跳至

首頁

尾頁

複式洋房

totally agree with u

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 idaidawong 於 09-3-7 17:21 發表
我覺得香港 的制度真係好有問題﹐兩歲都未夠就做什麼智力批估。 香港D人咩都要
鬥﹐比 較。
你越擔心﹐ 你越大壓力﹐搞到你個仔可能更加無自信﹐你係佢媽咪﹐ 一定吾可以
看低 自己個仔。我個仔都比其他BB學野比較慢﹐ 但我吾覺 ...

o岩, at least每日我都見到佢有進步就足夠, 我唔應該唔信佢係得既, thanks!

禁止訪問

大宅

原帖由 idaidawong 於 09-3-7 17:21 發表
我覺得香港 的制度真係好有問題﹐兩歲都未夠就做什麼智力批估。 香港D人咩都要
鬥﹐比 較。
你越擔心﹐ 你越大壓力﹐搞到你個仔可能更加無自信﹐你係佢媽咪﹐ 一定吾可以
看低 自己個仔。我個仔都比其他BB學野比較慢﹐ 但我吾覺 ...

係呀係呀!我係英國住,都無話做d野評估~我覺得最重要係健健康康成長~學野有人快有人慢架啦

大宅

個個小朋友都有啲野學得快有啲學得慢傢喇,好似我呀柔夠未識爬先識行。而家,佢識行識走又喜歡爬喎。我覺得評估個一陣唔可以信晒個一刻囉,只要你知道自己個B做唔做到就得喇。上次,我個女去健康院做評估,姑娘叫佢砌積木佢唔肯,等姑娘同我傾計時先肯砌。突然間啲積木自己砌好左,姑娘叫我唔好幫佢,我話我冇幫佢喎。咁佢先知係佢自己砌,最後都有再放到俾姑娘睇,不過,就好玩野咁囉。
所以,你唔好將所有責任都自己上晒身,可能當時佢冇MOOD,又可能有啲野佢未有咁快識呢。只要你留意到佢有佢既優點同叻叻野就唔驚佢發展唔好傢喇,個個小朋友都有唔同冇得比傢。

禁止發言

複式洋房

我囝囝都要2歲再返健康院,
佢唔太仲意講話,
但佢樣樣都明白,
我唔擔心,因我有親人佢細個個陣,
到3年歲先學識講話,
佢宜家已大個,
把嘴不知幾叻!

男爵府

軒軒而家好嗎?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 ellako99 於 09-5-7 14:26 發表
軒軒而家好嗎?

軒軒宜加都仲係唔太多講野, 但就比之前好一d, 佢基本上係明白大人要佢做乜既, 但始終係鐘意太空話多d, 有時佢仲唱歌添, 希望佢返n1後會好d啦!

禁止訪問

大廚勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至