自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我之前急症入左私家,後來要做手術
10萬埋單,claim左9萬9千幾,自己俾幾百
我每年供12000,當年入院時供左8年左右,一次拎返哂

我囡入過幾次院,2-4萬埋單,每次都claim足有突
我個人覺得好有用

禁止訪問

好媽媽勳章

公爵府

回覆樓主:

其實醫生都係生意人!

大宅

回覆樓主:

我上次照腸鏡,個agent死都要我claim完自己份保單先claim公司。明明claim公司先到自己份保單最著數,但係都要我咁做,同埋見醫生時成個過程令我感覺好似比人計緊數咁。

伯爵府

claudia 發表於 17-2-9 10:41
住院費用都係估價. 無事無幹順順利利就大約呢個價. 中途用多粒棉花, 吊多日鹽水都逐樣收錢. 所以, 唔好彩 ...

講真,話就話不如自己儲,但係咪真係咁自律儲起筆錢專做醫療?當儲到,15萬洗完就無咗,我上次入院做手術claim咗4萬,但我繼續有保障,年紀開始大,我真係想要個安心。

我廿年前買落,應該供咗都無15萬,扣埋claim過嘅,更加唔過15萬。

另外點解咁多人帶埋agent睇醫生嘅?

仲有,之前我屋企人都係claim咗公司份保險先,我agnet仲多謝我哋,無唔高興喎!
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

珍珠宮

回覆樓主:

我都笨左……但現在我有病歷(cancer)記錄cut左佢就咩都冇哂,5 cut毎月又供成$2700+ ,食之無味、棄之可惜

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

正常丫
咁你可以當醫生見你無買保險,俾個大特價

禁止訪問

好媽媽勳章

侯爵府

2016tobe 發表於 17-2-9 10:53
我上次照腸鏡,個agent死都要我claim完自己份保單先claim公司。明明claim公司先到自己份保單最著數,但係都 ...
claim 邊份先唔係自己決定咩?

伯爵府

claudia 發表於 17-2-9 11:27
同意呀. 保險係買安心, 唔係計回唔回到本的.

不過如果年紀再大,講緊60以上,有保險我都會去公院,老人家多併發症,唔講得笑,份保單未必夠頂。不過我份保單住公院會額外每日有幾百蚊住院現金津貼,買下嘢食保下身都唔錯。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

分別最明顯係:要拎到15萬出黎埋單找數~

禁止訪問

好媽媽勳章

珊瑚宮

wuwucancan 發表於 17-2-9 11:17
我都笨左……但現在我有病歷(cancer)記錄cut左佢就咩都冇哂,5 cut毎月又供成$2700+ :ig ...
如供得起 千祈吾好cut
玩具萬歲!

男爵府

claudia 發表於 17-2-9 11:37
我幾年前買左份計一世cap 3千萬的住院, 就係想做定準備. 現時買可以cover全身無exclusion. 將來唔知呀, 供 ...

CEO? 一年保費好金!
同埋CEO有墊底費都唔少~

大宅

katrinamama 發表於 17-2-9 11:32
claim 邊份先唔係自己決定咩?

我有話過用公司個份先,但agent講埋啲無關係無影響之類嘅嘢,咁我要佢幫手填form同揾醫生,咪照咁做囉。

伯爵府

fitfish 發表於 17-2-9 11:59
如供得起 千祈吾好cut

其實人壽都係,我一直都不善理財,細個又無人教,一出嚟做嘢時買咗份儲蓄,有次遇到困難想cut,屋企人叫我死都唔好cut,供下供下,依家已可用紅利供,就供斷,回望番好在無cut。

當然如果自問好有計劃,好自律,善於投資理財,又另作別論,可能係呢啲人眼中我係一個俾人坤嘅傻仔

伯爵府

2016tobe 發表於 17-2-9 12:15
我有話過用公司個份先,但agent講埋啲無關係無影響之類嘅嘢,咁我要佢幫手填form同揾醫生,咪照咁做囉。

...

我買個間保險,如果你claim公司先,然後至claim佢,我會有額外bonus

禁止訪問

好媽媽勳章

琥珀宮

引用:+本帖最後由+KiNnK+於+17-2-9+09:47+編輯+\\

原帖由 KiNnK 於 17-02-09 發表

相同病況, 遇著相同醫生,
淨醫生費唔會差咁遠,可能無保險就幫病人慳,住大房,非繁忙時間做手術,都可以相差很大!

同一個病,其實病情嚴重程度及手術也不一定100%相同

首頁

尾頁

跳至