論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

原文章由 貓姐 於 08-12-16 17:49 發表
唔會, 係急証, e生睇左認為係人為整傷既, 警察就可以落簿, 但如果e院睇完都唔認為係, 工人講到大龍鳳都冇用

多謝解釋!
e+工人已經落完口供!
但police都未call 我.

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

原文章由 貓姐 於 08-12-16 17:59 發表
有時, d警察見得太多呢d屈僱主既工人, 佢地會大一大個工人, 可能講, 你宜家話太太打你, 但宜家e生check左唔係, 你講大話喇, 你知唔知後果好大件事傢...... 講完一輪, 有d工人驚自己再唔可以係hk打工, 佢地會認自己講 ...

係就好啦!
其實我都驚佢整傷自己屈我!
但police會唔會今晚夜麻麻黎call我, 真煩.

男爵府

好媽媽勳章

if she come back, ask her to give you the resignation.

大宅

" yun yun or bun bun" are " C 8 por"

大宅

好媽媽勳章

原文章由 jerma 於 08-12-16 18:47 發表
if she come back, ask her to give you the resignation.

佢已經同agent講, 想回家取私人物件, agent話佢都唔想留係我屋企 . 我立即同agent講要個工人寫resign letter. 同時我話一定要有agency公司的人在場, 才可以回來取嘢.
police 始終都沒有call 我.

男爵府

回覆 #19 HIN2003 的文章

Police 可能幾日後才找你。

子爵府

醒目開學勳章

原文章由 HIN2003 於 08-12-16 22:02 發表

佢已經同agent講, 想回家取私人物件, agent話佢都唔想留係我屋企 . 我立即同agent講要個工人寫resign letter. 同時我話一定要有agency公司的人在場, 才可以回來取嘢.
police 始終都沒有call 我. ...

咁好明顯係想走又唔肯做多個月or通知金啦!
呢期多呢類玩法,大家要小心

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 winnie_sh 於 08-12-17 01:23 發表

咁好明顯係想走又唔肯做多個月or通知金啦!
呢期多呢類玩法,大家要小心

我都比エ人玩過一獲,就係好似你所形容,擺明唔想撈。平時都已經成日“褸”你炒拒。“褸”極你都唔炒既話,就襯你炳完拒後,借d意出街唔再返黎。

我就係錯在狂炳。

所以奉勸大家,對工人真係唔好炳,係要用手段,要勸告ロ既就用平和声線去勸告,無謂撩起拒作反既意慾。再者,提高声線ハ度去炳,都唔会増強效果。如拒係聽從你講,勸就已足多句。相反,如唔聽話既,閙都一樣唔会聽。

當然有d个案係你乜都無做,拒都走佬啦…呢d又真係無得避。

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 pollyw 於 08-12-17 01:55 發表

我都比エ人玩過一獲,就係好似你所形容,擺明唔想撈。平時都已經成日“褸”你炒拒。“褸”極你都唔炒既話,就襯你炳完拒後,借d意出街唔再返黎。

我就係錯在狂炳。

所以奉勸大家,對工人真係唔好炳,係要用手 ...

我寧可她走佬,好過留在家裏搞對抗或者“獻世”!!

走佬后我可以省掉補一個月工資,還有回程機票, 正!!不如我焗她走佬好過!!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 saiwanho 於 08-12-17 02:04 發表

我寧可她走佬,好過留在家裏搞對抗或者“獻世”!!

走佬后我可以省掉補一個月工資,還有回程機票, 正!!不如我焗她走佬好過!!

拒就咁走左去無手尾跟,梗係阿尼陀彿啦!最慘係走左又要屈僱主打拒、強拒,或最低消費:屈你即炒拒唔補$,同短付エ資、無放假)。試過既街彷就知有几論盡勒。

拒唔走佬而你想炒拒,決定權就响你度(例如決定点炒、几時炒)。

但拒走佬就即係拒選擇左几時走,你無得揀。仲要有手尾跟。仲往往決定埋你要比一个月代通知金(因通常都順便去勞エ處屈埋僱主即炒唔補$同短付エ資丶無假放等。)

咦!

[ 本文章最後由 pollyw 於 08-12-17 02:48 編輯 ]

別墅

唔怕一萬,最怕萬一,我個死印因燒焦煲叫佢賠返$200比我後,一星期後就突然携走行李,玩失蹤及同工會d 人屈我告我,走佬前一晚,發覺死印既行李袋從衣櫃拿了出來,她說是要拿衣服,我不誤有詐,第二日一早巳失蹤了,電話都不接!!!!

其實可以上網搜尋發現都有不少死印同工會串通屈僱主之情況發生.......

以下內容可能引起各位外傭僱主恐怕及不安,敬請留意!

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7008011000308

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7008050702678

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7008012903725

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7008012903725

大宅

好媽媽勳章

原文章由 pollyw 於 08-12-17 02:24 發表

拒就咁走左去無手尾跟,梗係阿尼陀彿啦!最慘係走左又要屈僱主打拒、強拒,或最低消費:屈你即炒拒唔補$,同短付エ資、無放假)。試過既街彷就知有几論盡勒。

拒唔走佬而你想炒拒,決定權就响你度(例如決定点炒、几時炒 ...

police剛call我, 要找工人.
又問我會不會私下解決. 我話我都唔知發生什麼事, 又唔知佢告我什麼. 跟著madam話佢告我打佢, 如果可以私下解決, 就不須落口供 & 剛剛收到工人的resign letter.( agent fax to me. )

男爵府

嘩,咁都得。

我想問下:

1) 香港人報假案係刑事,點解工人報假案就冇事, 有冇邊個部門可投訴?

2) 妨礙司法公正係極大的刑事, 嚴重性高於任何案件的性質, 如果工人報的案係真的, 點解仲可以私下解決?

原文章由 HIN2003 於 08-12-17 11:59 發表

又問我會不會私下解決. 我話我都唔知發生什麼事, 又唔知佢告我什麼. 跟著madam話佢告我打佢, 如果可以私下解決, 就不須落口供 & 剛剛收到工人的resign letter.( agent fax to me. ) ...

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 咕怪媽媽 於 08-12-17 12:05 發表
嘩,咁都得。

我想問下:

1) 香港人報假案係刑事,點解工人報假案就冇事, 有冇邊個部門可投訴?

2) 妨礙司法公正係極大的刑事, 嚴重性高於任何案件的性質, 如果工人報的案係真的, 點解仲可以私下解決?

...

This behaviour is criminal offence, but the police would rather prefer getting it settled , if isn't any solid evidence to proove she is "妨礙seafood乾淨"。More importantly, the police would want to save their cost on investigtaing such minor things. They have the discretion to execute this or not.

But of course, if you keep on driling into it, I believe you can request the police to take action on this.

大宅

原文章由 HIN2003 於 08-12-17 11:59 發表

又問我會不會私下解決. 我話我都唔知發生什麼事, 又唔知佢告我什麼. 跟著madam話佢告我打佢, 如果可以私下解決, 就不須落口供 & 剛剛收到工人的resign letter.( agent fax to me. ) ...

如果佢告你打人,乜可以私下解決嗎? 聽講刑事唔可以私下解決. 你從呢一刻起要小心,無論工人,agent or police call你, 最好小心去答. 佢地好鐘意試你or錄你音.........又唔駛咁怕,如果無做千祈唔好比人屈or妥協.

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

1. If I were you, I won't conciliate. Cus, it creates a disadvantageous background to you, if there would come any further disputes between you and her.

2. Towards the resign letter, ask her thru' the agent if she's going to give you one month salary as compensation for short notice. Probably she won't, or, no reply at all...Then, proceed to open a file in the Labour Dept to claim her one month compensation.

Hope this helps.

大宅

好媽媽勳章

原文章由 qqqqqq 於 08-12-17 12:14 發表

如果佢告你打人,乜可以私下解決嗎? 聽講刑事唔可以私下解決. 你從呢一刻起要小心,無論工人,agent or police call你, 最好小心去答. 佢地好鐘意試你or錄你音.........又唔駛咁怕,如果無做千祈唔好比人屈or妥協. ...

我都覺得好奇怪. 佢又call police 又驗傷. 最終又可以私下和解.
所以我都未決定點做, 但經agent問過工人, 佢又告可以唔告我(挑 !跟本都告唔入 ):;pppp:

男爵府

乜野叫"可以唔告您"呀, 講到好似佢皇恩大赦您咁.

可唔可以問到 police 如果上庭證明佢告唔入/比假口供, 可唔可以告返佢, 如果可以, 我一定同佢死過.

原文章由 HIN2003 於 08-12-17 12:24 發表

我都覺得好奇怪. 佢又call police 又驗傷. 最終又可以私下和解.
所以我都未決定點做, 但經agent問過工人, 佢又告可以唔告我(挑 !跟本都告唔入 ):;pppp:

大宅

原文章由 HIN2003 於 08-12-17 12:24 發表

好簡單,想屈錢. 不過,如果你同佢所謂 " 和解" ,等於認了打佢?????? agent 傾都小心的好. 屈完你錢,再告都得. 有的 agent信唔過.

首頁

尾頁

跳至