夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原帖由 JonaT 於 09-3-7 15:19 發表
我都覺得可以唔返甘多去食飯, 可以少d甘情況...
唉, 知衰啦... 不過掉隻錶是否好浪費... 如果女人真係甘都要嬲都無計...

不過掉隻錶是否好浪費... ?? 果隻錶值十億萬嗎? 掉左你同太太既關係&家庭就無咁浪費?

珍珠宮

我原本唔想鬧你,不過睇到呢句都頂唔順要鬧你癡線!隻錶點貴都唔貴得過你既家庭啦!

仲有,我唔知你太太講離婚係咪真心,但我估佢已經諗左一輪架啦,個原因唔多唔少係你既ex呢件事囉。

壞女人喜歡係出面we we wet wet,只顧自已扮靚出玩。好女人心中最緊張自已兒女的教育、成長、前途,你太太識得就教養問題同6299爭執,係典型重視家庭的婦女。

老實講,就你文中提到的事件,的確係你亞媽唔岩,唔可以話佢老、唔記得就=冇錯架咩!

勸你都唔好回家吃飯,並非避免爭執,係為你個女好詐,縱到佢一唔如意就扭計喊,你知唔知呢種行為如果係學校出現,會令老師好討厭,受害既係你個女詐!

我講咁多,希望你明白另一角度既睇法,去追返個老婆啦,唔好放棄自已家庭呀!仲有多d了解下對方的想法啦,唔明就問我地呢d c9啦!

唔好講粗口,言語暴力黎架,好侮辱對方架!

唉, 知衰啦... 不過掉隻錶是否好浪費... 如果女人真係甘都要嬲都無計...

水晶宮

樓主:

我都認同 FM94.8 及 sister4 的回應,不過我亦想說,其實你和你太太都是好人,只是不懂溝通之道。女人最忌囉唆,男人真的怕女人長氣,而有時女人發脾氣時的言詞真的不堪入耳,我想大概是你太太犯了以上錯誤,所以引致你所說的 "我回應她是態度不好, 講粗口, 也是被迫出來" ... 但我倒希望你能明白:只要自己不想態度差不想講粗口,別人怎樣迫也迫不到你的。不要為自己找藉口了!

大家冷靜過後,向你太太就講粗口及使她受傷而衷心道歉吧;同時向她說出她當晚的抱怨、不滿和喋喋不休,你是理解的,但其實也傷害了你令你難受;然後向她解釋,其實大家都是為了女兒的事,卻side track了,錯把心思放在表示不滿及發洩 (她就對家公家婆和你,而你就對她),不如在道出了問題所在 (即是你女兒的養育問題) 之後,大家把心思放回解決女兒的事吧!我相信你太太是明白事理的人。

祝福你!

民房

我好認同你的見解!其實是否好老公, 應由老婆評分,或且他在老婆心目中不合格, 結論是他無正面解決問題和父母講, 仲要講粗口鬧人, 唔一齊食飯會死嗎?有勇氣講粗口鬧老婆, 拿出勇氣同你父母講正面解決問題
原帖由 ckat 於 09-3-7 16:38 發表
如果我係你老婆,我都會唔開心!
覺得好委屈,你都講左係你父母親縱個女,佢唔同你講同邊個講?講完你又唔理!唔通你老婆直接同你父母講?你仲要講粗口鬧人!

你有D懦弱!慨然解決唔到,不如平日唔好一齊食!小問題唔解決,就會成為大問題! ...

男爵府

1) 就爆粗事件.先道歉...
2)叫你老婆送過隻錶比你..... (如果佢一早識做..就唔會發生lee件事啦..)
3) 正面反影你內心所想...叫佢唔好將離婚掛咀邊...令你不開心,反感.
4) 除非佢提出去你爸媽到食飯..如果唔係就出街食lor.....
5)個囡曳時..你先鬧and 教囡..唔好等你老婆and 爸媽出手...
6) 爸媽中你個囡時..你只要態度良好地提議爸媽不要太鍚囡囡... 免囡囡持龐生嬌就可以...無需用"中壞"lee d 字眼.... (做公公婆婆, 爺爺嫲嫲 既責任只係愛鍚個孫...而唔係幫你地教孫麻~) 其實你老婆都未必係想你"鬧"你爸媽..可能佢唔抵得你扮睇唔到~

別墅

管教兒女是你俩夫婦的責任, 正所謂"子不教, 父之過", 你不應將管教之權放在你父母之手. 好好同你父母講, 以後個女的管教, 一定要跟你兩個的意思, 又唔好搞到唔去食飯, 如兩老無改善, 咁你老婆不如留在家中照顧, 因為若假手於人, 又好難要人百分百做足你的要求.

其實你老婆要你同你父母反映是無錯的. 你知嗎? 做心抱的好難批評6299. 否則, 你又有婆媳問題要解決了. 我自己都是, 有時99的問題, 我會叫老公出面.

你數了自己那麼多好處, 但好像遺漏最重要的---共同教養的責任, 這才是老公父親的重要角色.

好好同老婆傾下, 佢都是一時火起, 才講離婚的說話. 女人是好心軟的, 現在才是真正體現你是好老公的時候.

大宅

我問我老公,覺得男的還戴ex的手錶有無問題?他說,如果老婆知道,咪丟左佢,如果唔知,咪繼續戴囉,因為唔好浪費嘛。

咁我問佢,如果我還戴著以前男友或男性朋友送的手錶呢?咁佢話﹕「咁我便把手斬了下來...

男爵府

我都覺得佢要你掉左隻錶係無理取鬧, 但係你認為掉左隻錶浪費, 定係冇左段婚姻浪費d呢??
女人就係咁架啦~~ 幾叻, 幾聰明嘅女人, 呷起醋上黎都係唔講道架啦, 咁, 你識做啦~

男爵府

仲有....
你絕對唔係一個好老公!!
1) 你冇用心維繫同老婆嘅感情
2) 你冇關心你老婆嘅感受, 佢有委屈你睇唔到亦冇幫佢
3) 你冇真正關心/照顧你個女, 點解你個女會咁扭計?
4) 你絕對唔應該用粗口鬧你老婆
5) 只要你覺得你為個家希生左d咩咩咩, 你就已經唔係一個好老公, 更加唔係一個好爸爸

愛, 係冇條件架, 冇人迫你去做呢d野架嘛~~

侯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

回覆 # 的文章

我是男,樓主是不是一個好老公?應該由你太太去睇啦,我唔敢去平論,所謂人夾人緣,好難講,但我睇你的文章,我有這睇法.
1.你話你個女有曾經被評有自閉傾向,其實已經一定唔易湊啦,你給你的父母湊,又要他們跟你的一套教,我諗幾難喎,你自己都知老人家大多數是比較錫,我自己有咁睇法啦,個問題係你兩公婆度,你父母幫你湊,點教個責任一定係你度,唔應該賴人.
2.你用粗口鬧你太太,一定唔岩是你,但妳太太就是這樣要叫離婚,她都太沖動啦
3.你所講ex隻錶,如果是我,一係好貴的錶,我會選擇賣掉它,如果是平,唔好要啦,仲要來做什麼呀?孤寒唔係咁羅.
4.我睇你的文章,你講晒你的難處啦,但好似無提過你太太的難處喎?我覺得咁,兩個人相處,要互相,同體諒,你想人體諒你,你首先去體諒人先,諗下你太太的難處先,可能你會覺得她比你更難受,你就會覺得(可能)她比你附出更多架啦.
樓主我覺得咁,可否減少去你家食飯先呢?可否張小朋友自己湊呢?
我覺得件事大家都有責任,唔好輕易放棄,努力呀.

我要食牛柳

複式洋房

作為一個女人,俾着我都會嬲!你既問題係:
1. 自己唔買野「乙水」下老婆不特止,佢想買野你就潑冷水!可以話,間唔中收到一份小禮物,對女人黎講係甜到入心架!況且,佢咁辛苦同你生左個女,你多少都要錫下佢!我都係媽媽,懷胎十月果鍾辛苦,男人係唔會明!
2. 佢都同你表明佢唔喜歡你父母d教法,你真係要正視下!大家都係為左個女!如果你老婆咩都不聞不問,你仲驚。
3. 你用粗口鬧佢你就十萬個唔岩,老婆你用黎錫,唔係用黎鬧!如果lee 次係第一次,你老婆一定hurt死!俾着我,我都會話離婚!
4. 你用ex送的錶亦是十萬個唔岩,女人就係好重視lee 樣野,俾着係你老婆用佢前男友既野,你又會點?
我認為,你要盡快向你老婆道歉!

男爵府

畀面勳章

did you 乙水 your wife and ask her back ar??? it's very important ga wo

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

相信你儘力就可以挽救呢段婚姻,,,,,多d溝通可以另大事變少, 少事化無架
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

大宅

原帖由 yucopooh 於 09-3-7 20:35 發表
我都覺得樓主唔係一個好老公,佢可能會係個好仔,但太怕事(自己父母既事)啦,
講真帶住以前個EX送既野,大部份老婆都會嬲,好正常,想要返個老婆,就唔好仲帶住EX送既野啦,(仲要甘貼身既野)

仲有樓主你講到自己真係甘好,係 ...

贊成, 一直睇覺得樓主俾好多借口自己, 話到樣樣事唔關佢事, 自己盡左責任啦!! 甘你有無係老婆方面睇過呢??

大宅

好媽媽勳章

樓主,

多多少少, 我同你太太有d相似.
我老公. 1) 有收埋ex的禮物. 2) 我唔認同佢父母的管教方式.
不過我老公處理的方法, 我覺得比較好.

1) 對於ex的禮物, 佢基本上只係收埋櫃入面. 有時會拎出黎戴下, 試下. 我同佢講介意, 佢會收埋唔拎出黎. 笑笑口咁叫我買過新的比佢. (呢個方法對我好work, 因為我要慳錢, 我係唔會買既. 佢亦知我唔鍾意. 比個位大家落台)

2) 我唔鍾意佢父母的管教方式. 從有bb以來, 我已經同我老公表明呢一點. 我老公亦尊重我, 有時佢亦會當面話佢父母. 當然老人家唔聽, 佢都冇計. 不過至少我知道, 我老公肯企出黎. 講我想講既說話.

你試下從你太太的角度去睇. 面對你父母, 你唔出聲. 佢又點會咁過份提出抗議呀?!

你太太都係一時激動話要離婚架者. 你地再坦誠傾傾. 有咩都拎出黎講囉. 希望你地呢一次之後更了解對方啦.

大宅

我個人認為, 各位sis都唔洗咁激動, 我相信樓主都為個家庭付出好多, 但佢付出的可能就係問題所在

根據樓主所講, 佢結婚同有小朋友前, 生活都幾多姿多采, 有好多社交生活, 但建立家庭後就無晒, 我覺得呢種婚姻生活會好唔平衡, 因為無論家庭幾咁重要, 人始終需要朋友, 需要適當的生活調劑, 整日將自己屋企人困在一間屋, 往往會有好多家庭問題, 彼此對對方的容忍度都會好低

其實, 我知有啲人結婚後會斷絕社交生活, 生活變得好單調, 咁樣平日工作的辛苦同壓力無法紓緩, 返到屋企又唔向家人傾, 因為覺得唔應該將工作帶番屋企, 咁樣其實好唔健康, 所以我建議樓主應該主動約番啲朋友, 如果大家都有家庭, 咁咪搞多啲家庭活動, 一來大家可以聯誼下, 增加生活情趣, 二來有啲唔想同屋企人講的事情, 都可以同朋友講下, 等壓力有紓緩的渠道, 咁先係正常人的生活

再講, 你太太認識你時, 你係一個活潑外向的人, 但而家呢? 你變成內歛孤僻, 咁你話佢點會開心呢? 仲有, 有咗小朋友都應該有二人世界, 唔好為咗小朋友而放棄浪漫, 因為好的夫妻關係對兒童成長係最重要的, 希望你快啲搵番開心的家庭生活

男爵府

樓主,如果你老婆仲有同佢既ex contact同用ex送比佢既野,你又會點諗?為左唔side野而破壞感情,呢個理由唔work囉,比我老公知我仲用緊ex送比我既野,殺左我都似,相反如果佢比我知佢有既我都會好嬲,呢樣唔係side唔side野既問題而係專重,你講到自己好多野都好委屈,你太太呢?佢有冇野忍你你又知唔知?溝通下啦!佢次次都比你屋企人話佢唔識教佢又唔好意思駁咀(專重你屋企人)但佢同你講返時你就用粗口鬧佢,你好唔專重佢,我都覺得佢個心真係受左傷囉,有時唔係所有時間留係屋企就係一個好老公,你都要關心下人,理下屋企,悶唔係藉口,我個人都悶但我都會搵下地方同老公去,搵返d情趣,你地仲要對一世,你唔諗計改善下,真係辛苦自己又辛苦人架咋。

複式洋房

I don't think you should give up your friends. Marriage doesn't mean to sacrifice your life totally.

民房

原帖由 yucopooh 於 09-3-7 20:35 發表
我都覺得樓主唔係一個好老公,佢可能會係個好仔,但太怕事(自己父母既事)啦,
講真帶住以前個EX送既野,大部份老婆都會嬲,好正常,想要返個老婆,就唔好仲帶住EX送既野啦,(仲要甘貼身既野)

仲有樓主你講到自己真係甘好,係 ...
其實我都幾矛盾,我老公都依家都係用ex送嘅gucci銀包,CK underwear(幾打),psp....有好多woo,唔通我dum晒佢啊,佢facebook都有add佢woo,仲係有幾個ex,甘我可以點ma??佢亞媽屋企度仲有好多同ex好多合照我又可以點ma???叫佢dum左佢,佢又唔肯lar,話哩d係過去式,只不過係當回憶,有時我真係度懷疑佢係唔係真係鐘意我lor

子爵府

BK Milk勳章

回覆 # 的文章

JonaT, 作為女性, 我只想說以理性去分析/傾一個問題, 絕對不是一個合適既approach.

大部份既女性prefer既方式, 係你要首先要聆聽她們的感受, 而唔係一開始就理性咁分析點去解決件事. 你太太是家庭主婦, 聽佢既感受是特別重要的, 因為她們不用返工, 比較少機會同人傾訴.

等她們"宣洩"了情緒後, 你再以理性分析解決, 佢地往往比較容易接受.

講粗口只會令情況更壞, 正如女人發脾氣時throw things to you; 就算你講粗口既"原因"幾"正確", 都係冇用.

希望幫到你.

首頁

尾頁

跳至