自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

痛症真係好慘,痛起上嚟求生不得,求死不能

大宅

freshrose 發表於 16-11-10 10:04
我老公有,醫左6 個月,中西物理照療咩都做過,最後睇針炙復位好返,而家由好返都大半年,未有返發,如果有 ...

我今日做左針灸...
吉左好多針係尾龍骨,左右腳,小腿..
尾龍骨個位超級超級痛...
拔返d針時,又酸又痛...
醫師叫我下星期覆診...
但我仲諗緊,
因為真係好痛... 好驚
吉完針後要等多25分鐘先可以拎返d針出黎時,尾龍骨位置發滾,好似好堅咁...

大宅

回覆:係咪好多人都會有腰椎突出

請問咩原因導致?

大宅

bigskylittle 發表於 16-11-14 20:37
請問咩原因導致?

問過醫生,醫生話可能我之前整親冇留意,日子耐左,影響範圍越來越擴大和嚴重...
之後我上網睇,話多數係由不正確姿勢或意外受傷而引起...

大宅

PPKS 發表於 16-11-14 20:56
問過醫生,醫生話可能我之前整親冇留意,日子耐左,影響範圍越來越擴大和嚴重...
之後我上網睇,話多數係 ...

請問你睇邊個針灸醫生,可否介紹我呀 ,我另一半睇左好多唔同醫生,都未好番,

侯爵府

引用:Quote:freshrose 發表於 16-11-10 10:04 我

原帖由 PPKS 於 16-11-14 發表
我今日做左針灸...
吉左好多針係尾龍骨,左右腳,小腿..
尾龍骨個位超級超級痛...
我老公每一次去吉都要吉18 針,好痛,吉完仲要推拿,其實推拿仲痛過吉針,如果真係可以醫得好都值得,呢d病愈早醫愈好,你仲咁後生,不過你睇下今日吉完有無好轉,始終醫師係人夾人

大宅

穎諾媽媽 發表於 16-11-14 22:11
請問你睇邊個針灸醫生,可否介紹我呀 ,我另一半睇左好多唔同醫生,都未好番,
...

我都係第一次去試這位中醫師... 所以暫時未知好唔好..
張建國醫師
佢有兩邊地方診症,你可以試下打去問邊到幾時有得睇,兩邊比較下預約時間

大學站:香港新界香港中文大學信和樓一樓
電話 :3943 9933 / 3943 4024
將軍澳: 將軍澳坑口寶寧里2號將軍澳醫院日間醫院大樓6樓
電話:2701 1020
希望幫到你啊

大宅

freshrose 發表於 16-11-14 23:06
我老公每一次去吉都要吉18 針,好痛,吉完仲要推拿,其實推拿仲痛過吉針,如果真係可以醫得好都值得,呢d病 ...

多謝你啊
係呀!佢吉到我頂唔順,我問醫師仲要吉多幾多支?又酸又痛.. 當時佢話仲有4支搞惦時,我真係想放棄唔吉...
我吉完後都有做推拿,後尾佢叫我側訓,做左兩次好大動作,唔知係咪lock 骨?我淨係聽到自己d骨lock 左一聲.. 我上網見針灸對呢種病係好,所以,應該都會再繼續睇... 不過依家吉完後,腳,pat pat,腰好痺& 酸...
唉..... 真係唔識講

公爵府

點樣情況才要開刀 ? thx

大宅

hksunshine 發表於 16-11-15 00:24
點樣情況才要開刀 ? thx

醫生話如果突出範圍多或有脫出現象,就要做手術.. 不過我係網上見好多人做完之後都會痛,有d唔止做一次手術.. 但都會痛... 轉去睇中醫骨科,推拿..
所以有得揀都想試中醫骨科先,慢慢調理返都唔想做手術..

首頁

尾頁

跳至