自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

公爵府

$600係淨零用錢 - 中一生 (我覺得多). 如果佢有儲起就ok

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我女中三,每星期三百,lunch +車費,每月 daddy 再比$200零用!
佢又唔洗日日洗錢買野,夠曬!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

珍珠宮

我仔每月只有飯錢及車錢,如要買野或約人食飯等等,會另外俾錢。

birdbird    發表於 16-11-2 19:22

侯爵府

回覆:中一學生, 除開食飯和搭車, 600蚊一個月零用, 會少嗎?

十幾年前我有$300一星期
飯錢車錢另計
其實多到洗唔曬,所以好多時都冇問阿媽拎飯錢

大宅

回覆:中一學生, 除開食飯和搭車, 600蚊一個月零用, 會少嗎

我仔中二,免搭車費,每天$70。好多錢剩自己儲起。如果$600係淨零用,基本上足夠有餘。當然同學圈子影响好大,咁就要睇多因素,不可一概而論。

珍珠宮

環保接龍勳章

kittttty 發表於 16-11-2 17:16
如題:

我個中一女50元一日飯錢+零用。 車費另計。 600元零用會唔會太多。

珍珠宮

回覆樓主:

我仔中四得60蚊一日(包午餐同車費),另300蚊零用,佢話夠。學校附近啲午餐35至40左右。

大宅

我廿幾年前中一$35/日
當年夠早餐M記同午餐,未有8達通巴士現金來回$5,剛好
今時今日應該唔夠

wcpcelia    發表於 16-11-2 18:40

伯爵府

kittttty 發表於 16-11-2 17:16
如題:

我仔一星期500,包了飯,車資,有時外出同同學睇戲,玩等等。

大宅

我仔250/星期,淨搭車(約$10一日 )加假期補習同出街搭車,是否太多?

伯爵府

600淨零用好似太多,F.1 生有咩買,又唔會成日要出街

珍珠宮

親子王國15週年勳章

中四.食飯零用.500一星期.

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

F2 飯單錢、8達通車費外 每星期$100

公爵府

回覆樓主:

要計佢返放學車費同學校附近午餐價先可知多唔多。我就計完再加多少少,每星期俾一次。長假會扣返,平日學校間唔中嘅假期照計,當佢零用。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

回覆樓主:

我囡 S.2,返學 $50 日無額外零用,車錢另入八達通,佢仲可以有錢儲。
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

咁小朋友平常多唔多自己出入去課外活動果啲?

如果一星期都有幾日咁 OK 啦,可以買下小食文具,但如果冇,咁佢$方面都幾鬆動

侯爵府

852fafa 發表於 16-11-2 17:28
當佢返二十日學,$600一個月得$30一日,而家物價邊夠?你有無打錯字?

600蚊係零用喎,車錢,飯錢唔計喎!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我個個 $300 一星期﹝包 lunch & 坐車﹞,佢都叫我唔需要比咁多
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

對我來講好多。
我女中一, 我每日比$50佢, 車費八達通由我增值。
我女除咗食lunch之外, 仲有錢買少量零食和文具, 仲可以有少少錢儲起。
佢讀屋村中學, 有些同學來自草根家庭, 佢最熟的朋友都很樸實。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

600一個月,即150一星期,少左d。
我女一般用o係:
買小食、有時放學同同學行下食下至返
生日禮物:一般同同學夾每人幾十咁,有來有往囉
有時會買衫
買文具發參考書
做功課/project材料
佢包辦課室裝飾、班活動果d,有時會需要買用料

咁都要個錢旁身呀

首頁
12345...8

尾頁

跳至