想生BB

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

原來你都好後生,唉,我自己已3到蚊,我估我只可以試到42(舊年我係只想試到40咋),因為驚自己成60歲,個仔/女先得10幾歲咋…唔想做個唔負責任的媽媽囉…
身心亦未必應付到…

原帖由 ms_ck 於 09-2-28 16:42 發表
你呢個係一個好問題, 不過我現在都未有底線...

因為細個既時候覺得生仔好易, 最緊要唔好比人攪大個肚...
當時我曾經講過30歲就唔生, 覺得太老...仲最好生個仔潻~
點知27歲結婚, 到宜家過埋30歲啦... 蛋都冇隻... 所 ...

子爵府

唔好甘講啦~ 可能只係試埋呢次就得呢~

原帖由 lalamike 於 09-2-28 16:51 發表
原來你都好後生,唉,我自己已3到蚊,我估我只可以試到42(舊年我係只想試到40咋),因為驚自己成60歲,個仔/女先得10幾歲咋…唔想做個唔負責任的媽媽囉…
身心亦未必應付到…

...

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 lalamike 於 09-2-28 16:49 發表
ck_鼠鼠:
希望你今次自己成功,就唔駛再煩了!
可惜我太遲起步,而家是有點後悔莫及…

lalamike,

唔駛後悔, 依家開始都唔遲, 最緊要係有果份心,要KEEP住呀, 我地將來O既BB等住我地接返屋企架

男爵府

其實樓主都幾似我個CASE, 係仁安做完3次IUI都失敗, 約咗3/3直接見威院私家症醫生, 睇可以幾時做IVF, 我C6都係唔可以自己留精, 所以要响屋企搞掂再交過去醫院, 但佢個FIG數正常番, 只係我FSH同LH指數唔多靚, 見完醫生, 我至上嚟報告, 因為仁安報價就8萬, 但我卵泡比一般弱, 所以針藥係多過人10-15%

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

ck_鼠鼠 & ms_ck,
多謝你地…
我會努力,只係時間真的唔多了…
如果最終都是失敗,我會信命…因為在生bb過程中我已盡力了…

伯爵府

原帖由 lalamike 於 09-2-28 16:58 發表
ck_鼠鼠 & ms_ck,
多謝你地…
我會努力,只係時間真的唔多了…
如果最終都是失敗,我會信命…因為在生bb過程中我已盡力了…

lalamike,

我同你諗法一樣, touchwood我真係試到36歲依然係得個吉, 總算有努力同爭取過, 叫做無遺憾, 唯有認命啦

子爵府

CK_鼠鼠, lalamike,

我都覺得係~ 盡過力, 對得起自己就算~

原帖由 CK_鼠鼠 於 09-2-28 17:01 發表

lalamike,

我同你諗法一樣, touchwood我真係試到36歲依然係得個吉, 總算有努力同爭取過, 叫做無遺憾, 唯有認命啦

伯爵府

原帖由 ms_ck 於 09-2-28 17:05 發表
CK_鼠鼠, lalamike,

我都覺得係~ 盡過力, 對得起自己就算~

ms_ck,

有時想有BB可能真係要有緣份, 我同老公2個CHECK晒係正常, 無任何問題, 但試左2年幾, 做埋2次IUI都係唔成功, 真係爭D咩呢, 有時我都好想同個天講, 俾次機會我做媽媽丫, 我承諾我一定會做得好好, 或者個天真係覺得我未夠資格做媽媽, 所以遲遲都唔肯俾個BB我

複式洋房

我好有同感呀!
原帖由 CK_鼠鼠 於 09-2-28 17:07 發表

ms_ck,

有時想有BB可能真係要有緣份, 我同老公2個CHECK晒係正常, 無任何問題, 但試左2年幾, 做埋2次IUI都係唔成功, 真係爭D咩呢, 有時我都好想同個天講, 俾次機會我做媽媽丫, 我承諾我一定會做得好好, 或者個天真 ...

子爵府

CK_鼠鼠,
我米又係2個正常, 唯一可以賴就係我有子宮內膜移位... 但好多人有都一樣有bb~
結婚都快4年, 可以做既都做過...
腹腔鏡手術啦~ 2次iui啦~ 一次ivf啦~ 又西醫, 又中醫~
又針灸, 又燒艾, 仲食中藥~ 甘點呢...
有時都好灰心架~ 不過我老公真係好愛我, 我為左佢幾辛苦都捱得過既...

原帖由 CK_鼠鼠 於 09-2-28 17:07 發表

ms_ck,

有時想有BB可能真係要有緣份, 我同老公2個CHECK晒係正常, 無任何問題, 但試左2年幾, 做埋2次IUI都係唔成功, 真係爭D咩呢, 有時我都好想同個天講, 俾次機會我做媽媽丫, 我承諾我一定會做得好好, 或者個天真 ...

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

ms_ck,
你原來都經歷好多,好佩服呀…比着我,未必會試咁多野呢…
不過,你比我好的是,你c6對你真的好啊…我不是說我c6不愛我,只係在生bb呢樣野上,佢一d都唔積極,所以我有時都幾frustrated,好有孤身上路的感覺…好在有bk一班姊妹支持…否則或者一早放棄左…

原帖由 ms_ck 於 09-2-28 17:21 發表
CK_鼠鼠,
我米又係2個正常, 唯一可以賴就係我有子宮內膜移位... 但好多人有都一樣有bb~
結婚都快4年, 可以做既都做過...
腹腔鏡手術啦~ 2次iui啦~ 一次ivf啦~ 又西醫, 又中醫~
又針灸, 又燒艾, 仲食中藥~ 甘點呢...
...

子爵府

lalamike,
可能男人都係甘... 覺得呢d天經地義, 想要就有~ 又或者係佢地唔願意承認自己某d方面有問題...
我先生初初都只係覺得我緊張, 我好想, 所以佢作出配合~ 但直到ivf呢步, 佢就不得不正視問題~

唉, 其實唔試過, 又點會死心呢~ 所以只要我能力範圍做到既, 我都會試一試~ 希望有一天我會感動上天, 給我一個bb~

原帖由 lalamike 於 09-2-28 17:29 發表
ms_ck,
你原來都經歷好多,好佩服呀…比着我,未必會試咁多野呢…
不過,你比我好的是,你c6對你真的好啊…我不是說我c6不愛我,只係在生bb呢樣野上,佢一d都唔積極,所以我有時都幾frustrated,好有孤身上路的感覺…好在有bk一班姊 ...

大宅

lalamike,

唉, 我同你差唔多年紀, 可還未起步, 同你地傾完,原來係咁樣無底深潭卻又無任何保證的野,越想越驚。。。。

你係幾時開始排ah?

原帖由 lalamike 於 09-2-28 16:51 發表
身心亦未必應付到…

...

大宅

有同感,等佢覺得緊張時,已太遲, 要付出多出人地好多倍的時間,精力同金錢。。。。

原帖由 ms_ck 於 09-2-28 17:38 發表
lalamike,
可能男人都係甘... 覺得呢d天經地義, 想要就有~ 又或者係佢地唔願意承認自己某d方面有問題...
我先生初初都只係覺得我緊張, 我好想, 所以佢作出配合~ 但直到ivf呢步, 佢就不得不正視問題~

唉, 其實唔試過 ...

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

排甚麼﹖唔明啊﹖

原帖由 richwong 於 09-2-28 17:51 發表
lalamike,

唉, 我同你差唔多年紀, 可還未起步, 同你地傾完,原來係咁樣無底深潭卻又無任何保證的野,越想越驚。。。。

你係幾時開始排ah?

大宅

排公家癥,Or 你係私家?

原帖由 lalamike 於 09-2-28 17:53 發表
排甚麼﹖唔明啊﹖

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

我年紀太大,公家無得排喇…
我未排私家ivf住,因為想試多幾次iui先…

原帖由 richwong 於 09-2-28 18:01 發表
排公家癥,Or 你係私家?

子爵府

lalamike,

如果經濟負擔得起既, 唔好再試iui啦~ 試多幾次, 錢都係度...

原帖由 lalamike 於 09-2-28 18:02 發表
我年紀太大,公家無得排喇…
我未排私家ivf住,因為想試多幾次iui先…

子爵府

我都冇耐性等公家症既ivf, 我揀左做私家症~

大宅

原帖由 chweebebe 於 09-2-28 00:58 發表
PP yeung,
Thanks so much for yr information!It is very useful for me.
I am sorry to hear yr story,U are very Tough and Brave.U will get yr lovely bb very soon!大家一齊努力!
I am not young lar,getting ...

請問你是否做政府私家症?
Yes. QM private line.

你由申請IVF到可以見Dr等咗幾耐?
1-2 months only.

之後再過幾耐先開始treatment?
it depends on whether you've enough reports. I have so I can start asap.

cycle 嘅邊日要開始預備,eg噴鼻,打針.
if you want to start next month, you need to start nasal spray 10 days (day 21) before m come.

要否日日回醫院打針?
no. i take injection at home. it's easy and you can learn very fast. i just go back QM for ultrasound and getting eggs.

I'll go back QM for FET next month.

首頁

尾頁

跳至