自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珊瑚宮

Tuscany 發表於 16-12-25 10:22
我用無加工的Shea Butter,又平又天然又好用雖然係室溫會比較硬,不過我用隻spoon"筆"啲出來,用熱風 ...

下次買隻靚d, 靚既shea butter唔硬,係creamy, 我直頭直接搽。
靚既shea butter可以無粒粒, 幼細, 我直接當潤唇膏搽。

珍珠宮

goat 發表於 16-12-25 10:11
好多化妝品都含有石油副產品 。凡士林成份係petrolatum, 你睇下你支潤唇膏有咩成份就知有幾多人危言聳聽
...

大把唔寫明,只係列出一堆唔係生化專家都唔明係咩嘅成分名,明嘅就得啖笑。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

patrolatum is a by-product of patroleum

子爵府

lilysun123 發表於 16-12-25 10:31
想請教jojoba oil 可否搽唇,因嘴唇好乾,搽vaseline都無用
睇啲說明話可以搽皮膚,不過唔知搽嘴得唔得。如果一定要搽嘴我會買有機嗰啲,不過我覺得呢隻有機潤唇膏唔錯:
http://ca.iherb.com/Hurraw-Balm-Lip-Balm-Grapefruit-15-oz-4-3-g/52932

子爵府

cbeyond 發表於 16-12-25 10:31

下次買隻靚d, 靚既shea butter唔硬,係creamy, 我直頭直接 ...
有無好介紹呢

公爵府

引用:有post話它是石油副產品。那麼用甚麼替代好

原帖由 fatgarden 於 16-12-25 發表
有post話它是石油副產品。那麼用甚麼替代好。
知道好耐,老一輩叫花士令,其實好多化妝品護膚品成份都有佢

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:Tuscany 發表於 16-12-25 10:22 我用

原帖由 cbeyond 於 16-12-25 發表

下次買隻靚d, 靚既shea butter唔硬,係creamy, 我直頭直接 ...
可以係邊樹買?

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

公爵府

Tuscany 發表於 16-12-25 10:54
睇啲說明話可以搽皮膚,不過唔知搽嘴得唔得。如果一定要搽嘴我會買有機嗰啲,不過我覺得呢隻有機潤唇膏唔錯 ...

Thanks

珍珠宮

good_pig 發表於 16-12-25 10:19
用動物或者植物油都ok 嘅

唔係真係等於揸石油上身啦。
其實分解系數不同級。用天然的,即使動物油植物油一樣加入石油分解物去穩定產品效率,所以自製真係無添加使用期限極短,超過一個月的over the counter products一定唔多唔少有添加,只係用fancy/evasive terms.

珍珠宮

回覆樓主:

凡士林用很大,因有以下特性, 但切莫誤會佢有潤膚作用

事實上科學家對凡士林進行了仔細研究,發現凡士林里除了極具化學惰性的碳氫化合物之外,一無所有。但它不親水,塗抹在皮膚上可以保持皮膚濕潤,使傷口部位的皮膚組織保持最佳狀態,加速了皮膚自身的修復能力。另外,凡士林並沒有殺菌能力,它只不過阻擋了來自空氣中的細菌和皮膚接觸,從而降低了感染的可能性。

凡士林的很多「療效」都和這兩個特性有關。比如,媽媽們喜歡在嬰兒屁股上塗一層凡士林,避免因濕尿布長期接觸皮膚而引起濕疹。鼻子流血的人也可以把凡士林塗在鼻孔內壁,這樣可以阻止繼續出血。甚至口腔潰瘍的病人也可以先用紙巾擦乾患處,然後塗上一層凡士林。凡士林能防止潰瘍接觸口腔內的酸性物質,加速潰瘍的癒合。

凡士林本身的味道十分淡,對於對一般潤膚產品所添加之香味、酒精過敏的人再適合也不過了。除了臉部、手腳皮膚外,氣候乾燥時,也可以試著在鼻腔內塗上點凡士林,以避免鼻腔內膜因太乾燥而流血。家裡有人流鼻血時,也可以凡士林幫助止血。甚至口腔潰瘍的病人也可以先用紙巾擦乾患處,然後塗上一層凡士林。凡士林能防止潰瘍接觸口腔內的酸性物質,加速潰瘍的癒合。

此外,感冒流鼻水時也可以在鼻子周圍的皮膚塗上凡士林,以免擤鼻涕擤多了變成個紅鼻子。另有一說法是有富貴手困擾的人可以在睡前將雙手塗滿凡士林,之後戴上薄薄的棉布手套睡覺,據說能有效改善富貴手的情形。

珍珠宮

引用:只要你曾患過皮膚敏感,傷痕纍纍,搽乜都痛

原帖由 jelly208 於 16-12-25 發表
只要你曾患過皮膚敏感,傷痕纍纍,搽乜都痛到入心入肺時,就知道凡士林始終有用。

嚴重的濕疹病人係用唔到 ...
用唔到天然產品?

但啲人不是叫人用耶子油嗎?

珍珠宮

引用:Quote:goat+發表於+16-12-25+10:11+好多化

原帖由 good_pig 於 16-12-25 發表
呢個講
我覺得係另類行銷手法的一種。

男爵府

brindlewin 發表於 16-12-25 09:51
你以為其他貴野就唔係化學野?

以前中學chemistry 都有一個石油專題;petroleum is everywhere. 我反而擔心supply 問題,始終會有用完嘅一日,到時點算

珍珠宮

BabyO2013 發表於 16-12-25 11:14
以前中學chemistry 都有一個石油專題;petroleum is everywhere. 我反而擔心supply 問題,始終會 ...

唔會用完嘅,只係佢嘅生產遠遠遠低耗用速度,咁使之“稀有”。一日地球運動,一日都“生產緊”。

男爵府

brindlewin 發表於 16-12-25 11:30
唔會用完嘅,只係佢嘅生產遠遠遠低耗用速度,咁使之“稀有”。一日地球運動,一日都“生產緊”。
...

生產時間真係超超超超耐囉

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yin-ting 發表於 16-12-25 10:26
有隻木瓜軟膏,質地都似凡士林質地,更加潤

果隻踢爆左 98% 係凡@林

greenpea    發表於 16-12-26 12:41

侯爵府

fatgarden 發表於 16-12-25 09:14

好多護膚品都有石油成份
凡士林係鎖水
如果覺得干,可以搽一層保濕嘅野先再搽凡士林

男爵府

畀面勳章

芒果米池 發表於 16-12-25 11:09
用唔到天然產品?

但啲人不是叫人用耶子油嗎?

用唔到,損起嚟真係搽乜都痛。

當每日幫小朋友搽油時對住你喊,痛到大顛大叫,皮膚一搽植物油就發紅,就唔會係佢皮膚炎發作時,試不同的植物油,天然護膚品。

我自己都愛用天然植物性護膚品,
但幾年喇,經驗得來,先用凡士林類產品穩定咗皮膚炎先,好番先用植物油或天然護膚品比較好。

所以醫生點都係建議皮膚病人用。

男爵府

畀面勳章

cbeyond 發表於 16-12-25 10:28
邊個話, 當然用野要夾人。
嚴重濕疹用天然產品有好轉, 我認識的都唔只一個。
...

咁凡事唔係絕對。
但當針吉到肉時,就唔會咁講。

你有試過因為皮膚敏感發作+濕疹,每晚都瞓唔到,食又要戒口嗎?

有無試過幫小朋我搽護膚品,刺激到皮膚,嗱到喊和顛叫?

我只係想講,真係有一班人需要用上呢類產品。

我自己本身都用天然植物性護膚品,亦由細都幫小朋友用手工皂。
但無奈地佢嚴重起嚟,全部都刺激皮膚。

或許只有嚴重濕疹和皮膚敏感的人和家人才明白。

子爵府

2018復活節勳章

fatgarden 發表於 16-12-25 09:14

讀書時已知,其實係會有咩問題?

首頁
12345...6

尾頁

跳至