懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Fungdada 發表於 17-12-5 00:32
坐緊月就唔好做家務啦!子宮會下垂㗎!您一定要搵人照顧您飲食,您每日都要飲雞湯,節瓜和番茄唔係唔好, ...

搵倒人幫當然好,朋友有幾個細路,自己都未照顧得掂,又點過黎幫手。請人又冇香港咁平,有個話過黎四個鍾,唔煮飯唔清潔話收我$1200hkd 一次.... ok 既,住外國就係咁,唯有做能力範圍做倒既野,我有幾多野開刀前做倒就做唒佢,做唔倒唯有放棄。鬼婆仲辛苦,唔係佢地特別捱得而係冇選擇啱啱有朋友開左刀左,洗左勁多血,住左兩星期醫院,通常四日一定要你走。上星期已經要煮飯比老公大女食,所以我有媽媽一星期有兩三日幫手煲湯已經唔錯。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

scmtse 發表於 17-12-5 19:36

搵倒人幫當然好,朋友有幾個細路,自己都未照顧得掂,又點過 ...

係呀 , 係外國如果無屋企人或親戚幫手就係咁辛苦喇 。

珍珠宮

回覆樓主:

如果係開刀,其實坐月可以食清淡啲,百日內都可以補,所以唔駛急於進補,反而應該俾自己休息多啲~俾子宮同身體清乾淨,恢復好又休息好,之後進補就吸收得更好~
我自己坐月期間,都係食蒸同炆嘅餸多,蕃薯飯,淮山飲,糙米飯,日日食,湯水更加日日都飲好多,仲有代茶~我都等過左3星期先開始食雞酒同麻油雞等~
不過我身體恢復唔錯,所以我頭一星期開始,就食豬腰啦~食足百日,我真係完全無腰痛過~

男爵府

做個靚太 發表於 17-12-5 23:55
如果係開刀,其實坐月可以食清淡啲,百日內都可以補,所以唔駛急於進補,反而應該俾自己休息多啲~俾子宮同 ...

其實我冇唸住補咩,只係唔想食錯野,同埋清淡都想有少少variety, 日日木瓜魚都食到少少悶

上次99幫忙煲左湯,好肥,唔知咩肉加骨湯,有瓜有冬菇,飲完塞左乳缐。有次生完三四個月食花膠又塞,嗰時都唔知食左幾多次抗生素

男爵府

回覆樓主

其實我從來冇食過雞酒加麻油雞,我屋企冇麻油

禁止訪問

別墅

回覆樓主

近唐人街嗎?應該有鋪頭能買果皮。果皮好緊要架,炒米茶,蒸餸煲湯都要落。

如果買到章魚,就煲花生蓮藕章魚湯,超簡單。
買到椰子就煲椰子雞湯,就算只落椰子同雞,都已經好好味。

就算唔補都唔緊要,最緊要營養均衡同唔好食生冷寒涼野。

家務方面,盡量請你媽 & 老公幫手,你亦要有心理準備大女會呷醋,可能比平時扭計,要令你勞氣。

加油!

首頁

尾頁

跳至