跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bryan仔15個月時.
可以一路說bye bye.一路輝手. 會叫"打波" ;, "白白"=洗白白, 爸爸, daddy, 亞婆, 哥, "奶奶"=drink milk, "唔唔"=wanna take a shit, "汪汪"=狗叫聲, "街街"=去街街, "飽飽"同時按住個肚=full, don't wanna eat , "踢"=踢波, "掉"-掉垃圾or fall away something, ect....

男爵府

chapman ma,
thanks! hahaha chapman 真係好醒呀, 見人講人話, 見鬼佬講鬼佬話!

sumsuma,
haha 你唔好笑我啦. cantonese 真係親切 d, e.g. 肥妹仔, 錫錫, 乖豬... 呢 d 好難用英文代替

別墅

我係同老爺奶奶住
老爺奶奶都係潮州人
老爺成日同阿仔講潮州話
我同老公仲有奶奶就講廣東話
我個仔到而家平時連媽媽都唔肯叫
已經叫過老爺唔好同佢講潮州話
不過大家都知...
老人家多數都唔會理你
阿仔而家鐘意講就講
唔鐘意講就點利誘佢都唔彩你
同佢講野, 基本既都明
不過佢就係唔肯講...
死未~

大宅

就算好努力都好,始終工人係同細路既相處時間多好多!所以擔心唔到咁多啦! 當然,interview nursery & kindergarten係會蝕底好多,but我相信總有一天會追番上來既!
我個女而家讀緊P.1, 佢表達得唔太順暢,成日中英夾雜!我覺得佢中文比較弱!(其實我個女已經係讀英文小學啦!只得中文係普通話教!but都覺得好吃力) 而因為好多家庭都start教英文先(包括我自己),所以好多小朋友都係中文唔得!
所以我&老公同細仔講晒cantonese,英文只由工人及powerpoint負責!

大宅

我個仔都未識講,只會間中講"媽媽" "奶奶",或用bb話唱歌仔

大宅

我諗唔一定,我哋都係兩種語言,工人英文,我哋廣東話,視乎各種語言出現嘅頻率!

原帖由 MoJoJoJo 於 09-2-4 22:51 發表
前两日睇到 d 資料話...
如果小朋友同時間接觸两種或以上既語言既話
有可能會慢 d 先開始講野
e.g. parents 講 cantonese, 工人講英文

複式洋房

sigh! My daughter was borned on 24/10. She can say some simple words like "bow bow" = full, "ba ba" = daddy, "dic dic" = Stitch (her favorite toy), "sic sic" = eat. However, whenever I ask her who am I, she said "tse tse". She calls every females as "tse tes", like my mom (her grandma), my cat , the cartoon girl in her story book. I am very heart breaking. But good thing though, when you ask her to get something to "ma-mi" then she will come to me. So, that proves that she knows who I am, but she just wouldn't say. Any mom have same experience as me? I am very frustrating, and very envy my husband. As I can see he is very "lum" when our daughter calls him "ba ba".

大宅

我第一胎時都試過jealous 老公&菲傭,因為我個女7個月已經叫ba ba 啦,佢都係叫我做ba ba.,,其實may be佢覺得ba ba個音容易發d姐! 我個女舊時勁痴菲傭,我都覺得唔開心,不過個菲傭返左菲律賓後,佢就忘記左.......所以而家我個仔一定要菲傭暗訓,我都唔會唔開心,因為我相信佢大個就會識得分架啦! 只要你多d陪bb,將來佢一定會痴番你.....

原帖由 emilysih 於 09-3-5 21:14 發表
sigh! My daughter was borned on 24/10. She can say some simple words like "bow bow" = full, "ba ba" = daddy, "dic dic" = Stitch (her favorite toy), "sic sic" = eat. However, whenever I ask her who am ...

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我豬女就仲未識講野拉
雖然好想佢快d講野丫
但係知道心急都冇用><"
追追逐逐  分手再失戀   

只為尋你    伴我一生

男爵府

我個囡係呢一個月講野叻左好多啦~ 謝謝, 要, 姐姐, 婆婆等等都識講, 依家連乞chi 都識呀~ 真係好開心~
三個人, 一 條心

別墅

原帖由 ami0momo 於 09-2-10 22:42 發表
我係同老爺奶奶住
老爺奶奶都係潮州人
老爺成日同阿仔講潮州話
我同老公仲有奶奶就講廣東話
我個仔到而家平時連媽媽都唔肯叫
已經叫過老爺唔好同佢講潮州話
不過大家都知...
老人家多數都唔會理你
阿仔而家鐘意講就 ...

我既情況同你一樣....
不過我哥邊 老爺講既廣東話我都聽唔明...
奶奶既講東話又唔正
我同我老公番工放工就盡量教...
2個老人家無野做 最中意睇馬
我個仔第一句係媽媽 good...
第二句係對住電視機講..馬馬.....
e家好d,識講爺爺, 靚靚,爸爸同車車

首頁

尾頁

跳至