自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

原帖由 揚莉煒媽咪 於 09-1-19 07:13 發表
問人還錢仲難呀

超級同意﹐因我仲有個friend做生意借左我錢都有十年﹐每次問佢都話手緊﹐一係就話我為何唔早兩天找佢﹐佢剛剛付錢比客﹐唔知有無攪錯﹐我鬼知佢幾時有幾時冇錢呀!

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

男爵府

畀面勳章

原帖由 PaPa 於 09-1-19 09:52 發表

超級同意﹐因我仲有個friend做生意借左我錢都有十年﹐每次問佢都話手緊﹐一係就話我為何唔早兩天找佢﹐佢剛剛付錢比客﹐唔知有無攪錯﹐我鬼知佢幾時有幾時冇錢呀!

...

我都係超超級同意呀~~所以我現咖好少借錢比人~
生意人所講述的:送貨如送禮,收款如乞米。而我所述的:借款如借面,追款如掉面。

別墅

樓主,你妹妹可能都有佢苦衷,或者唔好意思講,兩姊妹,唔好計較。

其實你10月都已經無野做,自己知自己積蓄,又知新年就到,點解唔求其mcdonalds都做住先呢﹖我知搵份適合既工唔容易,但如果我係你,我唔會比自己跌落咁既困局,古人話,未雨綢繆係啱架,求人不如求己,我真係唔會理洗碗定掃地…

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我十一月中借錢比朋友(係好朋友黎),佢話十二月頭還比我,不過,到依家,電話都冇個呀

你還唔還都講聲呀,我有兩個小朋友,C6又要減薪,我份人工又唔多,又要過年,一大堆花費,邊個可憐下我呀

見你有困難,點都會幫下你,冇諗過會咁........

珍珠宮

開口借錢難, 開口要人還錢更難!

但幫到人我都想幫人...不過我都係餐搵餐食餐餐清.....無錢剩果隻
好好過每一天......

大宅

虎到金來勳章

絕對同意,9 年前借錢給大伯還大耳o,在這9年內沒有見過佢亦沒有還錢,問99(99常見大伯),99話大伯一時做錯...........十萬銀啊,你去左邊

問人還錢仲難呀

禁止訪問

男爵府

見倒樓主情況另我諗起自己, so far 我都問過姐姐, 妹妹同媽媽借錢, 錢碼都唔細, 次次都無問我点洗錢而且仲好爽手, 坦白講人人都有頭家, 佢地借比我, 我會諗佢地点同另一半解釋d錢去咗邊呢, 我还錢有計返4厘息比佢地, 但係真係好感激, 唔係錢既問題囉, 如果佢另一半係唔同意又會点呢, 如果我要用兩年時間去还, 咁佢地咪有心病兩年囉?

樓主今日都年廿幾, 直接問妹妹情況啦, 佢借唔借都要感恩呀,同埋一般人都張錢收得好好, 係要時間調動架,或者佢襯你姐夫心情好時先問佢攞呢.

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

男爵府

Yes Yes Yes! 唔知點解面都紅晒, 好難啟齒叫人還錢! 真係慘過開口借.
最好唔洗借人錢又唔洗借錢俾人, 兩樣個心都會掛住掛住.
問人還錢仲難呀

伯爵府

好媽媽勳章

問人借錢難 問人還錢仲難呀:;pppp:
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

水晶宮

原帖由 Oh!Baby 於 09-1-19 10:38 發表
見倒樓主情況另我諗起自己, so far 我都問過姐姐, 妹妹同媽媽借錢, 錢碼都唔細, 次次都無問我点洗錢而且仲好爽手, 坦白講人人都有頭家, 佢地借比我, 我會諗佢地点同另一半解釋d錢去咗邊呢, 我还錢有計返4厘息比佢地, ...

有借有還先係上等人!!

我寧願搵 bank都唔會求人 ~~

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

好同意~問人還錢仲難呀:-(:-(:-(
問人還錢仲難呀
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

樓主,先唔好諗你細妹有問題,會唔會係佢自己都手頭arm arm好?佢又唔講?而家個市咁差,真係好多人身家大縮水,會留番少少錢旁身,你要過年,佢都要,所以佢已借一半比你都好好喇!

同埋好多時,兄弟姐妹咁親人借得錢,都唔預佢還,就算諗佢會還,都知佢一定係排到最後先還比自己人! 因係自己人,唔洗急。

你問細妹借錢淨係sms溝通,最少都用電話傾你個問題,或聽佢有無困難丫!

男爵府

問人還錢仲難呀

同感, 問人還錢仲難.
我就係咁唔見左成皮
皆さん、こんにちは......我係居住於日本的C9仔.
閒時鐘意炒下股, 上網shopping.
願望係提早退休唔駛做(即係C6發達)....發夢中.ハハハハ

禁止訪問

畀面勳章

男爵府

我也曾借錢給家人. 更是五位數字. 她有工作也不還錢. 常常推說鬆動點先. 但卻買新電話. 我知道後很生氣也很心淡, 跟她說要她還錢. 反像我欠她似. 常常不問不聞不提. 當沒事發生. 不是有借有還才是上等人嗎? 借時好聲好氣, 口口聲聲說很快還, 但其實.......唉!

男爵府

銀行只會雪中送c 架咋, 你無財政問題時咪主動叫你借囉.

原帖由 tammy2008 於 09-1-19 10:48 發表

有借有還先係上等人!!

我寧願搵 bank都唔會求人 ~~

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

男爵府

畀面勳章

叫人還錢!!仲難!!:;pppp: :;pppp:

首頁

尾頁

跳至