0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

nicolepo 發表於 18-1-15 06:58
我好在個時冇痔瘡問題,不過傷口又係好痛好腫,坐都坐唔到,成日要訓同就住行,又驚發炎同爆線,開大都唔敢 ...

我而家好驚去廁所,大小都驚~~
好驚發力整到下面!

咁你3星期之後,感覺下面係咪恢復以前一樣?
會唔會仲feel到仲有線扯住咁?

大宅

haha1221 發表於 18-1-15 09:26
好驚發力整到下面!

我個仔頭大所以傷口都唔細,同埋個頭出咗個時姑娘話臍帶纏頸,嚇到我好大力痾埋阿仔出嚟,所以子宮頸好腫,差唔多好個時扯扯地痕痕地,3星期之後起碼行返自然唔洗就住,坐返正常舒服,冇咩嘢咁,只係心理上覺得開大唔敢太大力!過咗12朝會好好多,唔好唔開心,生仔咁痛都忍到!過度期嚟咋!

複式洋房

dxf920 發表於 18-1-14 22:31
真係好痛就要食藥,唔好死忍。產婦最緊要保持心境愉快,唔好令自己太辛苦
...

我買唔到高酸孟鉀,我呢邊d藥房都話冇!
係咪禁咗唔俾賣!?~~

唔知你樽藥仲有冇係度呢?
可唔可以影張相俾我?
tks~麻煩你!

大宅

haha1221 發表於 18-1-15 12:37
係咪禁咗唔俾賣!?~~

我前排去我果邊藥房問又係話無得賣,我估要醫院開先有

男爵府

好驚發力整到下面!

我惡露流左兩個月,仲要去睇左專科先無再流。
我下面兩個幾月先唔痛,六個幾月先掂到唔痛

男爵府

sorry,原來我一直掉轉個名讀,原來叫高錳酸鉀。
我樽藥掉左啦。個樽寫住高錳酸鉀溶液咯,入面液體係紫色咖。對會陰和痔瘡真係好有消炎作用,每次浸完就唔痛。
如果無溶液,有高錳酸鉀消毒片賣?如果你家人方便過去深圳,叫佢去羅湖關口附近藥店買,或者去羅湖村口間南北藥行買。效果一樣咖,用較熱溫水開

男爵府

Sbbxoxo 發表於 18-1-15 17:17
我前排去我果邊藥房問又係話無得賣,我估要醫院開先有

去深圳買。我未生之前有痔瘡係深圳買過

男爵府

好驚發力整到下面!

樓主,你試下去有得執藥的藥房問下有無高錳酸鉀。你住沙田近嗎?沙田中心有間達成藥房可以一問,不過我唔肯定有無咖,或者你查藥房電話,打電話去問下有無先

男爵府

如果你驚太用力唔甘疴,你可以買甘油來用,塞肛門,令你排便唔甘痛苦。
唔係講笑,我生前生後兩個月都係靠佢,否則痔瘡會令我抑鬱而死
如果買,有得揀,買小童用就可,因成人用size好大支。

男爵府

好驚發力整到下面!

樓主,我屋企宜家有,我用左三粒咋,2018-12月過期。如果你需要,我可以送比你,寄比你也可,或者你叫你老公去我老公公司拎。我老公係荔枝角返工。

男爵府

haha1221 發表於 18-1-14 21:20
哇!行動咁不便...仲要出出入入!
呢d苦況真係一次都玩謝咗~

我果時生完係醫院兩日,兩日去廁所都係廁所暈左,可想而知我係幾甘痛,暈左之後被人抬走我都唔知,然後連續兩日輸了兩包血比我,我先開始可以唔使再一次暈低。。。

別墅

西瓜仔仔 發表於 18-1-14 01:51
我都係吸出黎架 傷口都比較大 個陣去完洗手間就用生理鹽水清潔下面 再用濕紙巾印下 差不多40日傷口先唔痛 ...

我都係痛左40幾日傷口先好d,行企坐訓都好痛苦,簡直想死,醫生都係開左成個月止痛藥同大便水俾我,因為醫生話我傷口好深
我都係用清洗瓶沖洗傷口渣,吾敢開花灑直接沖,怕水力大
而家生完2個月多d, 傷口so far 都ok,捱過左就無事咖啦,加油

複式洋房

hangi 發表於 18-1-15 22:41
我都係痛左40幾日傷口先好d,行企坐訓都好痛苦,簡直想死,醫生都係開左成個月止痛藥同大便水俾我,因為醫 ...

就黎兩個月啦 今日開始返工 好再傷口已經好左好多 唔係都唔知點算

複式洋房

dxf920 發表於 18-1-15 21:34
sorry,原來我一直掉轉個名讀,原來叫高錳酸鉀。
我樽藥掉左啦。個樽寫住高錳酸鉀溶液咯,入面液體係紫色咖 ...

係啊!問咗附近好多藥房都冇~
奶奶屋企原來有一盒,都係深圳買返來~
都叫咗親戚幫我帶幾盒返香港!

好感動,雖然肉體而家好辛苦!
你俾咗好多鼓勵我...我就努力堅持頂住~

複式洋房

dxf920 發表於 18-1-15 21:57
我果時生完係醫院兩日,兩日去廁所都係廁所暈左,可想而知我係幾甘痛,暈左之後被人抬走我都唔知,然後連 ...

想像到你當時都好嚴重!
已經好痛苦,仲要拖行去廁所...
真係有苦自己知!

我住院果幾日,
我真係驚自己有抑鬱,
醫院d姑娘唔會理你幾痛苦!
乜都要自己來,去廁所、餵奶、換片....
因為我未餵到奶,要問佢攞奶粉飲~
d姑娘見我餵奶粉,係度俾說話我聽,
對我態度特別差...果下心情係極度低落,
生得咁辛苦,仲要係醫院俾人折磨、俾人蝦...
真係後悔慳錢唔去私家生...

複式洋房

西瓜仔仔 發表於 18-1-15 22:49
就黎兩個月啦 今日開始返工 好再傷口已經好左好多 唔係都唔知點算

嗚~我而家擔心緊返工唔知點算!
我淨返一個月時間休養!
唔知到時咩情況!
如果仲係好痛,又要再

複式洋房

haha1221 發表於 18-1-15 23:38
嗚~我而家擔心緊返工唔知點算!
我淨返一個月時間休養!
唔知到時咩情況!

加油呀 呢個月盡量行小啲 同埋唔好咁大步 係屋企落床都要小心細步啲 每次去完廁所都要用生理鹽水清潔 密啲換m巾 如果可以每日沖涼仲好 不過坐月個個月呀媽都唔比我沖咁多

複式洋房

西瓜仔仔 發表於 18-1-16 00:31
加油呀 呢個月盡量行小啲 同埋唔好咁大步 係屋企落床都要小心細步啲 每次去完廁所都要用生理鹽水 ...

好驚去廁所,
坐低就覺得下面扯開,痛到腳都發軟!
我而家行路腰都挺唔直,
行路又痛,坐低又痛,坐得耐又唔舒服,
打側瞓喺度耐咗,半邊身又痺痺地...
d惡露又未排清,唔行下好似出唔到來咁~
好似好多後遺症跟尾咁....都唔知點算!

複式洋房

dxf920 發表於 18-1-15 21:43

如果你驚太用力唔甘疴,你可以買甘油來用,塞肛門,令你排便 ...

聽日試下用,
多謝你分享,好有用~~

另外,想問下面咁樣,你當時係咪即刻補身?
係咪照順產咁坐月食嘢?
D食物會唔會影響到傷口癒合!

複式洋房

西瓜仔仔 發表於 18-1-16 00:31
加油呀 呢個月盡量行小啲 同埋唔好咁大步 係屋企落床都要小心細步啲 每次去完廁所都要用生理鹽水 ...

我而家個人沖,日日沖好大工程,企得耐又辛苦!
而家都係我老公幫手一齊沖,我完全搞唔掂!
又要熟水、又要薑水、又要清洗傷口....
真係好多嘢兼顧!

而家我都唔敢亂食嘢,驚影響傷口癒合!
雞酒都唔夠飲....

首頁

尾頁

跳至