婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

民房

我忍, 係因為同老公結婚咁耐, 我地同個人都冇嘈過, 每次唔開心都只因為老爺奶奶, 我想過走, 當然我都有脾氣架, 不過我亦唔甘心, 奶奶明顯唔鐘意我, 係咁, 我咁容易俾佢激走, 我咪好唔底, 而且有次我走, 老公最後同我講決定搬, 佢自己話, 如果有日我同奶奶反面, 結果都係奶奶輸, 因為老公最後一定唔會唔要我同個仔... 有呢句, 我反而有咗啲信心...

民房

繼續第四篇故事:

上年開始我地見個仔開始大個小小, 就成日周圍去, 去離島玩, 去大型公園, 去旅行, 兩老又黎啦, 一句我唔讚成唔俾去... 仲話要去你睇自己去, 個孫等佢地湊... 好, 我地都忍, 老公都話唔好俾佢地湊啦, 廢事出事...

(是關阿老爺奶奶試過搞到阿仔入院.... 我同老公仲要俾醫生鬧, 話我地唔識做人阿爸阿媽, 問題係當時我地唔在場至出事)...

後來兩老見我地次次玩完返黎咁開心, 又話要帶佢去旅行, 仲要兩個自己帶... 佢地都..傻架... 第一, 佢地唔識英文, 自己出國都有問題, 第二, 奶奶帶細路出街咩都唔鐘意帶, 口渴咩, 買水啦, 要開奶咩, 問人借熱水啦, 奶瓶只帶一個全日用, 盡量唔餵奶, 兩三個月大的bb也好, 係街買粥食飽佢就算, 去廁所手唔需要洗, 去公園玩要除鞋除襪, 盡量唔俾bb訓, 因為bb係街訓咗, 咁自己會悶...試問, 一個咁嘅奶奶我點放心佢湊我bb呢? 有次我忍唔住同姑奶呻, (其中一姑奶自己未有bb), 佢話我地細個時咪又係咁大, 係你自己巴閉啫... 好... 我再忍, 將來你有bb, 我又睇下點.... 結果, 佢bb出世後, 街唔夠膽去, bb一訓, 下令全屋人收聲... 我囝囝大聲叫, 立即抱自己bb入房訓, 我通通看在眼內, "巴閉"如果係用黎形容我, 咁佢自己呢? 試問有邊個父母唔緊張自己bb呢??

最後, 奶奶又爭啦, 又要帶阿仔去玩, 聖誕節喎... 自把自為完全冇諗過我, 自己一句我要就打算帶出街, 後來老公開口話係就一齊, 一係一齊去海洋公園或者disneyland. 點知佢話好呀, 一齊入場, 我地兩個自己帶阿孫去玩, 你地兩個自己玩, 我咩人都冇預喎, .... 今次我真係又發嬲啦, 我問老公佢算咩意思, 咁講野好唔專重喎.... 奶奶想新抱專重自己服自己, 先要自己做事令人服先lor, 你自己講野都唔專重人, 何以要我專重你呢.... 結果, 我同老公講, 如果冇得同個仔一齊玩, 今次佢亦冇可能自己帶去... 至少我會叫印印姐姐死跟... (好彩我印印姐姐識做, 勁幫我)....

民房

繼續第五篇故事:

講番我搬同bb的問題, 奶奶勁癲, 屋企唔夠住, 我地只住梗一般八百幾呎的家庭, 有老爺奶奶我老公阿仔工人, 仲要時阿老爺奶奶啲親戚朋友, 加間中阿姑奶啲... 唉...點住呢... 我話搬, 老公一直都話好難做好難開口... 直到搬啦, 奶奶發曬癲, 話老公有老婆就咩都唔理, 冇親戚冇朋友, 要搬咁巴閉, 又話屋企得番兩個自己死咗冇人知(註:兩老只係50歲咋)... 冇咩個仔...等... 好不知所謂的說話....

我嘗試站老公的立場睇, 真係幾難受... 不過講到底都要搬... 因為我依家又有咗bb啦, 我決定今次要好好安胎, 我要生個bb出黎, 我唔再要因為呢個人而影響得我地太多...

不過最近我心開始怕, 怕所有野都再黎一次, 怕生完bb後佢地又做野令我難受, 怕佢地又失驚無神走黎抱走我bb, 好彩上一次我冇事, 不過我今次都真係有啲怕...

複式洋房

樓主要勇敢啲,為咗BB同囝囝既將來,唔好理你 6299 講既嘢,把口喺人度,佢鐘意點講都得,就算你幾好都無用。

好在依家你老公都知道你 6299 湊仔有問題 (搞到囝囝入院)。

趁早快啲搬,好好安胎,生返個肥肥白白既BB好過啦。你喺依家咁既環境,咁唔開心,生出來 BB 都唔開心。

伯爵府

咁你搬左未呀? 最緊要你老公支持你.
唔好理你62,99啦. 由得佢地發脾氣.
自己好好安胎.
開心d, 生個肥肥白白既靚bb.

伯爵府

咁你搬左未呀? 最緊要你老公支持你.
唔好理你62,99啦. 由得佢地發脾氣.
自己好好安胎.
開心d, 生個肥肥白白既靚bb.

民房

多謝各位,我剛剛搬咗,不過好慘,因為同老爺奶奶住同一條村,基本上佢地日日都有借口黎我屋企,而且老公又俾定spare鎖匙放係佢地度,我唯有叫印印姐姐日日長期LOCK住對門,不過都制上唔到佢地上黎,而且佢地好差呀,有時我返媽咪度,但冇帶姐姐出去,佢地又特登上黎,姐姐同我講佢地走入我間房度架,不過唔知佢地搞咩,佢地其實明知我邊日一定返去架.

奶奶仲好笑,同我個仔講,嫲嫲遲啲搬黎住,囝囝say no,佢就鬧佢,要囝囝道歉而且要歡迎佢黎,佢話因為掛住個孫所以要黎住幾日... 我地係住係同一條村架...孫仔屋企即係嫲嫲屋企,嫲嫲屋企即係孫他屋企..唉..我想死呀...

我仲未同奶奶講我有咗,打算見肚再算,我同老公解釋係想等定啲至算,唉,不過時間有限,我怕佢真係搬黎陪我,又怕佢自把自為要湊細b,今次我估我真係撐唔住啦

男爵府

吓﹗點解要搬咁近?仲要俾埋key?有搬等如冇搬﹗你應該一不做二不休,與其要搬,不如去盡d,有咁遠搬到咁遠,同佢哋絕少來往,你先得到安寧﹗而家‥‥唉‥‥唯有真係對佢哋强硬 d ,咪俾佢哋得寸進尺,蝦你蝦得咁過癮

首頁

尾頁

跳至