時政擂台

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

teslamodelx 發表於 17-6-4 23:55

台灣有新聞報:香港佔中死13人喎!
請問你14年9月28在香港嗎?
此報導你分辨到真假嗎?
作為大人應該成熟小小,貼野出來前多思考下。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珍珠宮

今時今日重信報紙既作文?
如果信呢,其實就生仔前先要離開咁唔滿意既國家或者晤好生。咪唔使出呢個問題囉!

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

DoReMi媽媽 發表於 17-6-4 21:11
香港嘅佔中,一樣有衝擊警察的場面,加上香港法官姑息佔中犯事者,催生之後初一暴動暴徒,最無恥嘅係,策動 ...
928我同下一代睇住電視直播,目睹示威者不斷衝擊警方防線,用遮篤警察,場合失控……返到學校,老師只係~播放發催淚彈的片段佢哋睇,話:示威者和平示威,被警方放催淚彈驅散。
真相?…佢心埋有數吧!(得啖笑)

下一代有心認識64的話,我樂意提供各方面的資料讓佢自己分析,而唔係“只”提供我認為「正確」的部分。

cissie    發表於 17-6-5 18:10
414928    發表於 17-6-5 15:48
tsuitung    發表於 17-6-5 11:59
SillyU    發表於 17-6-5 11:09
chankawa    發表於 17-6-5 00:41
芝麻街    發表於 17-6-5 00:30

水晶宮

teslamodelx 發表於 17-6-4 23:55

‘No one died that night in Tiananmen Square’

The massacre was a lie cooked up by the West to discredit the Chinese regime
http://www.tehelka.com/2014/07/no-one-died-that-night-in-tiananmen-square/

天安門坦克車鎮壓學生 完整版
https://youtu.be/GRb4VY2dU4c

侯爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wantaima 發表於 17-6-5 00:14
此報導你分辨到真假嗎?

邊個傳假新聞呃人?

之後雖然係賴落法輪功度,總算肯認係假新聞。你呢?

ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

水晶宮

teslamodelx 發表於 17-6-4 20:34
絕對會

我想放學生將軍人吊屍,燒死軍人既相上黎,不過應該唔放得,

係YouTube 我見過一群學生圍打一個軍人,佢地好似癲咗咁個軍人好慘,

學生人數咁多,當時軍備咁弱,可以想像有幾多軍人會活活被打死,

以上係係互聯網搵到六四既其中一部分

伯爵府

回覆樓主:

到咗今日資訊咁發達,都未能有一個完全嘅真相,只能所有報導及資料俾佢哋自己分析思考,當然最重要無論佢覺得事實係點,都唔使太投入。

水晶宮

此報導你分辨到真假嗎?

自由太多會令世人失去平衡

水晶宮

想問:班黃屍,64關他什麼事?死中國人佢地唔係好開心咩?籌款晚會拎去美國?
自由太多會令世人失去平衡

水晶宮

ddkaka 發表於 17-6-5 00:58
我想放學生將軍人吊屍,燒死軍人既相上黎,不過應該唔放得,

係YouTube 我見過一群學生圍打一個軍人,佢 ...

我睇過張相,好不安,好可憐

水晶宮

此報導你分辨到真假嗎?

嘩,好抵死呀你

禁止訪問

回覆樓主:

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

傳聞,果陣解放軍都死左好多人
因為有一班搞事既人,混左入學生裡面
又放火又燒車
悼念64?悼念解放軍

珍珠宮

Zenia 發表於 17-6-5 00:53
邊個傳假新聞呃人?

請問新聞係邊度播出來?香港政府?定大陸政府呀?
台灣新聞,咁點解記者可以未確定真偽就可以出新聞?你到底理解能力有問題定智力有問題?
人地貼段假新聞出來係提醒人多思考新聞真偽唔好除便信假新聞。
但你就貼假新聞去(emoji)D無知,定其實你自己無知到分辨唔到?

珍珠宮

teslamodelx 發表於 17-6-5 08:20

乜咁開心呀你?
又成功呃到儍仔捐$呀?恭喜曬!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ning.. 發表於 17-6-5 00:21
928我同下一代睇住電視直播,目睹示威者不斷衝擊警方防線,用遮篤警察,場合失控……返到學校,老師只係~播放發催淚彈的片段佢哋睇,話:示威者和平示威,被警方放催淚彈驅散。
真相?…佢心埋有數吧!(得啖笑)

下一代有心認識64的話,我樂意提供各方面的資料讓佢自己分析,而唔係“只”提供我認為「正確」的部分。...
講得好

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

此報導你分辨到真假嗎?

有啲人以為上得報就係真事
當年明報有 叮噹(多啦A夢)漫畫…
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

大宅

計一計, 未計今年同97之前, 已經有HK$23,675,000.00, 加埋已知89時卓人的1千萬, 即有3千3百萬, 總數分分鐘有5千萬!

原來64搵真銀, 5千萬不是夢!!!

男爵府

會. 尋日一家人一齊睇返ATV1994年的時事追撃 - 歷史的空白.

小朋友第一次睇到西班牙攝製隊拍攝到的清場片段, 話同佢地多年來聽到的天安門廣場64當晚清場時血流成河, 有好大分別, 段片點睇都睇唔到呢啲事. 跟著重睇埋坦克人擋車同之後離去的片段.

同時, 我都同佢地講返雖然清場時學生無事, 但周邊地區民眾為左保護集會學生, 阻擋佢地以為會對學生不利的解放軍, 甚至放火燒車殺軍人時, 雙方衝突引致死傷的事實. 當中在衝突和混亂時, 民眾和軍人雙方死傷實在不少.

之後又同佢地講吓事件同當日佔領行動的衝突時, 其實有幾咁危險, 只要有一次激烈衝突有傷亡, 一定會引來大規模的死傷事件. 而呢啲事件, 就係一啲野心家所盼望的.

佢地都問左啲問題, 例如點解當日學生要上街, 點解佢地叫極都唔願走, 點解當時中國政府唔澄清等等. 我只能簡單解答. 當時佢地想爭取言論自由, 但係同時有一系列事件發生令成件事變得複雜, 學生領袖間亦有唔同意見, 有學生領袖因為個人一些想法唔希望學生離去, 當時中國國力弱而外國傳媒槍口一致, 澄清了亦會被扭曲或被指講大話, 不如大家都唔再講件事免得越描越黑等等. 佢地都好好奇.

最後的結論, 係即使好多人講到似層層的事, 亦唔好輕易相信, 亦唔好預設立場, 要自己求證. 因為人係好易先入為主, 好易受當時的說法及事實的部份影響, 而睇唔到事實的全部.

RelaxHippo    發表於 17-6-5 19:53
芝麻街    發表於 17-6-5 19:32
414928    發表於 17-6-5 15:53
chankawa    發表於 17-6-5 13:48
ning..    發表於 17-6-5 13:18
cottontree    發表於 17-6-5 12:01

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

我會令孩子明白凡事要多角度去了解, 唔好只信一方面既資訊, 凡是政治都係黑暗, 唔會只係我地表面睇到既咁簡單, 要自己認真尋求真相, 用心去睇, 唔好只信傳媒.

64如是, 佔中如是, 現今ISIS及美國所謂反恐如是........

首頁
12345...6

尾頁

跳至