自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

琥珀宮

BKsquare 發表於 17-10-25 08:20
「家長冇同細路溫書,學生冇用功學習」

呢句你講嗻

咁係全班一半人以上零分先,係就冇野好講

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

mandy952 發表於 17-10-25 07:24
網民熱話:小一生默書零分 伯娘請老師齊學習

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20171024/bkn-20171024181 ...

其實我睇果個報導,係伯娘寫

但係....老師有話個小朋友默得0分?

如果老師冇鬧個小朋友,又點解要伯娘要甘寫?
日本の平安を祈ります

水晶宮

mandy952 發表於 17-10-25 08:24
咁係全班一半人以上零分先,係就冇野好講

唔好講其他啦

呢句係你講 ?
定係報道講 ?

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主

我覺得雙方都有責任,又唔可以話零分而推返個波比老師
我小朋友都讀緊小學,我成日同佢講測驗默書考試如果你有溫書盡哂力,出來結果都係唔理想媽媽都唔會怪責你,老師責罵我都接受到,起碼佢地知道下次要再比心機啲

只能夠講而家呢代太玻璃心,太過受保護同太多羊群心理

我~好~幸~福~呀~

伯爵府

2024年龍年勳章

333s 發表於 17-10-25 08:21
小一生默書零分... 是很高難度的。

我認同,除非佢一個字都冇寫,除非佢幼稚園讀happy school而小學讀名校

我~好~幸~福~呀~

侯爵府

畀面勳章

good_pig 發表於 17-10-25 08:10
而家愈來愈多
三十年前老師仲係權威就乜都得

宜家係咁。小朋友讀書唔成係同吳克儉有關,同家長無關。
Nice to meet you!

侯爵府

畀面勳章

咩都唔識 發表於 17-10-25 08:35
我覺得雙方都有責任,又唔可以話零分而推返個波比老師
我小朋友都讀緊小學,我成日同佢講測驗默書考試如果 ...

呢代d家長,仔女係學校被老師鬧下同罰下都話唔得架!
Nice to meet you!

男爵府

醒目開學勳章

py84ko 發表於 17-10-25 07:45
唔清楚來龍去脈就唔好亂Judge。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

333s 發表於 17-10-25 08:21
小一生默書零分... 是很高難度的。

唔難架, 5分1個字! 有數得計!
放下自在

男爵府

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20171024/bkn-20171024181 ...

禽日係fb見到呢篇野,我都已經覺得有問題。在我眼中,默書有範圍,亦有足夠時間,就算天資較差,有溫,上堂有聽書,都唔會得0分。如果小朋友因成績過份唔好,而被老師鬧,家人會代寫信出頭,請問你叫老師點教小朋友,我都知而家老師質素參差,小朋友功課壓力都大,但明明自己無努力,家人仲協助推卸責任,小朋友點成長。。。。我地一定要教小朋友權行及義務,爸爸賺錢,媽媽照顧家庭,小朋友要讀書,如果唔係大家都唔應該有任何權利。。。。

行申:仔二年級,成績都係7,80分,吸收比人慢又心散,但我人同佢講,就係因為佢唔專心,所以比別人要用更多時間溫習

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

詳情都未知,總有人都要下評斷...............

是否要高呼:老師永遠是對的..................呢?
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

伯娘冇話老師錯,亦不是把責任推給老師。只是在0分上,給予孩子一份鼓勵。
零分是事實,分數改變不了,老師必需給予0分。

怎樣教導孩子才重要。伯娘鼓勵孩子,總好過罵孩子的。

mini1204    發表於 17-10-25 10:35

琥珀宮

BKsquare 發表於 17-10-25 08:30
唔好講其他啦

如果好努力咁溫完書都係0分,咁需要去評估下有冇學障,唔係講悔氣說話,呢個係事實

水晶宮

回覆樓主:

其實阿伯娘係主張鼓勵,代替大罵。佢無話零分係應該,咁樣點算將個責任推比人地呢

水晶宮

mandy952 發表於 17-10-25 08:54
如果好努力咁溫完書都係0分,咁需要去評估下有冇學障,唔係講悔氣說話,呢個係事實
...

講黎講去都係
自己主觀想法 當咗 客觀事實

mini1204    發表於 17-10-25 10:36

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tester5 發表於 17-10-25 08:52
伯娘冇話老師錯,亦不是把責任推給老師。只是在0分上,給予孩子一份鼓勵。
零分是事實,分數改變不了,老 ...

咁伯娘咪自己鼓勵囉,唔需要寫埋啲咁嘅野俾老師

公爵府

其實個伯娘會否太多事
人家啊媽覺得有問題應該自已搵老師

公爵府

況且一年級小朋友,
能夠正確無誤傳達老師訊息又有幾多個,
同一句說話,唔同語氣已經差別好大,
同埋有事應該係父母搵學校,
除非個所謂伯娘係監護人,
個個話係小朋友親戚要搵老師,
我諗一班十個班主任都唔夠人手。

子爵府

我反而想知,0分之後,個老師會點做?會唔會同佢補默(唔計分)?係唔係罰抄就算?

自己係中學老師,愈來愈多中一學生,唔知咩野叫補默,以為默書唔合格,罰抄XX次就得,但我的要求係要補默到合格為止。有時對少部分能力稍遜或散漫的學生,真係要補默到6:00,或者要補幾天先可以默到合格,但係呢個係老師嘅責任。我唔認同瘋狂罰抄係可以令學生由唔識變成識。

其實,學生從補默之中,見到自己有進步,嗰種感覺係好奇妙,亦對佢嘅學習態度有正面嘅影響,因為佢會知道,自己係有能力學習,只係方法同時間問題,如果只停在責罵和罰抄,學生就以為自己永遠是0分,以為自己罰抄就得,至於責罵,聽慣了也會麻木的。

Tris    發表於 17-10-25 10:41
dandandan    發表於 17-10-25 10:16
my005    發表於 17-10-25 09:52

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

黃二少奶 發表於 17-10-25 09:02
咁伯娘咪自己鼓勵囉,唔需要寫埋啲咁嘅野俾老師
現在時常講家校協作去教導孩子,大家多溝通可能也是好事。
我都有唸過,如果我是伯娘,我會同老師直接傾下?還是寫手冊同老師溝通呢?
咁小事就要打比老師煩老師?可能有點怪獸。
寫下來,可以和老師分享,又不需要太多老師花額外時間去應酬我,可能是比較理想的做法。

首頁
12345...6

尾頁

跳至