樓市動向

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

原文章由 yyam 於 08-11-25 19:38 發表
how much? the kitchen of 656" is quite small.

而家好似二百多萬,不過唔知二百頭定二百中?
lmy

大宅

我有friend及親戚住翠擁成十年,無漏水wow.....
坦白講,我見過翠擁的單位、隨樓的電器、走廊天花、個村巴service都唔錯!感覺上好過TKO中心。97年樓其實好過2千年樓!

原文章由 phyllislcl 於 08-11-20 23:34 發表
係,長實樓真係要諗清楚...翠擁都係長實樓,很多單位漏水,由入伙到而家,好多單位依舊不斷整外牆,証明質數真係有問題....聽濤好似冇咁厲害...
;-) ;-) ;-) ;-) ;-)

大宅

原文章由 TIKTIKMA 於 08-11-25 23:01 發表
我有friend及親戚住翠擁成十年,無漏水wow.....
坦白講,我見過翠擁的單位、隨樓的電器、走廊天花、個村巴service都唔錯!感覺上好過TKO中心。97年樓其實好過2千年樓!

...

唔,咁當然唔會個個單位都漏水,但係你問佢地,佢地應該都睇到屋苑單位不斷在維修、試水,從未停過架。當然,除左漏水問題,我都覺翠擁係個好舒服的屋苑,感覺上仍然好正淨。

TKO中心,是否將軍澳中心?將軍澳我認識不多,不能作比較啊...

但其實,而家漏水樓咁多,我想問問大家,係一定唔好買漏水樓丫,定係買完作維修才住呢?我早前睇過不少放盤,都係漏水單位...咁咪一定賣唔出?

複式洋房

你們有無睇過濱景? 其實不是在馬鞍山, 在沙田o 我睇咗一個6xx呎, 開228萬, 是否ok? 是3房套房, 屋苑剛維修外牆, 但不知內部有否漏水? 有無人往緊?

侯爵府

濱景用客來倒垃圾喎!
lmy

大宅

濱景交通只可坐巴士,不少更係尾站車,好慘喎。另外,佢地購物等於零,買菜係去一城的,兩樣都冇,真係好唔方便。

大宅

馬鞍山三房租10000留下, 有咩好介紹

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

馬鞍山三房(around 750 至 900 呎), 近市中心有冇好介紹呀? 新港城好唔好架?

洋房

論用料,市中心海栢花園好過新港城,新港城第一二期無窗台比較實用,新港城和海栢兩邊都有橋兩連,所以方便度係一樣!馬鞍山中心就唔係咁好,我睇過用料唔好又漏水!

大宅

我暫時都係考慮緊雅濤居,貪佢景觀開揚,不過放盤買賣都不多....新港城海柏d窗太細,好唔舒服,聽濤我又唔夠錢,唉....我諗住過埋年再睇睇個巿,大家點睇?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

過左年再算...
個市都唔穩定,好多公司可能捱埋cny就拜拜...
到時d樓價可能再差d都未定...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 phyllislcl 於 09-1-5 00:01 發表
我暫時都係考慮緊雅濤居,貪佢景觀開揚,不過放盤買賣都不多....新港城海柏d窗太細,好唔舒服,聽濤我又唔夠錢,唉....我諗住過埋年再睇睇個巿,大家點睇? ...

我住新港城四期, d窗唔算太細. , 當然比雅濤10xx 個落地玻璃細啦.

男爵府

phase 3 of sunshine city

I am living in phase 3 of sunshine city, all windows are quite big.

大宅

等我同大家分享一下.....

我住左馬鞍山都己20年時間,已住過不同的屋苑,由公屋到私人屋苑,07年底至今租住翠擁一個單位短短一年多,真的忍受不住.

很同意phyllislcl所講,由入住至今,單位不斷在維修,試水,從未停過,漏水問題相當嚴重,以我住的單位為例,租住前浴室外地板己有問題,業主說會跟進,但沒有根治問題,結果,浴缸漏水至房間,木地台長期受潮,近兩個月出現白蟻,白蟻專家說白蟻已蔓延到全屋,而我很多東西都因此損壞,真倒楣!!

無可否認,屋苑環境真的很舒服,但樓宇質素就..............唉,仲有,d牆薄得很可憐,最初入去住,仲以為間屋有污糟野,住落發覺原來因為d牆薄,隔離屋開水喉,講野都聽到,仲衰過板間房,所以如果想買,就要唸下先啦.

原帖由 phyllislcl 於 08-11-26 14:56 發表

唔,咁當然唔會個個單位都漏水,但係你問佢地,佢地應該都睇到屋苑單位不斷在維修、試水,從未停過架。當然,除左漏水問題,我都覺翠擁係個好舒服的屋苑,感覺上仍然好正淨。

TKO中心,是否將軍澳中心?將軍澳我認識不多,不能作比較啊 ...

首頁

尾頁

跳至