門個door closer較緊去,
即使大風都唔怕一野"嘭"埋度門,
當我老公較緊果陣,
只知道有d眼光好唔耐煩.
不過我地冇理,
最緊要bb安全!

原文章由 fungwongphie 於 08-11-4 09:51 發表

超變態呀 !!!!! You should buy those plastic thing to prevent the doors windows etc. from sudden closure ar ~! I guess your baby is OK now??

唔係自己生既小朋友係差D ...

子爵府

原文章由 JoJo* 於 08-11-4 11:16 發表
果陣我屋企所有房門都有舊"門膠"頂住,
不過果度唔係我屋企,
每間房插舊門膠的話......我冇權話事.

發生夾手仔事件之後,
我叫老公將99屋企大門個door closer較緊去,
即使大風都唔怕一野"嘭"埋度門,
當我老 ...

100% agreed that "不過果度唔係我屋企,......我冇權話事."

之前呀B就快識行時我叫C6將d 椅角包住, 99聽到就話 "唔洗下話, 睇實d咪得囉", 結果咪係呀B撞親個頭C6先去動手包住d角.

如果係我自己屋企幾好呢... 問都唔洗問, 晨早做晒野啦.

大宅

無錯, 真係少少事都要呻下.. 我估, 我生O左之後, 會成日入黎呢度都似.. 我之前好少入黎睇.. 今日無聊, 入黎睇下, 發覺好多共同CASE..未生, 我已經成日同99頂咀.. 生完.. 鬧交都似.. 哈哈.. 依家我唔開心, 都同朋友唱下我99既是非.. 生完, 我估我會行動升級, 響呢度講下, 同D同道中人分享下..

男爵府

我亞b撞到雞蛋咁大幢"樓"之前一分鐘,
都聽過類似咁的說話;
不過事情既然發生0左,
追究責任都冇用,
唯有自己跟貼d.

但又咁講,
我聽過老人家講,
帶個孫去公園玩,
個b跌親唔敢話番比個仔&新抱知.

報喜不報憂的......你咪仲驚!

原文章由 ChuChu0808 於 08-11-4 12:40 發表

"唔洗下話, 睇實d咪得囉"

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 glory911 於 08-11-4 03:05 發表
拿囡囡過橋,搬!

其實c6都覺得同99越嚟越相處唔到,已經搵緊地方架啦!不過未落實所以唔敢張揚...如果99知道唔知又有咩說話聽...

首頁

尾頁

跳至