跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

原文章由 Fabianne 於 08-12-8 15:20 發表
五個月,餐餐奶喊到死,唔肯飲!!!
以前有時飲得100已經喊... 好辛苦餵埋100(等佢瞓著)
而家仲衰...飲得100-150....
次次都聽佢喊... 搞到自己就想跳樓咁濟
兩個幾月已經開始咁... 都無好過 ...

你個仔..都好...過我個女...
頭一至兩個月差唔多全人奶....其實我諗個陣佢都食得好少人奶...因為好輕磅....之後我驚因為自己唔夠奶...加奶粉比佢..都係唔肯飲...人奶又唔飲...奶粉又唔飲....

佢就5個月了...而定一餐都係飲得60-140ml .....一日飲得3餐奶粉...2餐人奶....我都好驚佢冇營養...

4個月個陣....6kgs都唔夠...不過..見佢日日都咁精靈....我已經放棄..唔監佢飲哂...飲得幾多就幾多....

男爵府

我個女都係用chuchu奶樽.....肯飲..唔駛5分鐘飲哂140ml奶奶...唔肯飲就....點都唔啜....好有性格

別墅

原文章由 tiffybb 於 08-12-10 16:32 發表
我個女都係用chuchu奶樽.....肯飲..唔駛5分鐘飲哂140ml奶奶...唔肯飲就....點都唔啜....好有性格

我隻衰豬都係咁...超有性格..肯飲就唔駛5分鐘飲哂..如果唔食就點都唔肯飲...咬住個奶嘴笑笑口又時會加埋隻手指入口tim.....

我都係用chuchu奶樽. .

男爵府

原文章由 BOBOWIN 於 08-12-11 11:45 發表

我隻衰豬都係咁...超有性格..肯飲就唔駛5分鐘飲哂..如果唔食就點都唔肯飲...咬住個奶嘴笑笑口又時會加埋隻手指入口tim.....

我都係用chuchu奶樽. . ...

"咬住個奶嘴笑笑口又時會加埋隻手指入口" 我個B...都係咁....真係比佢吹到"啤"一聲.....我成日同佢講..手指唔識出奶GA...

大宅

原文章由 Fabianne 於 08-12-8 15:20 發表
以前有時飲得100已經喊... 好辛苦餵埋100(等佢瞓著)

你有冇試過佢想訓之前比佢食?我個仔都係咁.但我有次係佢就訓之前抱起佢比奶佢食..佢又食.咁到依家我都用呢個方法..

開眼食.次次食得三安..

我都有時會情緒低落...因為我得自己一個湊..有問題只係問到醫生..但醫生話幫我唔到..(小B食奶問題).所以我唯有靠自己

別墅

"咬住個奶嘴笑笑口又時會加埋隻手指入口" 我個B...都係咁....真係比佢吹到"啤"一聲.....我成日同佢講..手指唔識出奶GA...

同你一模一樣,唯有強力拉隻手指.

大宅

放鬆d呀...

三個月至六個月大係BB的厭奶期,個個BB必經階段,你試下吉大d個奶咀,等d奶流得快d,又或者等佢好想訓的時候先餵,另外如果BB已滿四個月,可試下比糊仔佢食,但要跟足比糊仔的方法&程序,如果你吾識可打電話比惠氏的姑娘,佢地會教你.

至於厭奶期的資料,你可以上網搵到架.

大宅

你有無試過Pigeon舊款圓頭奶咀?吾係新款十字型果隻,好好用,可用吉奶咀器吉到好大都得,係萬寧&屈人寺有得賣.

原文章由 ngmeingo 於 08-12-9 14:10 發表
我bb用緊nuk,之前就飲得好慢,而家就好多時飲到一半就唔飲.比佢用chuchu都係咁.我己經乜奶咀都試過.
請問你轉左用乜奶咀呀?

[ 本文章最後由 as_sheep 於 08-12-11 16:45 編輯 ]

洋房

原文章由 YUYANTHONY 於 08-12-10 00:13 發表
chuchu 係十字嘴,點開大呢?我就係唔想浪費,所以想比我大女用,但我大女用了兩次一次就飲到訓了都仲有一半未飲,而佢清醒咁飲都真係飲好耐,而且佢又真係好努力咁用力飲了,所以我對啲chuchu嘴 了 ...

我係用修媚剪(尖個隻)剪大d個十字嘴 , 一定要慢慢剪 , 逐d剪 , 唔好剪得太大 , 你可以自己試下啜睇下會唔會太大 , 開大左之後真係好好啜架....

首頁

尾頁

跳至