跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

hello!各位準mama,我1月係tm生完bb啦開刀第二胎(因為my son is big baby),第一胎就順產,兩次我都覺得d姑娘,助理都好好呀,刀房d姑娘非常好,當時係刀房我驚到震震地佢地比隻手我拖住仲叫我放鬆和唔洗擔心,

伯爵府

係呢, 有無人知四月生bb時tuen mun 醫院係食邊隻奶粉架? 我諗住餵人奶, 不過驚頭幾日未夠奶要補奶想買定係度先呀....

複式洋房

原帖由 mikitten 於 09-2-24 19:36 發表

唔洗客氣~希望依家比三年前仲好啦!最緊要阿B出世得合時,我記得我出院果日,有人要瞓開o係走廊D床位..........

唔該晒你呀 mikitten ....
我仲想問下如果我唔夠奶,咁點算呀? 同埋生完之後在 e 院會唔會有 d 講座教點湊呀?

大宅

Hi,
各位好呀, 我都係4月份媽媽, 我個b預產期係22/4, 今胎係第二胎, 我都會係屯門醫院生呀!!

[size=large]凱澄 6月24日 出世喇!!凱盈 3月17日出世喇!!

子爵府

原帖由 yuuki 於 09-2-25 10:17 發表
唔該晒你呀 mikitten ....
我仲想問下如果我唔夠奶,咁點算呀? 同埋生完之後在 e 院會唔會有 d 講座教點湊呀?

我果時第一胎,姑娘就叫我最好人奶+奶粉,因為要BB大小便去得好,咁就唔會黃,咁我上胎都係先餵人奶,餵完兩邊人奶再餵奶粉,睇下BB自己食幾多奶粉。姑娘會幫你mark低BB食左幾耐人奶,同食左幾多ml奶粉。咁當然完全唔補奶粉就可以快D上奶,到時你可以問下姑娘試下唔補奶粉得唔得,我諗佢地會睇返BB情況決定。因為我今次第二胎,就想全人奶。我上次冇上過講座,唔知依家有冇,淨係記得生完一定要睇一段片,係講點同BB攞出世紙。

複式洋房

原帖由 mikitten 於 09-2-25 12:35 發表

我果時第一胎,姑娘就叫我最好人奶+奶粉,因為要BB大小便去得好,咁就唔會黃,咁我上胎都係先餵人奶,餵完兩邊人奶再餵奶粉,睇下BB自己食幾多奶粉。姑娘會幫你mark低BB食左幾耐人奶,同食左幾多ml奶粉。咁當然完全唔補奶粉就可 ...

我想問你..你使唔使返工呀 ?
因為我之後會返工,怕到時跟人奶會唔會好麻煩呀 ?

子爵府

原帖由 yuuki 於 09-2-25 14:42 發表
我想問你..你使唔使返工呀 ?
因為我之後會返工,怕到時跟人奶會唔會好麻煩呀 ?

我係全職媽媽,如果你之後要返工,又想keep住餵人奶,就要泵奶,之前05奶媽果邊,多數都係要返工o既,佢地未返工前,已經開始儲定奶,返工再keep住日日泵奶,要睇你有冇恆心喇~你可以去母乳版問下D在職人奶媽o既經驗。

伯爵府

我想問依家tuen mun 醫院生bb時有無"笑氣"問架?

複式洋房

原帖由 mikitten 於 09-2-25 15:36 發表

我係全職媽媽,如果你之後要返工,又想keep住餵人奶,就要泵奶,之前05奶媽果邊,多數都係要返工o既,佢地未返工前,已經開始儲定奶,返工再keep住日日泵奶,要睇你有冇恆心喇~你可以去母乳版問下D在職人奶媽o既經驗。 ...

THX 你.. 我去問下先..
我想問你地有沒申請陪產呀 ? 老公使唔使上堂呀 ? 因為我老公申請咗陪產,但是封信沒寫要我老公一定要上堂.因為我個 fd 5月在聯合生,佢話佢老公一定要上兩堂先可以入去陪產.

大宅

原帖由 yuuki 於 09-2-24 11:55 發表

係呀..我同事都係在 TUEN MUN 生, 佢又係晚上先開刀,因為佢痛咗成日,佢忍唔住先要開刀,佢話入到產房係一個人,仲要咪都唔可以帶入去,只係得個儀器陪住,衫都唔多件著,老公又唔可以入去,因為好似要開到 8 度先給陪.所 ...

我就係呢個原因, 所以除非早過 36周, 否則我都唔會去政府生, 咁孤零零.

子爵府

我兩胎都冇申請陪產,因為費事老公仲驚過我,到時佢o係產房暈低,D醫生姑娘掛住救佢,冇人理我........

複式洋房

我老公佢話要去呀....所以佢申請咗陪產,我都問過佢驚唔驚,佢話佢平時做野有時都要救人啦,驚咪? 佢咁講我咪由佢囉...

子爵府

因為我老公連抽血都驚,次次抽完都面青唇白,要坐低抖一排,你話我仲敢唔敢叫佢陪.........

複式洋房

咁又真係唔敢叫佢入去陪啦...到時真係唔知救邊個先

男爵府

畀面勳章

日間bb基本上會跟你,伹如果好累或唔舒服姑娘都話可以放番育嬰室
我果時開刀(0901bb)晚上我會比番bb佢地,爭取時間休息,第2朝再努力過
原帖由 yuuki 於 09-2-24 16:43 發表
我想問..咁日間時間個 b 係唔係會給返我呀 ?

複式洋房

原帖由 tww1229 於 09-2-26 17:00 發表
日間bb基本上會跟你,伹如果好累或唔舒服姑娘都話可以放番育嬰室
我果時開刀(0901bb)晚上我會比番bb佢地,爭取時間休息,第2朝再努力過

咁你住咗幾日 e 院呀 ?

男爵府

畀面勳章

因我12/1下午係tm日間做產前,then u/s report(my son will be a big baby around 4.7kg), so 要立即入院等開刀(17:30)
my son is born on 13/1 下午,16/1 出院
原帖由 yuuki 於 09-2-26 18:23 發表

咁你住咗幾日 e 院呀 ?

複式洋房

原帖由 tww1229 於 09-2-26 19:45 發表
因我12/1下午係tm日間做產前,then u/s report(my son will be a big baby around 4.7kg), so 要立即入院等開刀(17:30)
my son is born on 13/1 下午,16/1 出院

3日就可以出院.

男爵府

畀面勳章

頭尾4日lor
無事可以走仲唔走咩屋企舒服d la

原帖由 yuuki 於 09-2-27 11:15 發表

3日就可以出院.

複式洋房

我都係唔想住咁耐 E 院呀.. 好怕一個人在 E 院..

首頁

尾頁

跳至