婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

回覆:男友話不會無條件企我個邊

支持妳
唔想要就要出聲唔要
唔似其他人
女朋友時對伯友就得得得
一嫁入門先好有性格地唔得唔得唔得
起碼今次得著俾妳睇清楚
男朋友他們這一家

美菲絲    發表於 16-12-22 23:49
Jolin_Yuen    發表於 16-12-22 12:50

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Dreamthedream 發表於 16-12-22 00:23
我係auntie面前都係笑笑口話唔洗咋冇反面
我反而係覺得同一件事如果我媽媽塞野俾我男友,我都會覺得咪拎左 ...

明白, 但只係想提一提你, 唔好要求男人一定要無條件企你0個邊, 因為呢句野等同你叫佢揀你同佢阿媽跌落海佢救邊個, 99%男人都會對呢類問題好反感, 覺得你小題大做
唔知你有幾愛佢, 怕唔怕會因為呢d野而分開?
我結左婚好多年, 新婚時老公唔想煩無幫我出頭, 我0個時都好嬲
回家後我同老公講, 我無做錯野我唔會忍囉, 如果你係唔幫我出聲既, 我會自己開聲, 到時你唔好怪我唔尊重你d長輩
老公叮一叮好似諗通左咁, 自此之後, 佢d親戚一開始講我是非, 老公即刻黑面叫佢地收聲
因為佢d親戚太煩, 呢幾年老公主動叫我減少出席, 佢自己都唔再次次出席, 終於守得雲開

美菲絲    發表於 16-12-22 23:51

侯爵府

Dreamthedream 發表於 16-12-21 23:22
其實我都知道好小事
但因為之前都發生過好多次類似事件
例如之前因佢爸話過想食某樣野,我就買了上佢屋企, ...

買野食呢單,我唔明樓主你想bf點處理?
把口此終生係人地度
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

別墅

Huuu 發表於 16-12-22 00:56
買野食呢單,我唔明樓主你想bf點處理?
把口此終生係人地度

del

美菲絲    發表於 16-12-22 23:52

珍珠宮

回覆樓主:

搵你媽咪煩下佢 下次俾蘿橙佢 每次都煩下佢
等佢知咩味道囉

大宅

其實都唔係d咩委屈,佢點幫你出聲
推多幾次只會令人講得你好唔比面
不過如果你已經覺得不受尊重,真係要認真諗下係咪嫁得過
相比係呢個版其他人遇到ge事,呢d真係好小事

複式洋房

dclm 發表於 16-12-22 08:35
其實都唔係d咩委屈,佢點幫你出聲
推多幾次只會令人講得你好唔比面
不過如果你已經覺得不受尊重,真係要認 ...

其實一個聰明的男人, 應該兩邊都呃呃氹氹, 講啲嘢令你開心, 講啲嘢對佢爸爸媽媽又開心

大宅

reddenpink 發表於 16-12-22 09:11
其實一個聰明的男人, 應該兩邊都呃呃氹氹, 講啲嘢令你開心, 講啲嘢對佢爸爸媽媽又開心
...

不過現實係無咁理想
所以嫁之前要諗清楚,眼前呢個男人如果一世都唔會變,係咪都會甘心樂意咁嫁
我記得做婚輔果陣,輔導員不斷咁問我地

伯爵府

本來好小一件事你就要製造問題,好似撩交唉咁!你有冇諗過,其實就算你bf撐你,aunt會點諗?會點睇你?好多男人都憎做夾心餅,婆媳關係真係多一事不如少一事。唔好咁執著

公爵府

好小事,但都睇得出你男友媽媽好煩,未來會有更多呢啲麻煩小事,慢慢令到你愈來愈討厭佢... 我99都唔係咩大奸大惡之人,但每次見面,總會整啲嘢煩我,次次有份永不落空,整整下我都怕鬼咗佢....

大宅

回覆樓主:

咁唔大方,人地送幾個apples,都咁?你好後生?

翡翠宮

畀面勳章

呢一件係小事,但大事係由好多件小事累積而成,一個男人連小事唔幫你,你亦唔好期望佢會係大事幫你,因為你既大事,係佢眼中亦係一件小事。

由你描述的好多件小事當中,在這一家人之中,你明顯係處於下把位,你男友無意圖幫你,你只有兩條路:改變自己或者換個男友。

改變自己的意思唔係叫你刻意逢迎佢地,而係相反,少做少錯,佢屋企人中意食乜係佢地既事,你無需要買野討好佢地;佢呀媽堅持要你拎蘋果,我會拎完即落樓之後,即時係男友面前掉佢。你對佢地客氣而冷淡,佢地就冇位入你。要記住,你在男家不過是外人,佢地對於你黎講,亦不過是路人甲。

不過,如果你男友要求你愛屋及烏,當佢家人係自己親人,就要睇下你有幾愛佢,夠唔夠偉大。

上面有位jm講得岩,男人的角色唔係偏幫邊一個,而係成為婆媳之間的橋樑,佢地要明白婆媳關係的關鍵只有一個,就係人地個仔,自已老公。你男人撐你,夫家自然唔敢放肆,同樣,如果老婆明知老公在意家人,點唔中意都會俾下面。而你男友,明顯揀左置身事外。

我會勤你睇定d,唔好太急於結婚。

Jolin_Yuen    發表於 16-12-22 12:51
bbbbb001    發表於 16-12-22 10:36
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

Dreamthedream 發表於 16-12-21 22:51
我再話咁即係就算我出到口,你都不會無條件幫我,不會無條件企我個邊
佢話係,如果我冇道理,佢一定唔會幫
其實你呢一句話係俾左個氹自己踩,你要人無條件幫你,好多人即時反應都會係幫理不幫親,外人睇黎,的確又係你錯,明明你冇道理,點解要男友幫你?
下次你要留意下說話的技巧。

美菲絲    發表於 16-12-22 23:53
日日是好日

翡翠宮

你都真係幾無聊
既然唔多夾咀形
咪講少句; 聽到當聽唔到, 夠鐘就走
人地比野你咪拎走; 之後可以掉左佢
又唔係要一齊住

無人會無條件幫你, 老公老豆都唔會; 因為人有思想; 會諗下邊個有道理先, 應承你無條件幫你一係佢超廢一係佢亂嗡應付下算數.

大宅

回覆樓主:

難得伯母咁想你健康就要咗佢
將來大把野你煩
唔得閒理蘋果 。 。

大宅

回覆樓主:

我尋日做節剛遇到呢個問題。99見我咳,猛問我要唔要飲咳水,唔知咩牌子又唔知有冇人就咁成支飲。我咪答佢:多謝呀,99,不過我睇左醫生啦,唔可以同時飲兩支,下次啦。然後佢話:采!下次唔會病啦。然後大家起度笑。咁樣咪大家開心,又唔會得失對方。
走果時,佢問我拎唔拎走幾隻柿子,我話:好靚好甜咁喎,不過留番比你食啦,我唔食柿架,我拎番去會放到爛左,side左咁靚既肺子,99你地食左佢仲好啦。
如果講到咁佢都係要我拎番去掉,咁我會順佢意拎走。
下次如果去佢度佢又叫我拎,我可以話,上次果d柿都仲起度,佢實話:嘩,咁耐都爛左啦。
我即話:係呀,其實我真係唔食架,不過99你咁想我拎,我咪拎law
咁包佢以後唔會叫你拎。
我c6起旁邊唔洗出一句聲,起碼佢唔會感到有壓力。
其實呢d我都係從別人身上學番黎,如果你愛你男友,就唔好要佢夾起中間難做,可以既就自己攪掂佢。人人背景唔同,可能你覺得你都會幫佢口,但可能佢同佢屋企人相處唔係咁。我唔會迫c6講,除非佢自願。

美菲絲    發表於 16-12-22 23:56

子爵府

婆媳關係復雜就咁來。明明好少事,就要involve 咁多人,爭一日之長短。簡簡單單一件變咗你撐邊個。

侯爵府

Dreamthedream 發表於 16-12-22 08:29
我自己係覺得好不受尊重
所以好希望當時男友有為我出聲

可以溫和啲同我妹話"咁下次你買個黎試下"又得
"其實都唔係咁差啫"又得
"人地專登買上黎架"

2.
或者甚至鬧佢冇禮貌,其實有好多野我男友可以做
如果佢唔想同個妹講任何野,佢望住我笑

3.
下講句"我覺得好食"咁我都已經會好開心
但佢乜都冇做,由開始食到食完都由得我俾佢單打咁耐

以上樓主你所講: 係三種唔同反應!
第一種: 反駁
第二種: 反攻擊
第三種: 反兜
做出黎效果好唔同。更何況人哋父母都係度啊。
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

坦白講,我覺得你製造麻煩多…
蘋果事件,第一下拒絕了,第二下咪多謝伯友要左佢。長軰一翻好意!
佢妹事件,你咪大方自己打完場囉!例如說:原來我買得不正宗呀,咁邊度買先正宗等我下次再去買過比uncle 食!
如果你咁答我估uncle 會加你分,再話自己個女啦!
女仕切記不要自己製造麻煩!永遠不好旨意男人會幫你,自己保持禮貌就好了!如果踏到我底線,我會照爆!互相尊重就是了!

珊瑚宮

畀面勳章

bfbchu 發表於 16-12-21 22:59
呢件事 點睇都你為難你男朋友 其實伯友一片好心咋每人退一步啦 何必傷感情
...

我99又係成日俾啲就來過期嘅嘢我哋,由初初推佢到後來攞走然後掉咗佢。

首頁
12345...6

尾頁

跳至