自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主

我琴日係東京睇醫生,我agent 話一定要跟英文passport name,同埋一定有diagnosis ,再加埋boarding pass先有得claim

伯爵府

sugarbun 發表於 18-3-20 19:39
可以問下保險公司接唔接受self declare diagnosis, overseas單好多時都接受

咁我照交睇下,我岩岩望張單,我估呢張嘢係佢地國內可以交俾保險既,因為最底,佢有句請妥善保管,不會補發,(呢句我估)可以退還自負金之類

子爵府

樂癲肥熊餅 發表於 18-3-20 22:40
我有問,佢話冇得出,所以我估佢唔知我咩事,斷唔到證,因為我日文係識好小,登記嗰時個護士睇我唔太明, ...

你可以用 Google translate, 上次我係日本剪頭髮,我用英轉日,髮型屋D人用日轉英,溝通完全無問題!

伯爵府

missparent 發表於 18-3-20 23:20
你可以用 Google translate, 上次我係日本剪頭髮,我用英轉日,髮型屋D人用日轉英,溝通完全無問題! :hap ...

我一拎部手機出泥,佢叫叫我轉身檢查 但呢個原因我估姐,始終西醫睇一般拉傷唔當係病,xway冇嘢,你話痛咪俾止痛藥

大宅

樂癲肥熊餅 發表於 18-3-20 22:54
咁我照交睇下,我岩岩望張單,我估呢張嘢係佢地國內可以交俾保險既,因為最底,佢有句請妥善保管,不會補 ...

佢唔賠或pending都應該有張settlement講返點解唔賠或者需要d乜野資料去處理隻claim, 你搵搵

伯爵府

sugarbun 發表於 18-3-21 01:23
佢唔賠或pending都應該有張settlement講返點解唔賠或者需要d乜野資料去處理隻claim, 你搵搵
...

我睇下保險點覆先 第一次咁掛住香港,好想睇跌打

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

missparent 發表於 18-3-20 22:04
B 字頭,專做醫療保!

明白

寶石宮

2023年兔年勳章

tsung 發表於 18-3-21 12:19
明白

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

missparent 發表於 18-3-20 22:04
B 字頭,專做醫療保!

咦~大大大話好好架喎
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

樂癲肥熊餅 發表於 18-3-20 17:47
我感覺啦,個醫生唔知我咩事(又雞同鴨講),所以就冇,痛咪俾止痛藥我食下先,因為拉親扭親xwa ...

因為check唔到, 所以寫唔到?
放下自在

子爵府

cattz288 發表於 18-3-21 20:35
咦~大大大話好好架喎

以前Int'l 嘅單係英國直接處理好好,我都成日推薦比人。依家撥比香港做真係好差!

男爵府

missparent 發表於 18-3-21 21:04
以前Int'l 嘅單係英國直接處理好好,我都成日推薦比人。依家撥比香港做真係好差!
...

嘩差成咁

伯爵府

cattz288 發表於 18-3-21 20:39
因為check唔到, 所以寫唔到?

我估係啦,雞同鴨講真係好大阻礙 有拎到既嘢係:呢張嘢,藥,藥單(唔知係咪,上面到藥既功效同相),一張覆診卡?上面印左上一次睇醫生既日期

大宅

樂癲肥熊餅 發表於 18-3-20 17:19
係日本拉親睇左醫生,但得呢張嘢同藥單,佢話冇診斷證明 呢張係單泥,保險係得呢張嘢會唔受理

...
簽保单前就乜都得,
之後就乜都唔得

首頁

尾頁

跳至