懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我覺得其實喺政府醫院產檢或者生,
好唔好都好睇彩數,有啲人話好,有啲人覺得唔好,
係視乎妳遇到乜嘢人,所以唔可以話一兩個人既經驗就可以作準!
我估喺廣華生,應該係入到助產士小組好啲,
入唔到要醫生檢查同埋唔知邊個同妳生就唔係咁好啩...又係彩數...^^

珍珠宮

畀面勳章

係呀,我都覺華醫院真係好好,我對孖b都係因為我35wks2因妊娠毒血緊急入院開刀,當晚廣華醫院既姑娘通宵keep住檢查我既狀況,務求令我可以順延到第2朝先開刀拎bb出黎...當晚真係感受得到佢地既專業,令到我同bbs都可安全..而產後房的姑娘亦都好好..廣華真是一個生仔的好地方

等待驗證會員

我可能有見過妳對孖B,我住院期間,我知道醫院有兩對孖B出世。

原文章由 arale1668 於 08-12-26 13:33 發表
係呀,我都覺華醫院真係好好,我對孖b都係因為我35wks2因妊娠毒血緊急入院開刀,當晚廣華醫院既姑娘通宵keep住檢查我既狀況,務求令我可以順延到第2朝先開刀拎bb出黎...當晚真係感受得到佢地既專業,令到我同bbs都可安全. ...

別墅

原文章由 Hilvin@630 於 08-12-24 23:44 發表
當唔能夠當面同對方講多謝嘅時後, 係公開嘅地方向佢哋致以感謝, 就當係對佢哋嘅一啲認同及心意.

我很認同[email=Hilvin@630]Hilvin@630[/email]講法,好的地方應加以表揚.

[ 本文章最後由 gming 於 08-12-27 01:52 編輯 ]

侯爵府

原文章由 lovebbb 於 08-12-25 22:21 發表
我親人剛在廣華生完,佢既睇法和大家剛好相反
陪產---原來只係在生的一刻老公才可以入去睇bb出世,之後連全家福都無得影
生完第二日頭暈,未湊過bb,第三日早上佢仲係有d頭暈,驗血後叫佢輸血,否則出院
親人係第一胎,全無 ...

我2胎都係廣華生架,第一胎老公趕唔切,好在黎到都陪到我生,
到左今年生阿仔,我開到5度,老公就入得黎陪我喇(參加左助產士,唔知關唔關事)
生左之後瞓既係唔記得係東九定南九,係新開果邊就係喇,好大,我舅父當時黎探我,仲話廣華似法國醫院,姑娘醫生都好好人呀,好有耐性!!

仲有,廣華係無得影全家幅架,生左係產房係一張相都唔影得,唔係間間醫院都有lee個服務!!

[ 本文章最後由 cokikaki 於 08-12-27 03:20 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 cokikaki 於 08-12-27 03:18 發表

我2胎都係廣華生架,第一胎老公趕唔切,好在黎到都陪到我生,
到左今年生阿仔,我開到5度,老公就入得黎陪我喇(參加左助產士,唔知關唔關事)
生左之後瞓既係唔記得係東九定南九,係新開果邊就係喇,好大,我舅父當時黎探我, ...

我覺得最慘既係佢頭暈都叫佢出院

大宅

原文章由 lovebbb 於 08-12-25 22:21 發表
陪產---原來只係在生的一刻老公才可以入去睇bb出世,之後連全家福都無得影
生完第二日頭暈,未湊過bb,第三日早上佢仲係有d頭暈,驗血後叫佢輸血,否則出院

唔係wor, 我都貧血, D故姑娘呀姐都話我面好青,
猛叫我唔好落床, 如果要小便就攞盤仔比我,
醫生又要我輸血, 唔輸就唔比我出院,
話驚我返到屋企會暈跌親

我覺得産檢時, 會有1,2 個doctor麻麻地,串串地
而生BB時, 全部doctor都好好, 反而就有1,2nurse好悪,其他都very good

珍珠宮

原文章由 kj803 於 08-12-27 15:51 發表

唔係wor, 我都貧血, D故姑娘呀姐都話我面好青,
猛叫我唔好落床, 如果要小便就攞盤仔比我,
醫生又要我輸血, 唔輸就唔比我出院,
話驚我返到屋企會暈跌親

我覺得産檢時, 會有1,2 個doctor麻麻地,串串地
...

可能佢真係唔好彩卦,佢自己都係護士,佢要係用廣華同一機構

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 sillyhp 於 08-12-26 23:59 發表
我可能有見過妳對孖B,我住院期間,我知道醫院有兩對孖B出世。

我住南9 4號房(2人房)喎,你住邊邊呀?同埋我係12月17號先出到產房.. 當時bb房只係得我一對孖b龍鳳胎...

侯爵府

我三年前第一胎係廣華生
果時都無依家咁靚
但, 我覺得服務真係好好
咁耐, 只遇過一位無乜人情味的嬸嬸
其他所有姑娘同助產士都好好
但, 醫生就預左係cool.....
今胎要用媽咪地址報, 都去番廣華生

複式洋房

想問下乜野係“助產士小組”呀?

男爵府

原文章由 edithlee 於 08-12-28 22:10 發表
想問下乜野係“助產士小組”呀?

有一班助產士姑娘跟進你既case,每次產檢都係同一班人
d姑娘好好人,會細心跟進你既case

男爵府

我都係廣華生,醫生同姑娘都好好人,我係待產房等生時d姑娘驚我悶俾雜誌我睇,又叫我去睇電視(電視係另一間房),其他有個等生mami痛到喊,個姑娘又好細心咁陪住佢,又問佢做唔做無痛...
姑娘見我痛得辛苦就走黎陪我傾幾句,分散我主意力,又問我打唔打止痛針...
生完第二朝落床(凌晨2:00生)d姐姐驚我暈,叫我暈就出聲同番上床休息...
第二晚bb係咁喊(聽到其他b喊一齊喊),我冇得休息,又俾bb姑娘睇住,等我訓好d...
我叫姑娘教我餵奶,竟然護士長親自教我,仲好有耐性,問d姐姐點換片又試範俾我睇...
我出院前因為餵奶唔多順利,bb一陣就喊,好似唔飽咁,我同姑娘講我唔開心,個姑娘就同我傾計開解我,幾個鍾之後又過黎睇我...
真係好感謝我住院其間,照顧過我既醫生同姑娘!!!!

複式洋房

原文章由 donkayu 於 08-12-28 22:35 發表

有一班助產士姑娘跟進你既case,每次產檢都係同一班人
d姑娘好好人,會細心跟進你既case

請問是不是不見醫生?
助產士小組會好D? 因為係同一班人姑娘.....
我1月初會第一次做產檢...

謝謝!!

大宅

我就覺得好差

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

兩年前我都係廣華生bb, 大部份醫生護士都好好, 係其中有一個護士同一個阿嬸d態度其差, 我仲記得個護士個名添

男爵府

原帖由 Healthy__bb 於 08-12-28 23:05 發表

請問是不是不見醫生?
助產士小組會好D? 因為係同一班人姑娘.....
我1月初會第一次做產檢...

謝謝!!

如果冇乜大問題,我覺得助產士小組好d...
不過我自己係見醫生(我有水瘤)...但每次都唔同醫生
都會問相同既野

子爵府

我第一胎係廣華生,經歷同樓主一样好.我由於早穿水,要直入產房,一路護士們都好鼓勵我努力自己生,經過24小時仍然设有生的跡象,所以"吹"生.期間個個都好鼓勵我,照顧我,到差不多40小時,我仍未生,護士同e生話我可能要開刀,我嘩一聲喊出嚟,佢地好好,不停安慰我,結果,我要開刀,一决定要開刀,我感到起碼有8個e護人員圍住我幫我換衫,過床,etc.整個過程都好順利.我都好多謝佢地

複式洋房

我嚟緊會系 2 月生 , 廣華真系咁差 咩 ???

原帖由 hashlulu 於 08-12-29 02:36 發表
我就覺得好差

複式洋房

下好驚 WOW , 我問過 D 助產士 佢地話一定會睇我喂奶同幫 BB 沖涼 先比我出院 , 仲話唔只睇一次 TIM !???

原帖由 lovebbb 於 08-12-25 22:21 發表

首頁

尾頁

跳至