潮流時尚

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

我諗有錢人用假野, 就算佢比人識穿仍然有果份自信(佢背後仲有大把錢support佢係買得起無數件真野)只係佢鐘意用假野, 佢講一句話: "我貪得意咪買黎玩下囉", 人家真係會信, 因為佢有大把錢support佢呢句說話, 講出黎都唔會瘀皮, 因為佢仍然係有大把錢支持佢呢句說話(要買幾多件真野都隨手可得), 唔係無錢果d死撐扮有錢

相反, 唔太有錢既人, 比人識穿, 佢就講唔起呢翻說話, 因為人家知佢背景, 知佢唔係真係有錢人, 人家聽落只會覺得佢係死撐扮有錢, 所以先講呢d說話掩飾, 呢d就真係瘀皮, 點兜都兜唔翻, 就算以後用無數件真野都唔會再有朋友信

禁止訪問

珍珠宮

不過,又唔可以話用假野係唔好wow,for example,real mink or fake fur,穿假都咩問題o者!!!

原帖由 frenchies 於 09-1-29 14:58 發表
坦白講,你地會唔會用假野﹖我有朋友會用,但可能身上有10樣係真既,但有1,2樣係假囉,又或者帶假鑽石咁囉…講真,你地會唔會﹖
我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

等待驗證會員

del

男爵府

原帖由 ibmabc 於 09-2-1 04:07 AM 發表
我諗有錢人用假野, 就算佢比人識穿仍然有果份自信(佢背後仲有大把錢support佢係買得起無數件真野)只係佢鐘意用假野, 佢講一句話: "我貪得意咪買黎玩下囉", 人家真係會信, 因為佢有大把錢support佢呢句說話, 講出黎都 ...

個人覺得妳個依個theory 有些少weird - 有錢人用假野,求其搵個籍口,就係情有可原 + 大條道理; 唔係有錢人用真野,就因為背後有個寒酸原因 - 怕比人識穿唔係"真正有錢人"......我唔會話一定冇咁既可能,不過就唔係咁認同囉!

有錢人用假野解釋係"貪得意買來玩吓"...我個人唔會信喎! 我只會覺得對方跌落地"拿"返咋沙~~~~ N年前陳慧琳用個假LV都比人識穿,佢有錢嘞啩! 佢當時死撐話係佢爺爺買既,貪得意攞來用云云...雜誌報紙都話佢死雞撐飯蓋!

咩野叫做真係有錢 / 唔係真正有錢? 有錢 + 冇錢...每個人perception 都唔同! 再者,我相信大部份用名牌野既人,只係為咗"擁有心頭好"既滿足感,而唔係想扮有錢人 / 想別人覺得佢有錢囉!

禁止訪問

民房

條街實在太多人用名牌, 真或假 好難分辨。 如果一個 4、5 十歲嘅 C9 穿到"難身難世" 佢就算拿住一個真的LV, 你地都會認為係假嘅! 相反一個衣光鮮的OL拿住個假LV 或 Gucci, 你地會吾會認佢用假嘢?

如以我為例,我用開真貨袋, 我載Rolex, Cartier... 如果我mix一两個質數好的"假"袋來用,我believe 亦吾會有人質疑, 但我驚過吾到自已関口, 及吾知超好的假袋係邊度揾。

姊妹們有無人有我同感一樣, 發表吓。

珍珠宮

好媽媽勳章

我用名牌係欣賞果件牌子的高質素和牌子帶俾自己的感覺, 係一種品味, 譬如如果我帶一隻假rolex出街, 人地未必睇得出, 但我自己知道帶緊果隻完全唔係high quality的東西, 唔知幾時會個時間有差誤, D鋼水又唔靚等等, 所以完全過唔到自己果關. 但掉返轉如果係一個LV袋, 仿真度幾高的, 我又鐘意佢的間隔和款式, 咁其實買一個來玩下亦未嘗不可既

民房

終於有人"和議"了,老實講手錶就吾好用"流"嘢 嗱, 有機會朋友們會叫你除隻錶比佢睇下, 加上好似echoo所講 " 唔知幾時會個時間有差誤, D鋼水又唔靚等等" ,加上名錶保值, 帶十年二十年都得。 但手袋......一個靚手袋,大大話話一萬幾千, 用得幾耐吖? 如某名牌子又容易角位"難" , xx站就吾收 , 所以買個 "流嘢"玩下 why not?

原帖由 echoo 於 09-2-5 10:52 發表
我用名牌係欣賞果件牌子的高質素和牌子帶俾自己的感覺, 係一種品味, 譬如如果我帶一隻假rolex出街, 人地未必睇得出, 但我自己知道帶緊果隻完全唔係high quality的東西, 唔知幾時會個時間有差誤, D鋼水又唔靚等等, 所 ...

大宅

原帖由 tetelee 於 09-2-5 10:30 發表
條街實在太多人用名牌, 真或假 好難分辨。 如果一個 4、5 十歲嘅 C9 穿到"難身難世" 佢就算拿住一個真的LV, 你地都會認為係假嘅! 相反一個衣光鮮的OL拿住個假LV 或 Gucci, 你地會吾會認佢用假嘢?

如以我為例,我用 ...

呢個又番番去以前曾討論過, 是否必須一身光鮮才配拿名牌手袋, 再推遠d係未要住豪宅駕駛名車甚或blue blood才配拿名貴手袋? 同意Vca認為每人對錢既睇法不一樣, 什麼是"豪"什麼是"爛"? 講到底都只係要過自己標準, 配合自己既價值觀, 與人無關.

純討論! 買個一千幾百流野玩下, 同買個一千幾百沒有品牌的袋比較, 是什麼心態? 既然它們都是一樣不會影響大家的身份價值.

大宅

咁有d歐洲牌子的手袋(不流行), 都可能要1仟幾佰, 如果你哋, 會買呢d手袋, 還是買冒牌呢?

伯爵府

原帖由 建男媽咪 於 09-2-5 15:37 發表
咁有d歐洲牌子的手袋(不流行), 都可能要1仟幾佰, 如果你哋, 會買呢d手袋, 還是買冒牌呢?

of course 歐洲牌子 la! never thought of buying and using 冒牌. I'd rather grab my wallet and put everything in my cardigan/jacket pocket than using a 冒牌 bag. it's ashame using 冒牌.

1仟幾佰 has lots of choices, can buy italian made bags in Seibu and M by MC when on sale.

many local C9, mainland people and foreigners love 冒牌, even though they can afford buying a real one. When I was in work force, my Australian colleague who sat beside me always use 冒牌 bags, and told me how cheap she can get in China, also 冒牌 clothes too....o, I guess she at least earns 40-50k/mth. She thinks she's smart that she can buy a similar bag at a fraction of the cost of a real one. so funny.

大宅

原帖由 c-wong 於 09-2-5 15:52 發表

of course 歐洲牌子 la! never thought of buying and using 冒牌. I'd rather grab my wallet and put everything in my cardigan/jacket pocket than using a 冒牌 bag. it's ashame using 冒牌.

1仟幾佰 ha ...

我都會好似你咁買歐洲牌子囉, 其實真係唔明點解d人會用冒牌,唔知咩心態

大宅

我寧願唔用, 都唔會買fake product, 唔係人地知唔知或者睇唔睇出問題, 我咩個袋/戴隻錶/著件衫係為自己comfort, 開心.... d designers出左好多努力先可以設計一個luxury出黎, 但d 人就翻版人地d努力, 分享人地應有既成果, 我唔贊成亦唔支持!! 人人都買翻版, 甘將來唔會有人投資/努力設計好東西出黎啦!! 係未??

大宅

每個人屋企都肯定有一個以上既手袋, 所以買手袋純粹出於個人喜好並非必須. 買名牌袋當然是喜歡它的外型設計, 但又不想付出其價值(包括背後一大堆設計/宣傳/市場/品牌等intangible資產費用), 所以想用少於10份1價錢去購買冒牌. 就等如水貨客喺羅湖衝閘, 咁就可以用$3來回上水羅湖一次, 好似比原價平90%, 可能呢d先叫抵. 咁衝閘係犯法使用冒牌唔係(?), 唔好理知識產權, 用10份1價錢換回10份1品質, 聽落合理; 人地認唔出就100%滿足感, 咁就超值, 條數係未咁計?! 都係嗰句有人喜歡有人不喜歡.

如果係我, 首先沒有品牌的袋是否自己喜歡, 鐘意咪買, 唔係咁啱心水咪儲足錢先買真野囉.

男爵府

原帖由 qqbabe 於 09-2-5 16:21 發表
每個人屋企都肯定有一個以上既手袋, 所以買手袋純粹出於個人喜好並非必須. 買名牌袋當然是喜歡它的外型設計, 但又不想付出其價值(包括背後一大堆設計/宣傳/市場/品牌等intangible資產費用), 所以想用少於10份1價錢去 ...

係, 就係果種"超值感, 滿足感", 人就係貪心既動物

不過我覺得買一件呢D假貨, 係就係超值,但比人識穿一次, 好快你D朋友傳開去個個都知你用假野, 真係買翻一百件真野都彌補唔翻呢條數同臉子

特別我呢D窮等人家, 買一件假野比人發現, 呢世水洗都唔清, 買翻一百件真野都補唔翻, 條數仲噤計, 洗幾多錢都買唔翻個臉子翻黎

買假野同樣都要付出代價

男爵府

原帖由 建男媽咪 於 09-2-5 07:37 AM 發表

緊係買歐洲牌子啦!

歐洲唔出名既牌子都有好多筍野架~ e.g. 款靚 or 用料好!

可能個牌子並唔係名牌,但如果自己鍾意,襯自己 + 自己用得開心,何樂而不為???

水晶宮

衫褲手袋鞋一定唔會買A貨...有品味的人平平地衫都可以著到有貴氣...
首飾會用朱義盛...我戴朱義盛從來冇人問過系未假...呵呵...
少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

原帖由 ibmabc 於 09-2-5 08:33 AM 發表

係, 就係果種"超值感, 滿足感", 人就係貪心既動物

不過我覺得買一件呢D假貨, 係就係超值,但比人識穿一次, 好快你D朋友傳開去個個都知你用假野, 真係買翻一百件真野都彌補唔翻呢條數同臉子

特別我呢D窮等人家, ...

我就未買過假野~ 不過就算個假野幾A都好,我都唔會有妳講依種"超值感 + 滿足感"! 真就係真; 假就係假~ 幾A既A貨 - 始終都係假野! 我唔覺得有乜咁滿足 + 超值喎!!!

其實以前都討論過依個問題,我記得當時有位媽咪話,佢真假都有,但好鍾意用"完全睇唔出係假野既超A貨" + 佢唔介意話比人知係假野......mouth:

"完全睇唔出係假野" - 依個只係真野先可以做得到;

既然唔介意話比人知用假野,咁點解唔用個假到離哂譜既B、C貨呢? 應該會更加"超值".......

等待驗證會員

del

首頁
12345...6

尾頁

跳至