嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唉!! 其實, 如果真係全部 bb 野用 lab test 來 test, 真係好可能嘜野都唔好用

其他出名既牌子無 list 出來, 唔代表係 okay!! 因為可能美國市場入面唔 hit 乍, 所以無做 testing

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

吓! 我用凡X林同呀囡搽 PAT PAT 同面仔添 !
原帖由 winnie108 於 09-3-16 10:40 發表

千其咪呀, 花士令係石油副產品 (petroleum jelly), 勁致癌同埋干擾皮膚本身既自然保護機制架。

侯爵府

回覆 # 的文章

我都係呀

禁止發言

大宅

醒目開學勳章

係囉,諗住係法國,唔係大陸喎,貴d買俾bb用都無所謂啦,點知....
唉!仲要俾老公串話買埋d貴野咪又係咁

別墅

http://www.kindredmedia.com.au/info/masquerade_10_harmful_chemicals_in_cosmetics/319/1

Petroleum Distillates (such as petroleum jelly) is possible human carcinogen. Found in mineral oil and petroleum jelly products. May also contain harmful impurities.

Prohibited for use in cosmetics in the European Union. Can be found in mascara, perfume, foundation, lipstick and lip balm.

洋房

乜凡士林有問題呀? 我成日用嚟茶咀喎, 其他lip balm 唔夠潤。另外, bb個下巴同耳仔因為濕疹損晒, 佢皮膚e生都話傷口埋咗, 就可以茶凡士林做保護。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

mouth:
原帖由 winnie108 於 09-3-16 10:40 發表

千其咪呀, 花士令係石油副產品 (petroleum jelly), 勁致癌同埋干擾皮膚本身既自然保護機制架。
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

別墅

原帖由 tmt49f 於 09-3-16 17:16 發表
係呀. 凡x 林係有petroleum jelly, 唔好用. 會塞住毛孔. 面更加唔可以用, 因為petroleum jelly 係吸光架, 只會更黑....之前BK都有mami 話用來查口唇, 口唇色好沈,黑左啦.....

...

Exactly, 唔係話 petroleum jelly 本身有毒性 (佢本身唔係致癌物), 但唔可以搽見光既部位, such as 面同唇, 因為佢係好吸光既物資, 易引致 photosensitivity, 如果係白種人就更加因為咁而容易引起由過度暴晒而形成既 skin cancer。

大宅

好confuse啊! 你之前話"etroleum Distillates (such as petroleum jelly) is possible human carcinogen",但係而家又話"唔係話 petroleum jelly 本身有毒性 (佢本身唔係致癌物)".夠竟petroleum jelly有無害啊? 用黎擦pat pat得唔得?

原帖由 winnie108 於 09-3-17 16:26 發表

Exactly, 唔係話 petroleum jelly 本身有毒性 (佢本身唔係致癌物), 但唔可以搽見光既部位, such as 面同唇, 因為佢係好吸光既物資, 易引致 photosensitivity, 如果係白種人就更加因為咁而容易引起由過度暴晒而形成 ...

別墅

原帖由 kwai_nam 於 09-3-17 20:33 發表
好confuse啊! 你之前話"etroleum Distillates (such as petroleum jelly) is possible human carcinogen",但係而家又話"唔係話 petroleum jelly 本身有毒性 (佢本身唔係致癌物)".夠竟petroleum jelly有無害啊? 用黎 ...

hehehe....sorry .......如果令妳地 confuse. 之前個 post 唔係我寫既, 妳地留意下, 我係 direct quote 個 website d 字過黎既, 我仲有落埋條 link la.

http://www.kindredmedia.com.au/info/masquerade_10_harmful_chemicals_in_cosmetics/319/1

別墅

[quote]原帖由 winnie108 於 09-3-18 00:16 發表

我都好怕講錯野誤導大家, 於是我好認真咁再上網 search 過好多 websites, 對 petroleum jelly 始終都冇一個統一既說法 (真係好 confusing)。

總結黎講, 佢並唔係一隻國際公認既致癌物, 但佢只係潤滑劑, 絕對唔係一隻"保濕潤膚" 產品, 並唔可以代替護膚產品, 相信要黎搽 pat pat 係安全既, 有冇效就見人見智 la.

不過對於petroleum jelly 會引起 photosensitivity, 同埋毛孔阻塞, 就有比較統一說法。

希望幫到大家

禁止發言

大宅

winnie108,

唔用凡士林的話, 可以用什麼來茶bb patpat, 請推介一下!

別墅

原帖由 castersugar 於 09-3-18 10:12 發表
winnie108,
唔用凡士林的話, 可以用什麼來茶bb patpat, 請推介一下!

哎, 我之前用緊 Mustela, e+ 我都自身難保...

出左事之後即刻轉左一隻純天然紐西蘭牌子(屋企人上個月寄返黎既, 話近呢一兩年果邊賣得好 hit), 不過聽講今年年尾香港至會有得賣。

因為之前支 mustela 未用哂, 支搽 pat pat 我用左一個星期左右咋, 未知好唔好, 不過佢支沖涼同埋搽面就好好, 如果我試過 ok 再同大家分享喇 !

侯爵府

我用開 chicco 架 ? 唔知有冇問題呢

別墅

原帖由 cubixluk 於 09-3-18 13:05 發表
我用開 chicco 架 ? 唔知有冇問題呢

咁又真係唔知, 不過我早兩日 check過屋企一支 chicco 沖涼既含 paraben lor (化學防腐劑), 但唔敢講係咪款款都有。1

我都幾唔開心架, 因為果支野係大減價貪平買既, 連開都未開咋......e+ 又唔敢俾個女用 wor, 打算俾老公用, 哈哈哈....

妳 check 下個樽有冇以下既成份, 有既就唔係咁好:
Parabens — Methyl, Propyl, Butyl, and Ethyl
Phthalates - 人造香料
Mineral Oil
Petroleum Distillates
Sodium Lauryl Sulfate
Synthetic colors - e.g., FD&C Red No. 6 / D&C Green No. 6.
Formaldehyde -
such as formalin, formal and methyl aldehyde.

子爵府

原帖由 mayaent 於 09-3-14 10:58 發表
Mustela, Johnson’s, Huggies,Colgate Kid..
我bb用開Mustela架..huggies果款濕紙巾我尋日仲換購左4盒...唉!

含致癌物嬰兒用品list :
http://safecosmetics.org/article.php?id=426 ...

Huggies濕紙巾(Natural Care Hypoallergenic 180片補充裝) 是否都有問題呀?

大宅

我想知道有邊隻CHECK0左話""冇""問題 ? 和CHECK0左邊0的牌子產品 ? 謝謝

大宅

今日新聞話johnson沐浴露中國制有問題喎

首頁

尾頁

跳至