自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

lily1113 發表於 17-5-12 06:17
我兩個細路都讀救世軍,上小學完全無問題。自理俾一般小朋友好。救世軍係非常好嘅學校,佢地嘅幼兒教育 ...

我老公話k1對小朋友畫線都無要求,更莫講話未開始寫字
你小朋友嗰間對小朋友呢方面要求係點呢?

子爵府

mandy952 發表於 17-5-12 07:20
幼兒園嘅程度一定比幼稚園淺,但k3時都有適應小一課程

k3先開始適應,效果好嗎?

侯爵府

yamaneko 發表於 17-5-12 07:58

Good sharing

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

Shellyxlk 發表於 17-5-12 08:19
K1咋喎,多功課唔代表學到野
係囉....K1咋....手仔肌肉都未發展好, 正常都係K2 下學期先開始寫字。
K1 SUPPOSE 連下線咋喎, 樓主老公想要做咩功課???

Childhood is journey, not a race.

琥珀宮

carmen1904 發表於 17-5-12 09:25
k3先開始適應,效果好嗎?

間間都係咁,約k3下學期開始先有小一適應課程,救世軍嘅位難求,睇定d先轉,何況除非搬屋否則咁細個非必要唔好轉校,佢又要從新適應過,盞攪

琥珀宮

carmen1904 發表於 17-5-12 09:23
我老公話k1對小朋友畫線都無要求,更莫講話未開始寫字
你小朋友嗰間對小朋友呢方面要求係點呢?
...

可以去教育局睇返幼稚園個程度要求,k2先開始畫線,k3寫字,但好多偷步,其實冇咩意思,只滿足家長要求

珍珠宮

lily1113 發表於 17-5-12 06:25
另,細路幼稚園同學,有啲都入咗油天,聖約瑟,陳守仁,到宜家小二,小四都無乜大問題。佢地父母話最緊要k ...

呢点完全同意,冇学習動机,好難主動学習

我仔小三,佢温書是会自动波,我烦少好多

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔使轉校
happy school 都一樣銜接到小一。

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

dordorcat 發表於 17-5-12 07:19
我女都救世軍 佢自理真係好得 冇諗過n2 人仔識咁多野架 唔好轉其他學校啦 書有排讀 讀得開心先最緊要!
...
N2即係N定係K2?
即係佢識啲咩呀? 因為我都考慮緊救世軍

男爵府

2018復活節勳章

救世軍好似話一出世就要排隊報名?

侯爵府

回覆樓主:

你老公有咁既諗法。。你子女已經預左無快樂童年。不嬲子女既童年,係父母安排俾佢。。童年快樂,唔係讀happy school. 就會快樂。。係父母係當中俾佢有幾多幸福感,安全感。。。唔好成日懶外在環境迫。。我就唔信香港咁多唔讀國際學校既人。。就係無快樂童年。。根本就係大人揾野黎賴。。揾野黎解說。。嫌自己唔夠煩。。。再揾D野黎煩死自己。。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

其實現在讀國際學校都唔係開心得去邊
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

回覆 carmen1904 的帖子

唔係難, 只係你老公唔肯比佢啫.

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

我仔讀保良局幼稚園, 絕對好HAPPY, K3都係好淺, 但我好LIKE, 老師好, 小朋友讀得開心, 佢地係主要教小朋友自理, 同埋快樂學習

我仔今年升小一, 頭2個月係辛苦D, 但之後適應晒都冇事了

.........................................

珍珠宮

回覆樓主:

我小朋友讀私幼k1, 日常我冇理佢學習,唔會特別同佢溫書,每日都有功課2~3樣,但非常簡單15分鐘可完成,有寫字功課,我小朋友寫得好開心,因為我唔會比壓力要佢點寫要點靚,佢寫到個形我已經大力讚賞佢,反而我見過讀happy school幼稚園的家長太執著寫靚字而嚇怕小朋友,其實讀私幼唔代表個小朋友一定會好慘好忙冇晒童年,係在於你作為家長點引導佢,我小朋友每天做功課好開心,我一叫做功課,佢會執好枱準備,因為我會陪做會讚賞佢,佢覺得係開心時刻,我唔明點解家長覺得每日15分鐘寫下字油顏色會令到小朋友好淒涼,其實情況唔係咁架。唔係私幼就一定谷冇得玩,你可以揀啲冇咁谷的幼稚園,我小朋友嗰間唔係勁谷嗰類,每日都會玩,還有好大的室內遊樂設施,私幼好處係環境資源師資外籍老師比例各樣都好啲,如果負擔到學費點解唔比好啲個小朋友。我覺得快樂童年唔係代表一定唔學習,日日不停玩玩玩,當然玩都可以啟發到思維,但適量學習課本唔係壞事。

公爵府

唔好太誇張。我仔讀緊中二,細個讀無默書串字嘅nursery, 小學讀屋企附近區內中上嘅小學,現在讀 band one中二。 讀書考試有無壓力? 一定有。 但佢童年同青少年期都係好快樂。一個人快唔快樂好多因素,但睇學校係將問題簡化。

侯爵府

佢係唔係攞自己小朋友同朋友嘅小朋友比較?對自己有要求呢啲係性格嚟架喎,用人(包括家長和學校)逼出來嘅自我要求上到小學之後應該冇晒力

公爵府

lily1113 發表於 17-5-12 06:17
我兩個細路都讀救世軍,上小學完全無問題。自理俾一般小朋友好。救世軍係非常好嘅學校,佢地嘅幼兒教育 ...
救世軍好似好難入添,啲同事話一出世就要去報名,

公爵府

唔好諗到咁誇張, K1-K3 功課多極都係幾樣, 抄抄寫寫, 親子閱讀...應該唔駛一個鐘就做完...仲有好多時間可以快樂.

小學跟唔跟得上最主要係個人能力.... 人地HAPPY SCHOOL得同唔得,其實無乜直接關係...

首頁

尾頁

跳至