自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆 jesswu 的帖子

對租客不可仁慈,中過幾次招

大宅

回覆樓主:

佢唔聽電話咪打去公司,同佢講租金唔係按金,遲一個星期唔交就揾人收。

子爵府

遲交七日已可以行動,同佢講如果吾交租會上去佢公司

男爵府

企硬收樓!比我會去信佢政府部門投訴!

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

幫阿媽間屋收樓, 曾經遇過呢類人, 出左一封律師信後, 立刻打電話來回覆幾時搬走...

侯爵府

jesswu 發表於 17-3-7 07:45
本人出租予租客尚餘兩個月便約滿兩年。一向瓜葛不多,但一年前死約過後租客已要求減租,其實當初已低於市價 ...
出律師信俾佢

大宅

交唔到樓而你又簽左買賣就大檸樂

琥珀宮

本人出租予租客尚餘兩個月便約滿兩年。一向瓜葛不多,但一年前死約過後租客已要求減租,其實當初已低於市價 ...

算啦,不是租霸整爛間屋,正常租樓收樓都好少業主會扣按金,你打算放賣都唔會花錢裝修,其實無咩蝕底,你同佢嘈陣間佢拎你間屋出氣咪仲衰!

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

Teletrend 發表於 17-3-7 10:37

對租客不可仁慈,中過幾次招
me 2
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

同佢講按金不可抵租, fax 追數信去公司.
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

木土土 發表於 17-3-7 13:02
算啦,不是租霸整爛間屋,正常租樓收樓都好少業主會扣按金,你打算放賣都唔會花錢裝修,其實無咩蝕底,你 ...

認同。
見呢度d人話搞小額錢債,我覺得嘥氣,除非樓主覺得佢係租霸,否則搞得嚟佢都差不多搬,真係嘥精神。

大宅

木土土 發表於 17-3-7 13:02
算啦,不是租霸整爛間屋,正常租樓收樓都好少業主會扣按金,你打算放賣都唔會花錢裝修,其實無咩蝕底,你 ...

就係,一陣賴死唔走,你又要搵人趕區地走,到時一頭煙,如果區衰D,整塞你D渠你都煩啦⋯⋯大家坐低傾掂區

琥珀宮

其實好多時高層人士先最無賴

公爵府

其實業主真係好難做,唔好以為搵到租客有高尚職業,或者公司高層就穩陣,其實呢啲都大把賤人。不過由於樓主租約就滿,搵執達史或者出律師信感覺作用不大,只會駛多左錢。
樓主試吓自己追密啲,同佢講唔覆會上公司搵佢,咁做都係盡吓人事㗎吓!反正交樓都未必需要扣按金,如果間屋真係有問題唯有之後再去追討。

琥珀宮

jumpy 發表於 17-3-7 13:15
認同。
見呢度d人話搞小額錢債,我覺得嘥氣,除非樓主覺得佢係租霸,否則搞得嚟佢都差不多搬,真係嘥精神 ...

d人仲話出律師信,兩個月攪d咁有既野,我覺得係損人累己,非常無謂。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

BBG520 發表於 17-3-7 09:49
我以前租樓有寫明每個月幾號之前要交租,過咗15日唔交業主有權上門所門口唔比入屋,你租約點寫?
...

就算租約寫15日唔交租就收樓都冇用,租客賴死唔走一定要土審或區院才能收回。你唔好諗住上門鎖閘截水電果D, 係犯法架,租客報警拉你架。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

有無拎佢兩公婆咭片? 打去公司
放下自在

用戶要求終止服務

既然做銀行和政府工,可預先通知佢如果唔交租上公司搵佢,啲人欺善怕惡

男爵府

tantanmama 發表於 17-3-7 18:01
就算租約寫15日唔交租就收樓都冇用,租客賴死唔走一定要土審或區院才能收回。你唔好諗住上門鎖閘截水電果D ...

咁即係租約寫咩都無用?

侯爵府

你要堅定立場,表示不接受將按金轉為租金。如果對方唔交租/ 遲交租,會經對方公司去搵佢提醒佢交租。
至於經小額錢債處,如果對方係做政府工,可能有影響。
以前公司曾經追過一個客嘅欠款,個客好寸,叫我地有本事出律師信追(可能佢覺得爭千幾蚊,公司出律師信仲貴)。跟住公司去小額審裁處申請,然後個客好嬲返嚟搵我哋,話我哋咁樣做對佢好大影響,因為佢做政府工,然後還返錢俾公司叫公司撤銷索償。

首頁

尾頁

跳至