母乳餵哺

跳至

首頁
12345...27

尾頁

大宅

醒目開學勳章

原文章由 LONGLONG0308 於 08-12-3 14:06 發表
妳哋好叻呀, 個個都可以全人奶, 我囝囝依家4個月, 我都係全泵型媽媽, 我一日泵4次, 但只係够佢食3餐, 另外兩至三餐要食奶粉, 我都係打算泵到6個月就會停. ...

我諗遲下bb越食越多奶, 而我d奶量又無增長, 佢都要食多1-2餐奶粉, 你ah b e+食幾多奶呀?

珍珠宮

BK Milk勳章

原文章由 bbbingo 於 08-12-3 14:15 發表

我半夜個餐都係俾ah b食奶粉, 由工人負責餵, 我e+係5餐人奶+1餐奶粉~
我target都係4-6個月左右, 盡力而為喇~
有d擔心自己遲下1返工就頂唔順呀~

我返0左工幾日喇, 暫時ok喎, 我初初驚日頭會"hup"眼訓, 結果又冇

伯爵府

我呀囡8月出世,頭一個月最夜個2餐食奶粉,之後餐餐都係人奶.
每日我泵5-6次,用雙泵泵30分鐘

伯爵府

原文章由 bbbingo 於 08-12-3 14:15 發表

我半夜個餐都係俾ah b食奶粉, 由工人負責餵, 我e+係5餐人奶+1餐奶粉~

我都返工,不過呀b跟我瞓,所以不論返吾返工,都係自已餵,到你返工,反而係要配合返泵奶時間

伯爵府

原文章由 siujanjan 於 08-12-3 13:58 發表

我覺得餵人奶家人0既支持好重要, 你老公一樣要返工, 湊b對佢0黎講都係幾累0既, 大家互相體諒囉, 餵到6個月都好好啦, 我0既目標都係咁咋, 而家未知得唔得, 可能到3個月就要補奶粉都唔定咯 (我唔係多奶, 又怕怕地比 ...

我目標都係6個月,不過會盡量耐d,對bb健康d
老公都好支持,因為我成日要泵奶,其實都花時間架

珍珠宮

BK Milk勳章

原文章由 Snoopywy 於 08-12-3 14:28 發表

我對自己要求唔高, 唔期望做到全人奶0既, 半人奶都好開心, 總之一日未收奶, 阿b食得一餐就一餐囉

侯爵府

醒目開學勳章

原文章由 BOBOWIN 於 08-12-3 13:53 發表
我B仔係19/7出世...快4個半月....全泵型....我target餵到6個月...因爸爸話湊b辛苦要我幫手...唔想我再餵人奶...婆婆又話BB食固體食物後就唔會再鍾意食媽媽奶......

我好賴....要返工..所以半夜冇泵....但 ...

hello,我個女6個半月,全人奶,我返工佢食雪奶,其他時間全埋身,佢非常超級咁鍾意食媽媽奶,而家已經食緊糊仔同粥仔,食完一個full combi細碗粥仔or糊仔之後,仲要食成7oz媽媽奶(淨食奶個餐只係食8.5oz),唔係就喊到拆天,所以食固體食物之後都未必一定唔鍾意食媽媽奶

大宅

醒目開學勳章

原文章由 siujanjan 於 08-12-3 14:21 發表

我返0左工幾日喇, 暫時ok喎, 我初初驚日頭會"hup"眼訓, 結果又冇

我返工要做好多體力勞動既野, 食lunch又得1個鐘, 所以有d擔心辛苦得滯, 自己頂唔住囉~
咁你bb半夜個餐係咪都好快就食完? 我半夜唔會起身餵奶喇, 因為第2朝返工1定倦c.......

大宅

醒目開學勳章

原文章由 Snoopywy 於 08-12-3 14:23 發表
用雙泵泵30分鐘

你用medela定係ameda呀?

珍珠宮

BK Milk勳章

原文章由 bbbingo 於 08-12-3 14:33 發表

我返工要做好多體力勞動既野, 食lunch又得1個鐘, 所以有d擔心辛苦得滯, 自己頂唔住囉~
咁你bb半夜個餐係咪都好快就食完? 我半夜唔會起身餵奶喇, 因為第2朝返工1定倦c....... ...

咁要體力勞動又唔同, 我做文職, 食lunch有一個鐘+15分鐘, 食完0野泵埋奶仲有15分鐘休息

我埋身餵佢, 佢都係食15-20分鐘, 掃0下風抱佢一陣, 半個鐘搞掂晒咁囉

[ 本文章最後由 siujanjan 於 08-12-3 14:37 編輯 ]

大宅

醒目開學勳章

原文章由 Snoopywy 於 08-12-3 14:28 發表

其實泵奶真係好麻煩, 又要steam野, hold住對喇吧又倦, 之後又要洗野......不過好在有工人幫手, 如果同時又要餵奶, 又要返工, 咁就真係c得......

大宅

我bb 3月出世,話咁快已經餵左8個半月啦,宜家就早晚埋身+泵奶,返工就泵1-2次,通常~20mins有200ml,bb宜家食一餐粥,所以泵奶日日都有剩。

[ 本文章最後由 jj032008 於 08-12-3 14:45 編輯 ]

大宅

醒目開學勳章

原文章由 mamibbchu 於 08-12-3 14:31 發表

hello,我個女6個半月,全人奶,我返工佢食雪奶,其他時間全埋身,佢非常超級咁鍾意食媽媽奶,而家已經食緊糊仔同粥仔,食完一個full combi細碗粥仔or糊仔之後,仲要食成7oz媽媽奶(淨食奶個餐只係食8.5oz),唔係就喊到拆天, ...

係咪可以用人奶開糊仔?

大宅

原文章由 PANCO 於 08-12-3 12:19 發表
我b女9月出世, 就快2.5個月, 屋企有時埋身餵or pump, 公司泵1次, 都叫夠佢食, 冰箱有d冰奶後備...一日泵 3-4次.

我pump奶都要成40-50min, 都想知有咩可以pump快d....日日lunch "呢"埋係toilet 成粒鐘.... ...

用雙泵,兩邊一齊泵快好多。

大宅

原文章由 BOBOWIN 於 08-12-3 13:53 發表
我B仔係19/7出世...快4個半月....全泵型....我target餵到6個月...因爸爸話湊b辛苦要我幫手...唔想我再餵人奶...婆婆又話BB食固體食物後就唔會再鍾意食媽媽奶......

我好賴....要返工..所以半夜冇泵....但 ...

都唔一定架,我個b宜家都食一餐粥,但係就愈來愈鐘意食媽媽奶。

別墅

我個 b 係 4 月出世, 依家都 7 個幾月喇... 初頭諗住捱唔到 6 個月, 捱下捱下又捱過o左... 依家已經 replace o左一餐奶做粥仔~

番工都依家要泵 2-3 次, 半夜都依然要起身泵奶, 依家又希望 bb 快 d 1 歲, 可以泵少次~

伯爵府

好媽媽勳章

我同你一樣5餐人奶+1餐奶粉~
不過我已經返左工啦, 都唔洗擔心....

伯爵府

好媽媽勳章

我target 都係同你一樣....
係啦, 泵奶最"side"時間...

大宅

hello, 我亞b十月頭出世, 餵左兩個月啦..呢兩個月真係好辛苦, 工人又走埋 但係當個個都話bb一d都唔似得兩個月, 條頸仲勁好力..見bb咁好又唔記得晒啦...
下星期又返工, 而加練緊返工後的泵奶pattern, 而加一日泵三次, 夜晚全埋身, 希望可以keep到啦..
大家一齊努力呀

大宅

我個小B十月頭出世, 到依家差唔多食咗三個月媽媽奶啦, 我每日都泵四次, 但每次大約都係4-5oz, 有時早上可以有6-7oz左右, 根本唔夠一日分量(佢一日要飲六餐, 每餐要5-6oz). 由於星期一至五都係阿媽, 我假日先帶佢回家, 所以啲奶量都好緊張. 真係好羨慕你哋每次泵到7-10oz,我巳經一個星期飲2次魚湯(返阿媽處時飲), 平日又豆漿又Organic Mike tea都作用不大, 唔通真係要泵密啲先得?又或者要半夜起身泵一次?我真係好想BB可以最少食到半年媽媽奶啊 大家可否幫幫手比啲意見我?

首頁
12345...27

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊