母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原帖由 alanchang 於 09-3-3 10:48 發表
我囡囡9個月大, 原本打算戒人奶, 點不知上個月俾公司炒咗, 我而家仲keep住餵. 如果搵到工的話, 多數都要戒架嘞.

不過, 見你哋講靜係早晚餵, 我都想知詳情. 正如cedricmak 所問:
1. 早晚之間係唔係仲要泵奶來保持奶 ...

1. 我餵到15個月無再泵奶, 只係早晚埋身餵?
2. 如果唔泵會否唔夠奶呢 >> 又唔覺, 因為可能亞仔開始食固體食得幾好, 都基本夠飽.
3. 如果唔泵會否脹奶 >> 初初一二日可能會脹小小, 不過唔似一開始時谷奶的情況, 所以都好容易過渡.

男爵府

原帖由 jwoo 於 09-2-26 11:09 發表
終於成功退役,囡囡2歲多d的時候開始wean off BF, 佢和我初期也不捨得,但因為她2年來也戒不掉夜奶,為到大家的sleeping pattern著想,決定戒人奶。現在她時不時叫我比“奶G”佢睇下,然後錫一就好開心。好sweet. ...

嫂嫂... 我未想同朗朗戒夜奶..
不過好想同佢戒夜奶...
但係...戒極都唔成功 ...
唔通要好似你咁...2歲先戒得到 ??

我都係...好唔捨得 !!!!!!
點算 !

男爵府

原帖由 cat.siu 於 09-2-26 16:59 發表
我個仔月尾就26個月啦.

我都餵左15個月夜奶, 一晚 3,4,5 次, 個人都傻傻地, 後來我和他分房睡, 他和爸爸睡一間房, 兩日就介左夜奶, 終於有覺好瞓

他現在也是早晚吃奶, 我成日同佢講 "大個仔, 唔飲奶奶" ...

咁正 ?? 分房訓2日就攪掂 ??
我個仔...13個月0既時候同佢戒過一次
佢每晚點零2點就會醒要啜一啜...
我就係0個段時間行開出廳...
由爸爸照顧佢
結果...攪左2個星期先戒到
最後...戒左個幾2個月...
就因為出玫瑰疹...發燒好唔舒服, 唔肯食其他野
ONLY要啜, 可能唔夠飽...
又食返夜奶...唉...超勁辛苦 !

男爵府

原帖由 daisychrisbaby 於 09-3-2 00:06 發表
大家好,我將在七月底生產,我都希望可以breast feed到小朋友兩歲,請問大家當中有遇過什麼難題嗎?

嘩...難題就多LA
病0既時候食藥奶量大減
M黎奶量又大減
仲試過乳線炎...又試過比佢啜到出血
總之...乜野問題都會發生
你要有心理準備...都幾辛苦
不過係好SWEET 0既一個經歷

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

我仔剛兩歲
訓覺就要食
但我而家冇咩奶啦
等多一個月細b出世
就大細都有得食啦~

複式洋房

我餵到15個月就冇奶啦........
可能大女嗰陣食得啲餐數少啩......
連谷奶嘅感覺都冇..........
就斷咗啦........
希望今次可以餵耐啲啦.........
雖然好辛苦.............

大宅

原帖由 雪~bb 於 09-3-10 15:25 發表
我仔剛兩歲
訓覺就要食
但我而家冇咩奶啦
等多一個月細b出世
就大細都有得食啦~

唔係話有咗第2個唔好餵咩??? 因為好用易令到子宮收縮同埋分薄細B營養咩???

男爵府

我個女廿六個月啦,我又有咗兩個月,都仲食緊,我成日都驚對細B有影響,但真係戒唔到.試過二十個月時戒過一次,好順利,佢好生性,我話媽媽奶奶痛,你要食奶樽,佢居然肯,只係早上晨早嗰次戒唔到,我都唔迫佢.點知一個月後佢手足口,好辛苦,要食番,之後好返唔肯戒, 試過強硬啲,佢好似人哋戒毒咁,辛苦到想死,最後我心軟,唔想迫佢,直至現在.
但每個人都指責我,好似我做錯咗,我都好唔開心,喺健康院做産檢,個八婆醫生直程不停吋我,我都唔做錯咩......,

公爵府

原帖由 fairyfloss 於 09-3-11 02:04 發表
我個女廿六個月啦,我又有咗兩個月,都仲食緊,我成日都驚對細B有影響,但真係戒唔到.試過二十個月時戒過一次,好順利,佢好生性,我話媽媽奶奶痛,你要食奶樽,佢居然肯,只係早上晨早嗰次戒唔到,我都唔迫佢.點知一個月後佢手 ...

我覺得只要冇見紅, 見啡, 都不用太WORRY旳.

我自已覺得小產和餵人奶冇乜關係.

當我大仔未夠2歲時, 我都試過小產一次, 醫生又係叫我介人奶, 說因為我餵人奶所以我D EGGS 冇咁健康, 導致小產. 當時我大仔又係奶引好深, 我亦不忍心同佢介, 過了3個月後我再大肚. 我一直都冇同大仔介, 直到他大約2.9個月, 好順利地係我的引導下, 他自然離乳了, NO TEARS AT ALL, 大家都有好美好的MEMORY. 3個月後, 我細仔出世了, 一切平安. 現在細仔都差不多兩歲, 仲食緊人奶.

禁止發言

複式洋房

回覆 # 的文章

mud個醫生咁衰!我唔知有咗喂唔喂得?但我知要大嗰個戒真係好慘, 我個仔依家(21mths)不知幾愛食\啜,幾嘆世!要佢戒真是不敢想像!

大宅

原帖由 雪~bb 於 09-3-10 15:25 發表
我仔剛兩歲
訓覺就要食
但我而家冇咩奶啦
等多一個月細b出世
就大細都有得食啦~

你幫個仔扮女仔!!! 你今胎係男定女???

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我想問下各位,我聽講喂人奶都會有左,你們是否有來m,先至會有左?我囡囡就怏15個月,但未來m,我打算生多個,但都未有,有左會有咩唔同。thx!
我有2個寶貝女,大女任何牌子既奶粉都飲,細女飲雅培3號,有1仔1女八哥狗。

伯爵府

我屋企所有人都叫我同個女介奶la...但係我都係唔捨得吖....

伯爵府

原帖由 多可靚媽 於 09-3-20 16:31 發表
我想問下各位,我聽講喂人奶都會有左,你們是否有來m,先至會有左?我囡囡就怏15個月,但未來m,我打算生多個,但都未有,有左會有咩唔同。thx!

有吖, 我d m完全無停過, 係1個月都無...生完第2個月就好正常, e生話我: 你真係萬中無一, 咁好生養....
我身邊好多奶媽都係無嚟m, 結果都係有咗吖...

別墅

想請問各位媽媽妳地好叻餵人奶餵咁耐.而家我餵人奶就快7個多星期,有時因為覺得自己不夠奶想放棄,定係對自己冇信心.我試過泵出來一邊有4-5oz到,阿仔就食得4oz,遲D到3-5個月要6oz的時候真的怕比不夠BB因為我係每餐食1邊.妳地的餵食過程邊個時候最辛苦可否分享下.謝謝.

原帖由 giraheiyear 於 09-3-20 18:26 發表

有吖, 我d m完全無停過, 係1個月都無...生完第2個月就好正常, e生話我: 你真係萬中無一, 咁好生養....
我身邊好多奶媽都係無嚟m, 結果都係有咗吖... ...

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我就係頭1個月最辛苦唔係好夠奶,之後就冇野,次次飲完仲有剩,我冇限制苑荍飲奶時間,仲之佢要飲就比佢飲。
我有2個寶貝女,大女任何牌子既奶粉都飲,細女飲雅培3號,有1仔1女八哥狗。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊