樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

美之選468 發表於 17-5-4 21:09
我一早己上左車了.....我只是為宜家的新一代擔心上車難.

其實學校點解唔教人理財
眼見好多後生仔
經常去旅行
玩手機 買名牌
跟住又話買唔到樓

但又見老友個仔
住牛頭角大
讀書唔成 19歳揸車揾食
努力工作 報足税
兩公婆有4萬幾收入
上年25歲泰國旅行結婚
買九龍湾二手自由居屋
3百幾萬
40幾萬攪掂晒上車
供萬零蚊
勵志野又冇乜新聞透視

公爵府

jjjbaba 發表於 17-5-4 21:27
其實學校點解唔教人理財
眼見好多後生仔
經常去旅行
聽說宜家有的學校開始教基本的理財知識.(估計只有少數學校教)

男爵府

美之選468 發表於 17-5-4 21:32
聽說宜家有的學校開始教基本的理財知識.(估計只有少數學校教)

真的嗎? 未有所聞
是納入那一科?
還是專科?

公爵府

jjjbaba 發表於 17-5-4 21:46
真的嗎? 未有所聞
是納入那一科?
還是專科?
忘記是在哪裡見到.肯定是見過報導.詳細忘了.(因我家無中學生.所以沒有留意中學的情況)

男爵府

2024年龍年勳章

jjjbaba 發表於 17-5-4 21:05
呢啲時間做免息/低息首置貸款
好大機會火上加油
唔好彩跌一兩成变負資產

咁當然要設定條件啦,例如到咗某個年齡 / 已婚等,不過哩d係後話啦,樓市一日高企一日都唔洗指意有哩d野

男爵府

其實學校點解唔教人理財
眼見好多後生仔
經常去旅行

先苦後甜定先甜後苦係個人決定,不要怨天尤人。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

jjjbaba 發表於 17-5-4 21:46
真的嗎? 未有所聞
是納入那一科?
還是專科?

以前上a maths堂時老師都有教既

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

其實學校點解唔教人理財
眼見好多後生仔
經常去旅行

去旅行,買名牌……都係個人選擇,關學校有冇教事。呢啲家教最緊要

大宅

回覆 pomanlife 的帖子

咁買樓定租樓其實係個人選擇,只要收支平衡活得開心就可以了。我自己屬死慳死抵型,畢業十多年以來只去過五、六次旅行,多數返大陸或去台灣,我都覺得自己孤寒左少少...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

美之選468 發表於 17-5-4 21:32

反而想知會教d咩

男爵府

pomanlife 發表於 17-5-5 19:45
去旅行,買名牌……都係個人選擇,關學校有冇教事。呢啲家教最緊要
...

家校雙方都有責任

彩鑽殿

Daeng 發表於 17-5-5 07:55
先苦後甜定先甜後苦係個人決定,不要怨天尤人。

同意,人生係自己安排既與他人無關

彩鑽殿

jjjbaba 發表於 17-5-6 16:33
家校雙方都有責任

買樓係人生重大投資決定,如果樓價跌幾成,又怨學校做乜教人買樓嗎?

男爵府

pomanlife 發表於 17-5-6 17:14
買樓係人生重大投資決定,如果樓價跌幾成,又怨學校做乜教人買樓嗎?
...

好多人姓瀨
輸打贏要

莫講話買樓
好多學生都唔知
股票 基金 債券 係乜嘢

翡翠宮

mandy_ng207 發表於 17-5-5 22:49
回覆 pomanlife 的帖子

咁買樓定租樓其實係個人選擇,只要收支平衡活得開心就可以了。我自己屬死慳死抵型 ...

我都係,死慳死抵成為興趣,幾有滿足感。旅行我近期都係北上多,反而學生時代捨得洗,去過歐洲、東南亞。

男爵府

pomanlife 發表於 17-5-6 17:14
...

中學時Econ sir 咁教
用得密,租貴過供,就購入

怕樓價跌? ok?
30年後跌到$0好不好(會計完全折舊概念)?

30年總租金,係多過30年總供款的

男爵府

jjjbaba 發表於 17-5-6 20:50
好多人姓瀨
輸打贏要

中三時 EPA sir 已講債券
但十幾歲我仲係一舊雲
唔設身係好難明

首頁

尾頁

跳至