論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

McNaNa1013 發表於 17-12-19 10:12
中東3年contract,佢話自己負責清潔only。唔洗煮飯,有其他工人負責其他工作。

佢清潔真係好盡力,只係d ...

“鈍” 呢樣野係天生, 冇得救. 我請过一個鈍工人之後, 就同自己講要揾过醒目工人。

複式洋房

回覆樓主

我啱啱喺廳倒瀉碗湯,叫姐姐嚟幫我清潔啦。今次識ling廚房d kitchen towel嚟抹,但佢唔係用d紙巾去索乾d湯,佢將淋哂湯嘅廚房紙不停喺道抹地(範圍不停擴大)。

我睇左一陣,叫停佢,話佢係將油同食物不停喺地上糊嚟糊去。叫佢索乾d湯就用地拖清潔。

佢來回拖左3次,只用清水。喺sofa邊明明有堆湯但佢一直無留意到無抹。到佢收好地拖行翻出嚟,我同老公都o了嘴。叫佢用detergent 再拖過,話佢知佢miss左邊。

攪掂喇,佢諗住去洗碗。。枱腳?sorry,係我無叫佢抹,我錯。

同場加影:我入房ling完野出嚟,個企缸浴坪打開左。姐姐一嚟已經同佢講shower道門一定要趟埋(因為地拖放嗰道,貓鐘意入去八卦玩),啱啱個星期日佢已經又忘記過,星期一朝我先提左佢。不停要重覆自己真係覺得好煩。

重有半個月先坐完月,我忍.W.

翡翠宮

birdbird 發表於 17-12-20 06:18
“鈍” 呢樣野係天生, 冇得救. 我請过一個鈍工人之後, 就同自己講要揾过醒目工人。
...

Yes, 我一定揀醒目
你幾醒我都 manage 到
鈍真係送10個比你都無用

男爵府

感同身受。我個超鈍工人,一樣係激到我血壓升,佢果種無sense的程度,我已經頂唔住。佢做左一年半,昨天我叫佢落樓下Starbucks 幫我拿杯飲品,佢問我Starbucks 係邊。而呢間Starbucks 係近到由我屋苑行出去1-2 mins咁近,而佢係去過Starbucks 對面間酒樓(正對面,5步內)買早餐大大話話五、六十次,佢竟然問我starbucks係邊!果一刻,我真的覺得佢無得救。

別墅

回覆樓主

樓主 我同你情況好似 有貓有狗有nb同請左個3.5年中東 開頭同你一樣超勤力咩都翻起來抺 但同樣有時d野講左幾次都仲係錯漏 同自行判斷唔做我吩附 到我問番先又呢又路 但我無你甘嚴謹 我本身個人對清潔要求唔算高 但1.5年後我都頂唔順 但見佢又yes woman 態度又唔算差 係愈做愈懶 唔上心 同督電話 因為無大錯 我又唔想就甘炒左佢 事關佢對我仔同貓狗算有愛心 但已打算一定唔會續約 而家諗緊點搞 因為之前同佢講過會續佢 (emoji)(emoji)‍♀️

複式洋房

janicetsang 發表於 17-12-21 19:54
感同身受。我個超鈍工人,一樣係激到我血壓升,佢果種無sense的程度,我已經頂唔住。佢做左一年半,昨天我 ...

觀察力低真係唔知點教>< 世界上有咁多野,你又係大人,點expect每一個細節都要提架遮

好似琴晚,平時老公翻佢就會開飯。陪月煮定,姐姐負責叮熱架渣。琴日等極都唔聽到微波爐聲,我入到廚房佢d餸係放哂喺枱面,但instead of 翻熱先,佢喺道用龜速拆開我老公買翻嚟嘅蛋(佢手腳堅係慢。。。)。我已經無氣再去了解佢點諗野,靜係自己放d餸去叮,加同佢講’你應該準備翻餸先’。

佢地好唔識multi-task,唔識偷時間用。有晚叫佢’第2朝開機洗衫啊’。instead of一早開左機先(洗要時間,浪起等乾又要時間),佢會做佢嘅清潔先,一做個幾鐘嗰d清潔。等你清潔完,再開機,再浪,咪已經無左一個上奏咁制囉

lee d 真係唔知點教

複式洋房

Lkhfrankie 發表於 17-12-22 08:13
樓主 我同你情況好似 有貓有狗有nb同請左個3.5年中東 開頭同你一樣超勤力咩都翻起來抺 但同樣有時d野講左幾 ...

真係好似wor。咁你係佢已經做左年幾,e家有new born要佢湊?定年幾前請佢翻嚟湊new born? 你點刻服到放心比bb佢湊?同有無長老幫你睇住啊?你係僱主,想續就續,覺得佢唔夠好就換啦。一日未renew你都有權改架嘛。

我其實個人一樣唔係超挑剔,講左一次我要點,就放手由得你做。我expect姐姐係有sense,識得做,而唔係我請個工人翻嚟重要我mon住佢,陪佢做。所以我真係過左成個月先發現佢一路亂咁嚟><

你話你姐姐對你d貓狗好,你真係好彩。我真心覺得佢唔係鐘意我d貓狗。

另外有一日陪月開水幫bb沖涼,佢叫姐姐抱住阿b一陣。我頂!佢係不停喺道un(即係阿b係咁搖),當時bb重唔係扭計/喊架wor。我即刻喝停姐姐,佢好似完全唔知自己錯乜,但佢自己有個仔3歲架渣。佢咁無記性,放bb比佢一個人湊我真係會有焦慮症都似

lee 3星期陪月日日教佢整餸,琴日放手比姐姐炒菜心比我,碟野老過我阿婆 佢連d菜點叫熟都唔識。

前晚開晚飯就比碗凍飯我:陪月整左炒飯,叫佢夜晚整熱比我,佢唔叮wor,用飯煲整熱。原來佢做法係整熱左個飯煲(萬0換紅色嗰隻),放d飯落去,襟蓋就unplug,2min就覺得熱架喇!我唔明點解佢ling出嚟時唔會留意到d飯係凍囉。佢咁嘅狀態點可以幫我餵奶?開支奶都唔得啦

別墅

回覆樓主

所以真係唔知真蠢定唔志在我地份工 因為有d朋友都會話你屋企難請人 但其實我對佢超好 超唔挑 佢做錯我只更正 無鬧 佢做到我要求我又即奬 佢第5個月死老母我都出埋機票比佢番去11日 跟住自己屎忽痕比佢放聖誕contract break 其實佢18年六月先約滿 點知我買完票打去問先知唔可以提甘早放 佢自己知唔話我知 雖然我有講比佢每個聖誕番去一次 最嬲係我對佢甘好 佢放三星期走前竟然無幫我大執之餘 連衫摺左都唔放入櫃 飯煲唔洗垃圾唔掉 上星期仲要我同緊個仔去冒險樂園玩想叫佢睇住一陣 見佢係門口督電話 我要眼望實個仔再9.9秒衝去叫番佢過來睇住囉
仲有一大攞小事做得差 但我見佢對我貓狗唔差就一路自己厄自己覺得佢算係甘 但有d好小既事情上已感覺到佢已經學精晒都內在應該係個bitch 來 今日會打去agency 問下意見

別墅

回覆樓主

我屋企有裝網所以我姐姐無機會造成意外 但都有一次開左個小窗口有機會跌貓 同一次佢話放狗時隻狗走甩左佢要追而pk(個人認為因爲佢去左唔安全位+督住個電話)你如果屋企本身要好小心甘先保護到喵喵 我就唔會等 即換 我當時放心佢湊係因為我自己係半ftm 好多時間在家的

男爵府

回覆 McNaNa1013 的帖子

嘩同我果個一樣咁難頂。係無得教㗎佢初來反而叫正常,因為初來我expect佢乜都唔識唔熟,要教要問好正常。但是三個月後半年後仲衰D,日日掛住玩電話。乜都唔記得。
情況嚴重到,琴日老公叫佢煮個noodles加丸加雲吞,咁簡單都會放了雲吞菜就忘了加丸。
晚上佢問我個女食咩早餐(係我規定佢要問),因為佢成日重覆早餐食到我女唔想食,咁我們叫佢煲粥。
隔了5分鐘,佢再問一次。佢唔記得已經問左。
佢某程度令我懷疑佢低低地。

複式洋房

Lkhfrankie 發表於 17-12-22 09:32
所以真係唔知真蠢定唔志在我地份工 因為有d朋友都會話你屋企難請人 但其實我對佢超好 超唔挑 佢做錯我只更 ...

喺你面前都玩電話,你諗下你唔喺屋企時?我都係打工仔,我知叫我完全唔玩電話好難,但有老細喺道都唔避忌就知無人睇實時會幾過份。你真係諗諗喇,或者同佢講野時唔準玩,除非係你地call佢 or屋企有咩urgent野先比用,睇佢聽唔聽。

我自己成日覺得你對姐姐好,姐姐就會用心做野。等如如果你老細日日喝你,乜都小你,就算你表面聽話,個心都唔服啦。但lee 道d姐妹好似好多都無好回報,自己都開始confused點處理同工人關係先係正確

男爵府

嘩你呢件同我果件一模一樣咁無sense.我係已經講到無氣。頭先叫佢清潔牆的霉,要mix 一D野。支醋480ml.我說用60ml.問佢即係幾多。佢用手勢比係一半。我話咁多咪二百ml囉。佢又求其比,我話,你識唔識除數。60ml咪大約8份1。
我比佢激死。
唔怪得我之前叫佢整薯茸,個menu要加好少奶,佢用1公升奶,如果唔係我喝住佢,變左薯湯。佢根本係完全唔理份量嘅。

複式洋房

Lkhfrankie 發表於 17-12-22 09:36
我屋企有裝網所以我姐姐無機會造成意外 但都有一次開左個小窗口有機會跌貓 同一次佢話放狗時隻狗走甩左佢要 ...

我都裝哂貓窗紗架,姐姐如果抹窗就要開窗紗再開窗(係有窗花,但d貓軟淋淋容乜易攝出去)。佢lee幾次有困實d貓喇,但刪埋個shower道門真係講左好多次,靜係今個星期肯定我講左3次! 啱啱佢又係成桶拖地水喺企缸地下,無刪門。我又要行去叫佢要刪。佢話’我困左d貓wor’,但你無困狗丫嘛 我即時反醒,係我唔啱!因為兩日前我話佢時係話唔刪門d貓會入去玩水。係我錯,我無講我d狗都可能會入去,我講得唔全面,我唔應該expect佢識’同一道理’。

如果你多時間喺屋企又唔同講法wor。好多野可以自己跟眼,靜係叫佢做d低智能野囉(清潔,洗碗,洗衫)。自己喺屋企,搵個唔黑面唔駁嘴就算喇

複式洋房

janicetsang 發表於 17-12-22 09:45

嘩同我果個一樣咁難頂。係無得教㗎佢初來反而叫正常,因為初來我expect佢乜都唔識 ...

絕對明白啊!!!! 我阿媽上星期六煲好魚湯底,叫姐姐夜晚落d益母草同豬肉滾翻比我飲,佢記得落菜就唔記得落肉

陪月教佢整餸叫佢要寫低,上星期整完,琴日再整同一味餸,佢又喺道寫寫寫。陪月問’你上個禮拜咪寫左囉’。阿姐姐原來連已經學過都唔記得(唔係講緊d炒菜/蒸排骨lee d 例牌野,係講緊啄蓮耦餅-絕不唔係日日見嗰d)。

我同你一樣有理由懷疑及相信佢係有問題我試過叫佢坐低同佢講做野唔好游雲,個心同腦要’喺道’,但so far唔見有改變

但你要佢計數好明顯你唔啱啦XD 重要計到1/8~~你太要求高囉hahahahah 講起份量,唉~~~ 姐姐洗一隻碗又係落一pump洗潔精,洗一堆碗又係。我同陪月都講過lee d 係超濃縮洗潔精,唔洗搏命落。唔知佢點先肯聽。 有日我叫佢洗條地布同一條抹手布,我一入洗手間好似入左醫院咁!消毒藥水味重到癲。佢洗一機衫落幾多衣物消毒濟,洗兩條布都一樣但開盤水得一吋深。我投降囉。

男爵府

你個工人同我果個係2⃣️姊妹。頭先叫佢bake熱D蔬菜串,但是整得唔熱,第二次叫佢整熱佢就唔bake,走去叮熱。
咁我問佢頭先咪話bake 嘅,佢話我頭先是bake的,咁我話咁你第二次仲乜叮。佢覺得自己無錯,因為我第二次只叫佢整熱,無指明bake.

伯爵府

想生BB熱投

回覆樓主

中東一家有最少4、5個工人,佢地一人只專做一樣嘢,你係揀錯人。請姐姐最緊要揀個住城市嘅,己經爭好遠架喇。你換人罷啦,唔係你好快會會屋被破壞。
I am Agent P

公爵府

joanie731 發表於 17-12-19 10:10
你講嗰d工人通病,個個都係差唔多,我呢9年請嘅工人,得1個做到自動波,但佢都會其它缺點eg冇記性,到完約 ...

係,好多工人唔叫唔做,大家都係忍忍忍

子爵府

McNaNa1013 發表於 17-12-22 08:36
觀察力低真係唔知點教>< 世界上有咁多野,你又係大人,點expect每一個細節都要提架遮

好似琴晚,平 ...
我之前有個係香港8年的印姐,都一樣
佢一定要做晒清潔先去煲湯,唔識煲落湯,先去搞清潔,等佢搞完清潔,再慢慢洗.野煲湯,已經5點
Multi -task 就冇一個可以,係厨房剩係望住個炉蒸嘢

而家依個,已經唔使佢煮飯,我而家冇返工,自己煮,佢洗米,煲飯,我係用瓦煲煮飯,已經來了7個月,初時,我全部自己搞掂,我又唔想勞氣教

佢好似好想幫,咁煲緊飯,佢係旁邊切菜,可以係煲燶飯,完全唔知,我係廳.聞到燶味,佢企係飯煲旁邊都可以唔知!又唔會一邊切,一邊吓個煲,不過佢最叻講“對不起”

叫佢拎晒上面厨柜d 嘢出嚟抹吓個柜,我返屋企check, 有抹,但係另一邊我冇用隻手指吓,咪冇抹囉!佢唔係唔願做,係冇腦!

叫工人拆窗簾布洗,拆前,已同佢講叫佢睇清楚d 钩仔係點樣穿,仲有塊遮光布,我知佢一定整唔到,又唔會諗到要睇清楚先拆

今朝拎住塊纱布,同遮光布,問我係咪塊遮光布鈎埋同纱布一整!已經有d忟憎!跟住睇吓佢點樣鈎塊遮光布落窗簾布,就火起,又係同我講“忘記”

我跟住爆佢,我話我每次细细声同你講,你就是不聽,忘記,我大声講,你就唔開心

我工人只負責清潔,唔使買餸煮飯,冇老冇嫩冇貓狗,她有甚麼要記?我好難明!

如果要凑两個,返學放學,買餸煮食,佢3日就俾人趕走!

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主:

我同你情況差唔多,知道請本地会黑面同古惑難handle所以請咗個响中東做過的海外菲。佢英文非常麻麻,我逐個字逐個字講都聽唔明,聽得明嗰d又唔做(我有問佢係咪聽唔明,根住我無再解釋任何嘢吓自己做返),有好多時d野做錯咗同佢講返佢会唔認,每件事都死拗,我要用好多時間同比返d證明話佢知佢做錯,到佢無得拗時就話我太大聲嚇到佢亂晒(自從有1次佢倒錯水,我急叫停佢嚇左佢一跳我同佢道歉後,佢每次都用呢招拍住心口話驚話我嚇親佢),有次佢亂餵藥比我囡食又整到d藥水起哂泡,我話我教過你的,佢坳話佢前顧主唔使佢睇藥樽指示同搖匀d藥先至餵,我刻忍唔住喊咗,我要返工,我囡常病要經常去医院的,4月仲会有個newborn咁点算,佢嗰晚只企响度煎2條魚同洗2隻碗(真係得2隻),米又唔诜,菜又唔洗,薑葱又未預期,我好心提佢問佢諗住教佢点慳d時間做嘢佢無啦啦喊。。。
因為佢唔聰明,好多時都比我發現佢講大話,但佢只係嚟咗1星期,而家我哋都諗住揾到就炒,但又怕比佢告無理解顧,講比agent知又怕佢同工人通水,始終我個囡起佢手上,而家都唔知点算好

複式洋房

Peace1234 發表於 17-12-27 08:47
我同你情況差唔多,知道請本地会黑面同古惑難handle所以請咗個响中東做過的海外菲。佢英文非常麻麻,我逐個 ...

用喊功好煩喎。你如果有newborn就出世,搵個你可以信任係好重要。做媽媽實乜都好緊張,如果你要日日要擔心/激氣,真係好辛苦(我就係經歷緊)。

如果你姐姐嚟左一星期,bb又4月先出世,你重有時間睇下改唔改變到嘅(改變佢,同改變自己對佢嘅觀感)。 我又唔擔心咩’無理解顧’-佢做唔到你要求已經係炒佢理由啦。

我靜係想分享我嗰個姐姐真係去到見到佢就想死嘅地步。撇除佢有無得救or教,我地已經唔會肯or比bb佢掂。所以我地只可以換人。

佢lee幾日幾噴血位: despite買哂唔同色嘅布,set哂掛勾寫好哂邊條打邊條,佢前日都係ling條抹浴室嘅布去抹廳!連我都認得d布囉!問佢點解,突然先回魂咁話’我唔記得,下次唔會’。 寫埋喺道連睇都懶,我真係好討厭佢。

叫左好多次廁所廁紙無就要換。前晚又係無哂,佢掉埋個廁紙筒架喇,都唔放翻卷新落去。我真係嬲到問佢係咪有問題?!屋企有事?唔想做?我不停要話佢要記住d野,要focus,要上心。但佢嗰張游雲面令我知我講乜都係廢。

琴日朝到撻著我老公。襟住bb high chair張墊污穢左,姐姐首先拖左地下d污穢野,跟手倒左桶水就放塊墊落地拖桶洗!我老公見到嬲到爆炸,話佢點解放野落地拖桶嚟洗。條友重撐話已經洗左個桶,但我老公一直喺負近知佢無,喺道講大話!我之後再去問姐姐’你會唔會放自己d衫落地拖桶洗?’佢話唔會。我再問’你都唔會放自己d衫落地拖桶,點解你會放bb d 野落地拖桶?!’ 佢嗰刻喺道撐話洗衫個盤係for洗衫(塊墊佢話唔係衫), 我地重有另一個盤係洗布/清潔嘅。我咪話你點揀,都無可能會放bb嘅野落個地拖桶囉。佢又係呆樣,sorry,我下次唔會。

我真係去到見到佢個影都憎!! 我連6菜,開飯都唔想佢掂我d野。叫佢放翻好d湯(凍左入雪櫃),佢幫我張個褒由爐頭搬去枱面就算。救命啊!

首頁

尾頁

跳至