自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

男爵府

chrisdina 發表於 18-3-27 02:26
佢其實d正路時間痾得好好,啫係果d一放出黎,一起身,食飽,一出出面就痾

痾錯果d全部係岩岩出完去痾,轉 ...

“咁佢痾錯,捉到佢,立即再帶佢出去一陣,有時可能再痾少少,有時冇,重知再入屋,可能半個鐘到又痾

疴錯有得再去街??會令狗狗誤以為係獎勵
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

男爵府

GiCa 發表於 18-3-27 03:18
“咁佢痾錯,捉到佢,立即再帶佢出去一陣,有時可能再痾少少,有時冇,重知再入屋,可能半個鐘到又痾:pity ...

Trainer 叫我,佢痾錯立刻話佢,然後帶佢去正格位置,which is 出門囗
我跟足,不過又唔似係佢想出去,因為佢好多時都係唔想出

男爵府

chrisdina 發表於 18-3-27 03:39
Trainer 叫我,佢痾錯立刻話佢,然後帶佢去正格位置,which is 出門囗
我跟足,不過又唔似係佢想出去,因 ...

仲係覺得怪怪地,疴錯=可以出街。
除左出街,可唔可以比一地方佢疴?例如廁所,或training pad?
我以前隻大狗係忍到去街,真係忍唔住就去指定地方疴。

男爵府

GiCa 發表於 18-3-27 03:45

我之前都係好似你咁做,train 佢室內痾,之後個trainer 話比pottypad害左好多狗,令佢地confuse, 以為有pad就會痾,例如carpet 呀狗床果d,(我另外果幾隻又的確會)佢叫我一定唔可以比大狗室內痾

原本請個trainer黎解決隻puppy同d老狗關係,室內potty train 左一星期,train 得唔錯,比佢話完,依家試左室外train 3星期,其實都ok 既,不過煩同佢痾得實在太多

跟著我問左好多人,3個trainers, 個breeder同好多個養大狗既neighbors, (外國地方)佢地全部話大狗唔可以室內去,話唔同細狗,一定要咁train, 都係用衣個方法。

我都有d question, 點解細狗可以空內去,大狗又唔得,大家都係狗,不過見真係冇一個人認同我個方法,又未養過大狗,所以試佢地個辦法。

唉,依家都唔知點好,問d所謂專業人士,個個說法不一,一d又話limit 水,一d又話唔limit, 又話大大下mature一日頂多2-3次,可以hold 12 hrs,, 我好怕大左一日要帶佢出去咁多次

男爵府

GiCa 發表於 18-3-27 03:45

我就係想train 到好似你隻咁,你係咪要train室內先?點樣係廁所去?我之前用pottypad教入企缸去,原本想慢慢唔用potty pad, 不過之前佢入廁所痾比個trainer 鬧(我當時好想讚佢)

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

狗販叫你限制狗B飲水?拉布拉多BB好動活潑,飲水多,疴尿好正常,食一餐可以疴三次屎養大狗,要接受佢食得多飲得多疴得多,活動量多,磨牙整爛嘢多!大狗不適合室內大小便,最好每日落街三次,我養過金毛及巨犬馬士提夫,大型狗成熟期遲,要過一歲才會定性,要訓練都要等半歲左右才會有成效!
唔使聽trainer講,BB狗才三個月,你自己想佢係邊度疴就自己話事!
我教狗狗在報紙上疴,放報紙係廁所去水位/浴缸,廁所門常開

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

chrisdina 發表於 18-3-27 04:43
我之前都係好似你咁做,train 佢室內痾,之後個trainer 話比pottypad害左好多狗,令佢地confuse, 以為有pa ...

唔明點解唔可以室內去, 我養十幾年lab, 都係室內外都可以去, 喺屋企只會去企缸 wee wee/poo poo

其實 train 既方法都係一樣, 吼準佢慣性 wee 既時候, 帶佢去適當地方, 要 wee 左先准出嚟, wee 左後勁讚, wee 錯勁鬧, 狗狗幾時學識都只係時間問題, 俾d 耐性

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

toffeechoco 發表於 18-3-27 07:02
唔明點解唔可以室內去, 我養十幾年lab, 都係室內外都可以去, 喺屋企只會去企缸 wee wee/poo poo

其實 tra ...

仲有, 我從未試過咩 limit 水, 時常提供清水唔係最基本咩?!Lab 好易教又鍾意取悅主人, 其實你可以自己試下 train 下佢先, 唔使咁快求助 trainer, 我養過兩隻lab, 冇搵過trainer, 佢地都係超乖既狗狗

水晶宮

畀面勳章

chrisdina 發表於 18-3-27 02:35
好frustrated 呀,全日都係服待佢d peepee

點解人地d狗狗輕鬆咁多

你一日到黑嚴密監視BB疴尿,人狗都有壓力,只要疴啱位讚賞,疴錯大聲鬧就夠!日日對住神經緊張的主人,仲有個外人指指點點,BB無所適從

男爵府

chrisdina 發表於 18-3-27 03:39
我跟足,不過又唔似係佢想出去,因 ...

呢個trainer唔得

男爵府

toffeechoco 發表於 18-3-27 07:07
仲有, 我從未試過咩 limit 水, 時常提供清水唔係最基本咩?!Lab 好易教又鍾意取悅主人, 其實你可以自己試下 ...

我今日上午冇limit水,未到6點已經痾左peepee20次都算正常?

男爵府

701003 發表於 18-3-27 07:09
你一日到黑嚴密監視BB疴尿,人狗都有壓力,只要疴啱位讚賞,疴錯大聲鬧就夠!日日對住神經緊張的主人,仲有 ...

下,你真係搞笑,咁佢不停peepee,我唔clean up,唔睇實佢? 由佢周圍痾?

個trainer係train 佢同我其他狗相處,一個星期一次,不過見我train佢indoor去,叫我一定要比佢outside去,可能外國人睇法唔同

男爵府

701003 發表於 18-3-27 06:52
狗販叫你限制狗B飲水?拉布拉多BB好動活潑,飲水多,疴尿好正常,食一餐可以疴三次屎養大狗,要接 ...

唔係狗眅,係專業breeder, 父母上幾代都係參賽冠軍狗,人地已經有三十多年經驗

水晶宮

畀面勳章

chrisdina 發表於 18-3-27 08:46
下,你真係搞笑,咁佢不停peepee,我唔clean up,唔睇實佢? 由佢周圍痾?

個trainer係train 佢同我其他狗 ...

貓狗BB時未定性及老咗失禁都會四周圍疴!主人要執手尾清理好正常!你過分緊張/焦慮,狗狗會感覺到

水晶宮

畀面勳章

chrisdina 發表於 18-3-27 08:48
唔係狗眅,係專業breeder, 父母上幾代都係參賽冠軍狗,人地已經有三十多年經驗
...

繁殖動物販賣,就係賣狗的人--狗販!
免費贈送除外

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

你隻狗似乎痾尿次數過於頻密喎?唔係太正常。

男爵府

Snoopy_Mom 發表於 18-3-27 07:28
呢個trainer唔得

其實外國9成9都係衣個方法,我見youtube大多數 都係咁教

可能由屋企出門口快過去廁所

男爵府

701003 發表於 18-3-27 08:54

繁殖動物販賣,就係賣狗的人--狗販!

我唔認同,如果冇真正breeder,得狗販,只會配到好多有健康問題既狗狗出黎,由其好多工作犬,血統好緊要,唔係用黎show off, 而係就算性格,都有好嚴謹既挑選,連幾代都要DNA test 睇下有冇某d病既carrier
我以前好似你咁睇,不過接觸過之後就明白

Anywayz, 多謝你意見,我more concern佢會唔有咩health issue 先係咁

男爵府

Felix223 發表於 18-3-27 09:01
你隻狗似乎痾尿次數過於頻密喎?唔係太正常。

我都覺,我自己都養過7隻狗,都未試過有隻係咁

驗左尿,等report 中

首頁

尾頁

跳至