懷孕前後

跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

回覆 rachel_tim 的帖子

抽左絨毛就無話再叫我抽羊水...
我想快d 有結果

伯爵府

回覆 laisan225 的帖子

等一切結果出黎再想吧..
而家唔好理唔好諗, 加油....

複式洋房

其實你都做左絨毛檢查係pass, 呢個test已經係100%準確性, 仲準過 T21的 99.9%......所以你可以放心.
因為普遍ge人都係oscar(度頸皮+抽血+媽媽年齡) 綜合哂三樣野結果醫院話你高危, 佢地就會試 "羊膜穿刺或絨毛檢查" 黎決定bb係唔係唐氏, 但有流產風險, 所以呢兩個方法係最終選擇, 但你都做埋喇, 甘其實係可以放心.
再到20週左右搵個好ge私家做埋詳細結構檢查.

樓主唔好未搞清楚前, 甘輕易放棄bb, 比多 d資訊你家人睇下啦.

**quoted**
首次檢查如果篩查測試結果呈陽性,我如何在產前證實嬰兒是
否有唐氏綜合症?

你需要接受羊膜穿刺或絨毛檢查,作為診斷性測試。診斷測試能準
確驗出胎兒是否有唐氏綜合症。這需要將一支細針放入子宮腔內抽
取羊水或胎盤絨毛組織作染色體檢測。羊膜穿剌通常在妊娠十六至
二十周內進行,抽取絨毛則通常在十三周前進行,兩者流產的機會
率約0.5-1%。
**unquoted**

別墅

回覆 rachel_tim 的帖子

網上對於頸皮厚的分享不多,我想知多d都無從入手...
不過就算有資料... 個個情況不同...

真係要等BB自己決定

別墅

回覆 kysuen 的帖子

屋企人唔support..佢話BB同自己都要過好多關先得..不如及早唔要...唔好到20週有晒感情先唔要就仲慘...

大宅

瞓得好勳章

我想話:你老公都幾不負頁任,無事都唔要,佢有無病呀,咁多夫婦想要,都生唔出,
講個實例你知,我朋友醫院土確診話佢個女係唐B,叫佢落,佢地夫婦唔拾得,決定就算係唐B都照生佢出來,
最後,出世,一D事無,根本唔係唐,都唔知醫院點驗,佢父母告醫院,要追究,好彩無聽醫生點佢落,如果唔係,希生左個B女

伯爵府

總有人冇事, 有人出事..唔好理太多了..
等結果理性面對吧..

想搵人傾, 我地哩到個個都肯聽..
大家做人媽媽, 一定互想SUPPORT 的..!!!

侯爵府

luismama 發表於 17-1-18 16:00
回覆 marykk 的帖子

T21係可以驗埋其它基因O既病,例如天使綜合症、愛德華氏綜合症……全部都同唐氏一樣, ...

絨毛可以驗哂所有染色體,準確度係100%,t21應該驗唔齊

侯爵府

laisan225 發表於 17-1-18 15:58
回覆 marykk 的帖子

絨毛result 太耐, T21快d ...

絨毛佢話就話三星期,其實應該會早些知結果,
我t21,絨毛,胎水都有做過

別墅

回覆樓主:

神經病!唔駛理佢地,個肚響你度,無人可以迫你的!等多兩三星期出報告先再決定啦,堅強d,支持住!

複式洋房

laisan225 發表於 17-1-18 16:50
回覆 kysuen 的帖子

屋企人唔support..佢話BB同自己都要過好多關先得..不如及早唔要...唔好到20週有晒感情 ...
絨毛係100% 準確但你家人唔相信, 竟然走去相信頸皮度出黎ge厚度 (我睇住姑娘下下度出黎都唔同mm), 又話阿b今日個post唔靚, 訓得太直, 度又會冇甘準.....sorry!對住你家人真係無言.
正常人應該係因為絨毛test pass左而一身鬆哂 ~

複式洋房

"" BB頸皮厚到4.8...絨毛result出左唔係唐氏..屋企人都話唔好要""

我諗我誤會左你個標題, 以為已經出個絨毛result, 甘你好好等待下啦, 應該係7-21天有 result, 相信不用等3 weeks 甘耐. 加油 !

男爵府

等埋絨毛報告, 同照超聲波檢查, 再問醫生意見, 之後再同家人商量下啦!!

有時頸皮厚唔一定係唐氏, 有可能係其他問題!! (例如: 心臟)

別墅

睇完你d reply ...好supportive ... 喊死我...
你地又好, 屋企人都好... 都係想我同bb 好...
醫生(私家/ 政府)之前俾我的information 都係好negative...
就算唔係唐氏...過到dna...過埋結構... 到生完出來都仲有2-8%可能有事...

我明佢地諗咩... 怕我越拖得耐越傷... 但係我真係唔可以响未知佢有咩事的情況唔要...

我照超聲波... bb 好active ga... 心痛到我...

男爵府

其實生BB無人可以保證到D咩, 邊個可以百份百保證? 有D野係驗唔到就驗唔到.....

做人父母當然想小朋友身體健康!!

樓主正面D, 睇埋報告同家人商量下!!

別墅

回覆 misstsangivy 的帖子

我都唔知邊個可以俾個答案我... 希望醫生俾多D INFORMATION...
E段時間好辛苦... 好彩有大仔陪住 (16個月)...

侯爵府

marykk 發表於 17-1-18 16:55
絨毛可以驗哂所有染色體,準確度係100%,t21應該驗唔齊

佢無加錢做晶片
純粹抽毛係睇唔到染色體微缺失
最多最係幫你數下23對染色體齊唔齊喳

男爵府

絨毛一定準過度頸皮啦

複式洋房

樓主,就算bb 順利出世
都無人確保生左出黎之後有定冇問題
好多野都係出左世先驗到