自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

是否google也用到呢?
他要帶notebook去上海, 有需要在當地上網找資料做presentation.

珍珠宮

kittylock 發表於 17-11-13 08:25
說得對!不過用慣whatsapp嘛

不怕,試一試(free app)唔使錢
我淨係返大陸用或和大陸親友保持聯絡用。當年我仔學校全級去,都係改用wechat, 佢地學校仲有限時用手提,唔鼓勵花太多時間複雜化。

伯爵府

kittylock 發表於 17-11-13 08:44
Thx! 請問係邊隻牌子款式?

Google用到,不過最好唔好睇片,靜係上WhatsApp,揾下地圖絕對冇問題……具體叫咩卡唔記得,好似網絡顯示Happy嘅。其實去深水埗桂林街個到好多選擇,你同佢講清楚要求會有介紹,一般$50一張

珍珠宮

kittylock 發表於 17-11-13 08:50
是否google也用到呢?
他要帶notebook去上海, 有需要在當地上網找資料做presentation.
...

google一樣隨時冇。或嚴重delay.。
power point唔關google事。所以所有需要back ground資料,一早做好備份(quote好出處)。
上到去再想添料/cross check,就用yahoo, 但部份國外網站會被封,所以係香港work嘅網站,入去未必work,資料可能出偏差資訊,所以資料Quote明source好重要。

kittylock    發表於 17-11-13 10:17

大宅

回覆樓主

我用中移動可以用得到,啱喺大陸返來!

大宅

kittylock 發表於 17-11-13 08:25
說得對!不過用慣whatsapp嘛

上星期去中山,基本上收唔到whatsapp!但有一朝食早餐,無啦啦用舖頭的wi-fi也上到whatsapp全部人都留在哪裏收完信息才繼續行程 所以都係裝wechat安全啲

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主

阿仔跟學校返國內幾日,我租個中移動 wi-fi 蛋比佢,無限 data,當然大量數據傳輸會限速,香港 IP,唔使比人 block。Google, YouTube, Facebook, whatsapp 無問題。

侯爵府

pauline_c 發表於 17-11-13 10:01
阿仔跟學校返國內幾日,我租個中移動 wi-fi 蛋比佢,無限 data,當然大量數據傳輸會限速,香港 IP,唔使比 ...
Thx! 請問Wifi egg 幾錢?

侯爵府

回覆樓主:

中移動卡可以,我上星期有uncle 由美國去中國旅行,佢係美國上網在 amazon 買了張中移動,去到上海、杭洲用到whatsapp 。我地發覺佢張sim card 同我地係香港7仔買嘅一樣。我細佬經常返大陸,就話就算用到 whatsapp ,但有時唔太穩定,一般 text 應該可以,send image 、video 就唔得。用vpn (即爬牆軟件)都得,不過要識D 步驟,而且都唔穩定。當然最穩陣係用we chat 啦,wechat 唔好在講到明會將客戶訊息內容上報中央審查,但只要唔亂在wechat 講嘢(當然指政治嘢啦),一般報下平安好好用。

男爵府

3仔有隻中國WHATSAPP PASS,
$8 一日只用到WHATSAPP,其他data 會block晒。
我要成日返大6做野有大6咭亦裝過vpn都WHATSAPP唔到。
依加一上大6就用3仔呢隻 。

珍珠宮

Himson媽 發表於 17-11-13 09:50
我用中移動可以用得到,啱喺大陸返來!
x2
10月中用過, fb, wts, google 全部都得

男爵府

15週年勳章

SIM卡用過好慢

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

kittylock 發表於 17-11-13 10:16
Thx! 請問Wifi egg 幾錢?

$55一日,或者以下呢款卡亦可,1.5Gb。

侯爵府

Thank you all for the valuable information!

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

回覆 waiching55 的帖子

$168 per day ah

子爵府

回覆 Fion_Chan 的帖子

咁vpn app會唔會影響保安裝置?
如使用個人理財 或 個人資料會留失?

首頁

尾頁

跳至