懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

我自己有做, 講緊BB的一世, 幾千蚊買到保險我覺得值。

大宅

MommyPanel勳章

我係差唔多11週時做左t21EXPRESS , $6200

大宅

carol_1288 發表於 16-10-6 11:49

想問下express係咪會知埋男定女架??

別墅

睇下你自己如果bb真係有事你會唔會堅持生下來。如果你認為佢有事你係唔會要佢咁就要check下。

複式洋房

威記私家証6800,係做就快D BOOK啦

禁止訪問

大宅

回覆 yingm1112 的帖子

係呀! 會知道...

別墅

我先前响QE check到唐氏高風險呀!!但佢幫我免費做咗T21呀...

別墅

yingm1112 發表於 16-10-5 19:41
即係t21等同nifty?但快速t21好似公價都要6千幾,冇邊度特別平woo

Nifty 係國內化驗所 約$5000。

T21 係香港中大硏發的,授權香港化驗所執行 約$6500

⋯ 我比較相信香港⋯

大宅

JB_Mama 發表於 16-10-8 09:14
Nifty 係國內化驗所 約$5000。

T21 係香港中大硏發的,授權香港化驗所執行 約$6500

Nifty 係香港lab驗架

別墅

FortuneFountain 發表於 16-10-8 15:48
Nifty 係香港lab驗架

This was what my doctor told me yesterday~
I also don't really understand the background, but following news may be a bit help.

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20120404/00407_080.html

中文大學醫學院擁有專利的無創唐氏綜合症產前診斷技術,去年底始授權部分私家醫院應用。惟中大發現去年中有私家診所推出相同檢查,由內地機構化驗,至今已進行逾二萬宗診斷,研發該技術的中大教授盧煜明指正研究採取法律行動。據了解,將孕婦血液樣本送往內地化驗機構,正是前中大婦產科學系教授劉子建,但他強調:「犯法嘅事我絕對唔做!」

中大醫學院昨召開記者會,邀得多名婦產科「話事人」出席,包括養和醫院母胎醫學主任梁子昂、仁安醫院婦產科部門主管余啟文及浸會醫院婦產科主任馮德源。中大技術名為「敏兒安T21」,只需抽驗孕婦血液,以尖端儀器分析血漿中的胎兒DNA,可診斷唐氏綜合症,準確度達百分之九十九點一。

揭交深圳化驗
中大化學病理學系系主任盧煜明指,去年底發表最終大型臨床研究報告後,只授權養和、仁安及浸會等私院轉介孕婦血液樣本至中大,再寄往美國化驗。去年十二月十九日至今,只進行二百三十宗個案。然而,中大發現有未經授權的私家診所,去年中推出完全相同檢查,樣本送交深圳知名化驗所分析,已為逾二萬名孕婦作診斷。盧煜明指中大已就該技術申請二十項專利,批評對方侵權,又質疑「假冒」技術不可靠,化驗質素無保證,「如果最後結果錯咗,市民無任何保障。」他正研究採取法律行動,但坦言涉及跨境行為,情況相當複雜,「政府成日話搞六大產業,如果本地原創技術都保護唔到,仲點叫人創新?」

別墅

據了解,中大針對的內地化驗機構提供技術名為「NIFTY」,網上討論區常有孕婦網民談及提供服務的私家診所為「領峰醫務中心」,負責人之一是曾與盧煜明並肩合作多年的劉子建,每次收費六千元,較中大便宜二千元。

知情人士稱,劉子建去年初辭任中大後,與前屯門醫院婦產科主管張啟斌合夥開設「領峰」。劉之後仍不時向舊同事查詢「敏兒安T21」的最終臨床報告何時發表,至去年六月突向同業發電郵,稱其診所「獨家」提供同樣檢查。中大內部對事件極度震驚,懷疑有人不顧道義搶走技術。

劉子建昨接受本報訪問時強調,絕無參與任何侵權行為,指自己純以「用家」身份使用內地化驗機構的服務,「有本地孕婦想做呢種檢查,但香港未有,我知道邊度有,只提供一個途徑畀佢哋。」他指從沒參與中大申請專利事宜,對於內地機構有否侵權毫不知情,但據他認知中大的專利只在本港有效,將樣本送交內地機構應不屬違法。

大宅

JB_Mama 發表於 16-10-8 16:36
This was what my doctor told me yesterday~
I also don't really understand the background, but foll ...

Nifty係由華大基因化驗,華大基因係大陸基因化驗龍頭,香港化驗所係大埔工業村。我知道係因為工作上有接觸。

大宅

Ericakum 發表於 16-10-7 13:47
我先前响QE check到唐氏高風險呀!!但佢幫我免費做咗T21呀...
我威院,無免費啊

別墅

請問邊個醫生做

大宅

普通T21是否都可知bb性別? 幾耐知結果?

大宅

KnR 發表於 16-10-12 23:07
請問邊個醫生做
如果11週在私家做, 要提早在幾多週預約?

大宅

回覆 KnR 的帖子

盧乃本醫生

大宅

回覆 愛貓人 的帖子

一星期就知道

別墅

carol_1288 發表於 16-10-14 20:36
回覆 KnR 的帖子

盧乃本醫生