自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

樓主,我明你,我c6又係成日話要小睡,但明明我早起身過佢搞兩個小朋友嘅野,訓得少過佢,佢都成日話眼訓,最憎係既然覺得吾夠訓,星期五晚又要同朋友出街,鬼打無咁精神,零辰3,4點先返,咁咪永遠吾夠訓

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

以前我都會好似你咁唔開心架,但一次又一次咁令人失望,我c6 都係寧願瞓... 週末都唔同仔女食早餐... 唔同佢地戶外活動,冇希望就冇失望,我唔會再奢望佢會早早起身啦,週末我習慣自己幫小朋友安排節目,先食早餐再出去玩,我自己可以坐巴士坐地鐵出去,唔駛求佢車出車入,你有咁嘅心態就唔會再唔開心啦!

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我果件都係瞓覺大過天,佢仲要唔係輪班,夠唔夠瞓就唔知,但一定平日已經瞓得多過我,放假都可以天昏地暗咁補眠。我已經化,從拍拖開始已經化。最後一次吵架幾年前,佢認真問我,我又唔爛賭爛滾,我淨係中意瞓覺啫,係咪真係接受唔到?我諗一諗,我又唔會因為呢樣同佢分手,咁既然係咁嘈落去都冇意思,就唔再為呢D事激親自己。

公爵府

TWINSTARSBB 發表於 17-5-6 22:22
非常非常明白你!我C6都返shift, 我曾經都呻過類似ge事情,有個jm覆我,除左「滾」佢其他野都可以忍同體涼 ...

BK 定律 唔滾 就已經係好男人

伯爵府

車仔媽咪 發表於 17-5-6 22:00
晨早整早餐、洗衫掠衫、中午帶阿囝學校活動(小六)要家長出席,下午4時應阿囝要求睇拆彈專家。

老公(一 ...

這就是生活。

大宅

我明,因為我同C6都係反shift,但佢永遠都係用佢自己一定辛苦過我嘅心態對待,我搭車1個鐘反工,佢只搭15分鐘,放假要補眠但夜晚唔瞓,朝早想佢同小朋友出街,佢就要瞓多陣,我都好攰,但總要有一個人睇住小朋友,依家我如果約好左佢,就係屋企校定鬧鐘,差不多時間就嘈醒佢,佢既然夜晚唔瞓,我就瞓先,逼佢陪小朋友,湊小朋友瞓,我覺得如果我唔攞反個對自己好d嘅平衡點,會死好多細胞。
盡量搵個對自己好d嘅方法,唔係對住佢只會愈黎愈嬲

大宅

睇完你地留言,我心情好番好多,謝謝!

其實我老公家人,佢幾個哥哥家姐都係好瞓得,佢大哥不是返shift,但逢週六或日,一定會瞓足十幾個鐘,可以吾食吾去廁所架,遺傳。

我仲有個大囡讀中學,阿囝小六。其實我想講,我兩公婆都可以叫做甩晒身,最攰最攰既喂奶、換尿片、沖涼、喂粥、伴玩、伴讀......呢d艱辛階段都過晒,佢話攰,都只係藉口 姐......

我瞓醒無事架啦,因佢明天返工,吾見無咁激氣。

子爵府

回覆樓主:

以前就會有少少嬲,依家會唔理佢,自己帶小朋友出街,佢去就去唔去就算數,嬲得幾多,有時唔想出去,家務飯都一律唔做

別墅

算啦 只係訓覺啫
希望佢下次識做D啦

公爵府

畀面勳章

回覆樓主:

唯有自己睇開d啦, 佢應該唔覺得自己有問題, 仲覺得自己返工好辛苦架
改變唔到人,就只有改變自己的心態

水晶宮

熱血金章

回覆樓主:

其實覺係無得補,訓少左就係少咗。

我覺得你老公唔識做,家庭生活要靠維繫,學你話齋都仔大女大啦。

不過呢啲野無得迫,要自己造化,當佢無放過假,算啦。

琥珀宮

晨早整早餐、洗衫掠衫、中午帶阿囝學校活動(小六)要家長出席,下午4時應阿囝要求睇拆彈專家。

老公(一 ...

瞓緊比人call 醒,當時狀態,任何正常人都唔會想出街食飯

珊瑚宮

2024年龍年勳章

lingwu 發表於 17-5-6 22:45
我都明妳點解唔開心,妳都只係希望一家人一齊食餐飯
但佢連個少少既時間都唔願意
佢可以食飽再訓過

同意,俾著我都會火滾,好似得佢一個會攰咁!

下次安排d活動唔好預佢,同個仔食埋晚餐先返,電話都咪鬼打俾佢,等佢訓飽佢

大宅

JM 我明白你
我都係番shift 既人
就算番夜,朝早8點放工,小朋友家長會朝早九點我照出席,聖誕聯歡、學校旅行、親子運動會樣樣我都參加過,d人以為我鐵人唔駛訓,係好累架!但我覺得小朋友緊要過自己訓覺囉,大不了活動後先番屋企大覺訓,阿囝反而會好感恩。
我識好多同事都係咁架,朝早放工番屋企再送埋小朋友番學,之後去買埋餸,先番屋企訓覺,訓幾個鐘又去接放學,敎功課陪玩。
父母既角色好重要,JM 你老公要加把勁!

珍珠宮

回覆樓主:

我都明,我覺得太太同小孩要求一餐晚飯嘅家庭日一點都唔過份,不過嬲一陣好了,下次放假叫佢陪返你就得啦

別墅

回覆樓主:

我屋企嗰個和個仔,2個可以連續2日唔出街。早/午/晚3餐都係屋企食,有我呢個阿四足已。我有時都落唔到啖氣,但有時諗下被需要都係另一種幸福。

大宅

今日讀中學既大囡,要出去補習。今朝佢自己仲向阿囡講:你補完習搭車返屋企附近都六點幾,媽咪和細佬都六點幾散場,到時大家電聯啦!

搞到兩個好失望食外賣

大宅

今晚雖然好嬲,但能夠在這個平台暢所欲言,真的舒服好多(雖然小事一則),睇完大家留言,學到好多野,謝謝各位同路人。

我從來都是報喜不報憂的人,特別在我媽咪面前,吾想我媽咪膽心。我媽咪以前對爸爸千衣百順、照顧周到,當然我爸爸都有些少壞習慣(都係懶),但媽媽從無怨言,甚至我兩位阿姨(媽咪最親姊妹)都無呻過我半句。可能上一輩女人多數肚裏吞。

預祝各位姊妹,母親節快樂(emoji)

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

老公(一 ...

佢真係倦,都冇計。一個人倦,好辛苦,講野又唔經大腦,佢應該冇心話你,不過太倦個腦實左。。原諒佢啦。

我以前同你一樣,會因為老公訓晏覺而火。
不過現在調節左,比佢訓飽佢,我自己同仔女去玩,玩完再返屋企接佢去食飯。大家都開心。

佢都係訓啫,又唔係去街玩,唔好嬲啦,有d人係好需要充足睡眠架。

首頁

尾頁

跳至