嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

原文章由 rayeu160 於 08-11-11 17:02 發表
我係半麻的....不過都無得陪產....

me too

大宅

噢~~
老公睇到第一個出世,依家兩個陪唔到,有d失望。

大宅

原文章由 yotal 於 08-11-11 19:03 發表
噢~~

你試下下次產檢問下醫生,因為威院半身麻醉老公都可以陪產,不過可能間間醫院唔同

複式洋房

我10尾係東區生左孖B,雖然順產本來係有得陪產,但最後因為產房裡太多醫生護士(唔少過15個),冇位俾老公入黎。

珍珠宮

咁又係呀!終始睇住佢地出嚟既感覺真係好唔同架, 我私家生,所以我開刀C6可以倍我,佢一路同我傾計,一路望住醫生攞個BB出嚟,佢第一個抱BB之後先係我, 之後到第二個BB, 我地係手術室好開心, D姑娘仲同我地影相,好熱閙架!!! 我C6仲話如果睇唔到會有D遺憾!

原文章由 yotal 於 08-11-11 19:03 發表
噢~~

男爵府

我都book左c+養和開刀生,e生話37weeks便開刀,但我聽d人成日話孖b多數早產,所以我有d擔心如果早產就麻煩.....
你係幾多weeks開刀生架?

原文章由 bigbighei 於 08-11-12 15:27 發表
咁又係呀!終始睇住佢地出嚟既感覺真係好唔同架, 我私家生,所以我開刀C6可以倍我,佢一路同我傾計,一路望住醫生攞個BB出嚟,佢第一個抱BB之後先係我, 之後到第二個BB, 我地係手術室好開心, D姑娘仲同我地影相,好熱閙架!!! ...

複式洋房

我兩邊都有book到,因我始終唔係太有信心比政府醫生開刀,手術唔好的話,第日有好多後遺症(bb&自己).雖然要預bb唔足謗要將bb送去政府醫院,但我問過好安全的(因我家姐係私家做可以收風問清楚內情,都有幾多人咁做),除非bb不宜移動.當然都要睇可以hold到幾多個月先出世才決定啦.

大宅

我都想去私家生,本來都book左位,但依家孖胎真係失左預算,想留番d錢比佢地用,好過自己去私家用晒d錢,雖然有少少唔公平(哥哥係私家醫院出世),但都冇辦法。

男爵府

wbb1214:

錦即係如果早產在c+生完,bb吾足磅有咩問題要留院,可以即刻轉入政府醫院?
但我現在冇登記政府喎,到時bb即刻轉入政府醫院收bb嗎?
同埋如果bb吾足磅有咩問題,到時即刻又攞佢轉院吾知會吾會危險播?!

thanks!

原文章由 wbb1214 於 08-11-12 16:28 發表
我兩邊都有book到,因我始終唔係太有信心比政府醫生開刀,手術唔好的話,第日有好多後遺症(bb&自己).雖然要預bb唔足謗要將bb送去政府醫院,但我問過好安全的(因我家姐係私家做可以收風問清楚內情,都有幾多人咁做),除非bb ...

珍珠宮

孖B係早產機會高D 架!

我係36week 開刀, 都未足月晒月, 要兒科stay by, 都冇咩嘢, 我對孖B就1個2.11kg, 2.22kg, 佢地都係要住一日暖箱,之後都冇嘢呀仲可以同我一齊出院添!

但我知道有D case 係唔夠磅咪住到醫生認為OK先出嚟囉!
另外有D係醫生認為機會提早好多既........佢係會寫信你入院唔洗BOOK 架, 因為我之前試過有早產可能,(得26week) 醫生立即刻寫紙我入政府, 因為政府設備最好, 住咗成3個月到34week 先致出番嚟, 咁36week 就去番私家開刀.

原文章由 jo10 於 08-11-12 16:03 發表
我都book左c+養和開刀生,e生話37weeks便開刀,但我聽d人成日話孖b多數早產,所以我有d擔心如果早產就麻煩.....
你係幾多weeks開刀生架?

珍珠宮

可以! 放心政府一定會收!

原文章由 jo10 於 08-11-12 17:29 發表
wbb1214:

錦即係如果早產在c+生完,bb吾足磅有咩問題要留院,可以即刻轉入政府醫院?
但我現在冇登記政府喎,到時bb即刻轉入政府醫院收bb嗎?
同埋如果bb吾足磅有咩問題,到時即刻又攞佢轉院吾知會吾會危險播?!

thanks ...

大宅

聽你地咁講又真係好似風險大好多咁喎,為左bb都係去政府啦,雖然私家開刀係好d。(我生大仔時個傷口好靚架)

珍珠宮

你倆邊都去囉! 如果到咗36WEEK醫生都話冇問題, 咁你咪去私家囉!

但政府你好彩既一樣係可以好好架! 放心!

原文章由 yotal 於 08-11-13 10:51 發表
聽你地咁講又真係好似風險大好多咁喎,為左bb都係去政府啦,雖然私家開刀係好d。(我生大仔時個傷口好靚架)

大宅

我老公都叫我去私家交留位,但依家多左個b,希望留番d錢比d細既,依家唯有希望遇到好醫生,唔好好似我生大仔時咁啦。
聽講陀孖胎在政府每次都係由高級醫生跟,係咪真架?

原文章由 bigbighei 於 08-11-13 14:15 發表
你倆邊都去囉! 如果到咗36WEEK醫生都話冇問題, 咁你咪去私家囉!

但政府你好彩既一樣係可以好好架! 放心!

大宅

BK Milk勳章

我對孖b就係高級醫生由頭跟到尾,而且個個月都要照ultra sound,有兩次照3d, 好好照顧.
我對孖b早出世(30wks),所以係醫院住左1-1.5個月
先出院. 係公立醫院生孖b,如果早產,好似我就save money,如果係私定,一定要十萬以上. 唯一唔好,因為我對孖b太細(1個- 1.22 kg, 另1個 - 1.325 kg),我自已生,而唔係開刀. 正在孖b在公立醫院係開刀.

原文章由 yotal 於 08-11-13 16:05 發表
我老公都叫我去私家交留位,但依家多左個b,希望留番d錢比d細既,依家唯有希望遇到好醫生,唔好好似我生大仔時咁啦。
聽講陀孖胎在政府每次都係由高級醫生跟,係咪真架?

...

大宅

我對b o係聯合生, 都係由高級醫生操刀架喎!! 我聽講話, 因為孖b開刀風險都比較高, 一定唔會由d經驗少既醫生操刀架!! 仲有係, 我政府開刀, 條傷口都好靚呀!! 無野喎!!!

厘版有d twins mami, 去c+生.....落樓要成廿萬架!! 我令願慳d比bb大個讀書好過喇!!

原文章由 wendywoo72 於 08-11-20 15:13 發表
我對孖b就係高級醫生由頭跟到尾,而且個個月都要照ultra sound,有兩次照3d, 好好照顧.
我對孖b早出世(30wks),所以係醫院住左1-1.5個月
先出院. 係公立醫院生孖b,如果早產,好似我就save money,如果係私定,一定要十萬以 ...

大宅

廿萬mouth: ,咁傷口唔靚都要去政府生,我生大仔去法國埋單都係三萬幾乍。希望我同你一樣遇到好醫生,仲要果日產房唔好咁忙先得。

原文章由 rayeu160 於 08-11-20 15:52 發表
我對b o係聯合生, 都係由高級醫生操刀架喎!! 我聽講話, 因為孖b開刀風險都比較高, 一定唔會由d經驗少既醫生操刀架!! 仲有係, 我政府開刀, 條傷口都好靚呀!! 無野喎!!!

厘版有d twins mami, 去c+生.....落樓要成廿萬 ...

別墅

我10月17日係瑪嘉烈生左對孖女, 都係由高級醫生開刀, 本來佢地話38w先開, 後來又提早37w開, 可能怕其中一個size大得滯啩 因為佢地出世, 一個5磅,一個7磅! 埋單$4xx! 如果去私家, 冇事冇幹要7萬到落樓! 好彩bbs冇事冇幹, 又唔洗照燈, 可以同我一齊返屋企, 但邊個知..... 如果有事你都要俾佢地醫架啦! 除非好重皮, 唔係都唔會將bbs轉黎轉去啦! 同埋醫院d姑娘好照顧我, 知我孖b, 佢地會問我要唔要自己湊, 我頭2日好辛苦, 咁佢地就幫我湊, 不過就會推黎俾我見下佢地囉! 其實以我既經驗, 我覺得去政府對媽媽好d... 因為佢地限住探病時間, 咁你就可以有充分既休息, 因為你冇野好做, 餵完bbs就去瞓! 但私家係朝8晚8都可以探, 咁你就冇得休息, 唔通你唔俾人黎探你咩~~ 同埋我個傷口都好靚架, d線自己溶, 唔洗拆!!!

大宅

係呀!! 因為twins baby好多時都會比較輕, c+醫院咩野都要$$, 我對囡o個時無事無幹都要留15-6日院啦!! 萬一又要照燈之類既野....加加埋埋都幾大獲.....所以我都係決定用下hk居民既福利, 我都比左好多年稅啦!! 享用下都叫應該掛!!

加上我之前睇c+醫生, 佢話如果bb無咩特別, 當然去c+生會舒服d啦!! 但萬一佢地早產or有d特別問題, 政府醫院會多d急救設施&多d資源....

原文章由 yotal 於 08-11-20 19:22 發表
廿萬mouth:mouth:" /> ,咁傷口唔靚都要去政府生,我生大仔去法國埋單都係三萬幾乍。希望我同你一樣遇到好醫生,仲要果日產房唔好咁忙先得。

複式洋房

政府生好o的!

我對孖b係11月頭生.由老婆有bb第一日開始已選擇政府生.1)是$,2)因聽到政府有孖b部.所以選擇係KWH生.每一次產檢我都有一齊去.次次都有ultrasound.又有很多維他命藥.有3種(葉酸,維他命&鐵丸).同事係C+都話只係得鐵丸.每次等產檢時間又唔長.e+睇c+每次都等好久.....如果你係生孖b,首推政府生.

首頁

尾頁

跳至