婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原帖由 wng7666 於 09-3-30 09:32 發表
你有冇保險, 如果有, 去睇私家啦, 吾好等, 講真, 如果排公立, 我諗我D CANCER期數會排到升左兩三級才醫倒我。
你好.我冇保險..我是單親媽媽...
我覺得政府醫生唔係太認真睇我囉
點解開頭又話幫我做手術.現時又話睇定d?
前幾日照個時姑娘仲問我邊度要照.因太耐唔記得..
姑娘話我知係左邊...點知個醫生講埋兩邊都有
我無m時就會好大舊...來m後就細少少...
個醫生話關乳線問題..
但之前抽針後又話唔好太信抽針結果
因為我抽針用細針
聽人講抽針要用大針先準
今次醫生主動叫我睇報告..
其實患癌機會率高唔高?
我想有個心理準備先
謝謝你回覆我

別墅

其實你話M黎前後會時大時細, 我估吾會係CANCER, 我個CASE, 係M黎完一個CYCLE, 個硬塊重係度, 所以先至去CHECK下求安心, 咁就中招, 我都係抽細針, 其實細同粗針都冇問題呀, 最緊要佢抽D細胞足夠佢地化驗就得啦, 我聽有個CASE係公立用細針抽, 抽吾夠, 要再約期抽多次, 講真如果真係CANCER, 咁排發真係乜都升哂級

我個壞消息係隔日有報告, 姑娘CALL我要我搵屋企人一齊來聽報告, 咁我就知凶多吉少, 如果醫院冇叫你搵屋企人一齊去, 咁都不會太壞既, 吾洗擔心住。

原帖由 四眼雞丁 於 09-3-30 09:46 發表
你好.我冇保險..我是單親媽媽...
我覺得政府醫生唔係太認真睇我囉
點解開頭又話幫我做手術.現時又話睇定d?
前幾日照個時姑娘仲問我邊度要照.因太耐唔記得..
姑娘話我知係左邊...點知個醫生講埋兩邊都有
我無m時就會 ...

子爵府

原帖由 wng7666 於 09-3-30 10:06 發表
其實你話M黎前後會時大時細, 我估吾會係CANCER, 我個CASE, 係M黎完一個CYCLE, 個硬塊重係度, 所以先至去CHECK下求安心, 咁就中招, 我都係抽細針, 其實細同粗針都冇問題呀, 最緊要佢抽D細胞足夠佢地化驗就得啦, 我聽 ...
但我媽咪有癌症個時都無叫家人來一齊聽...同埋...我m時來同無m時...個硬塊都有係度(我係感覺上細左好少)....有時谷到好鬼痛...其實我想知...會唔會無癌變有癌?謝謝..

別墅

咁可能政府果D真係求其D, 我個CASE, 醫生同我看報告後, 要我做手術切左佢, 其實講真, 如果有粒野, 就算係良性我都會切左佢, 我個人覺得良性都會變壞的, 切左佢求安心, 何況我而加係惡性。我建議你係飲食方面先注意些, 如多菜少肉, 不吃加工食物, 罐頭等, 總之只吃新鮮的食物, 你而加等睇埋報告再算, 希望你是良性而醫院又肯為你安排做手術。

原帖由 四眼雞丁 於 09-3-30 10:17 發表
但我媽咪有癌症個時都無叫家人來一齊聽...同埋...我m時來同無m時...個硬塊都有係度(我係感覺上細左好少)....有時谷到好鬼痛...其實我想知...會唔會無癌變有癌?謝謝.. ...

子爵府

原帖由 wng7666 於 09-3-30 10:29 發表
咁可能政府果D真係求其D, 我個CASE, 醫生同我看報告後, 要我做手術切左佢, 其實講真, 如果有粒野, 就算係良性我都會切左佢, 我個人覺得良性都會變壞的, 切左佢求安心, 何況我而加係惡性。我建議你係飲食方面先注意些 ...
謝謝你...其實我做婦科檢查時.個女醫生都話叫我30歲後要做胸部檢查(超聲波).是因為我媽曾經有乳癌病例...現時舊硬塊跟了我三年有多了...心想好都變壞啦!唉..你都要加油...因為我都見過我媽患癌好辛苦...

別墅

咁你媽媽醫了幾多年? 仍要做療程嗎? 總之由現在開始你要小心飲食, 不要讓它變壞, 大家好好保重。:)

原帖由 四眼雞丁 於 09-3-30 10:38 發表
謝謝你...其實我做婦科檢查時.個女醫生都話叫我30歲後要做胸部檢查(超聲波).是因為我媽曾經有乳癌病例...現時舊硬塊跟了我三年有多了...心想好都變壞啦!唉..你都要加油...因為我都見過我媽患癌好辛苦... ...

子爵府

原帖由 wng7666 於 09-3-30 10:54 發表
咁你媽媽醫了幾多年? 仍要做療程嗎? 總之由現在開始你要小心飲食, 不要讓它變壞, 大家好好保重。:)
睇佢要做好多次化療(過程都要一年多)..同埋要長時間覆診...眼見佢食野又嘔..無晒d頭髮...個心好驚..現時過左五年了,醫生話佢返發機會好細...現時因為唔知關唔關化療事.她行動都唔方便...我有d阿姨都有癌...佢地煲地鼠...(係植物)飲用.我媽個時都食龜零膏(金錢龜)...我姨都有係大陸帶給她吃...話可醫癌...你可試試..

別墅

謝謝你的回覆, 請問你媽媽發現時是幾期? 同埋幾大年紀?聽醫生咁講你亞媽, 咁都幾好呀, 起碼醫好了。只要佢再小心飲食, 會繼續好落去, 你都係小心飲食呀。:)

原帖由 四眼雞丁 於 09-3-30 11:11 發表
睇佢要做好多次化療(過程都要一年多)..同埋要長時間覆診...眼見佢食野又嘔..無晒d頭髮...個心好驚..現時過左五年了,醫生話佢返發機會好細...現時因為唔知關唔關化療事.她行動都唔方便...我有d阿姨都有癌...佢地煲地 ...

別墅

請問海天堂的龜零膏OK嗎? 抑或要真係成隻龜至有療效的?

原帖由 四眼雞丁 於 09-3-30 11:11 發表
睇佢要做好多次化療(過程都要一年多)..同埋要長時間覆診...眼見佢食野又嘔..無晒d頭髮...個心好驚..現時過左五年了,醫生話佢返發機會好細...現時因為唔知關唔關化療事.她行動都唔方便...我有d阿姨都有癌...佢地煲地 ...

子爵府

原帖由 wng7666 於 09-3-30 13:06 發表
謝謝你的回覆, 請問你媽媽發現時是幾期? 同埋幾大年紀?聽醫生咁講你亞媽, 咁都幾好呀, 起碼醫好了。只要佢再小心飲食, 會繼續好落去, 你都係小心飲食呀。:)

...
對不起.剛剛接回細仔....現在才回覆你...
聽我媽講..話二期...所以醫生先幫佢醫..聽講話..末期係唔會醫...聽落有點驚...她患時四十幾歲....想起事發後都七年多了...見她現時身體很好....但行動方便唔多好....她說過...因做了化療後..身體會弱好多...同埋..她好容易病...無低抗能力...等等...

子爵府

原帖由 wng7666 於 09-3-30 13:13 發表
請問海天堂的龜零膏OK嗎? 抑或要真係成隻龜至有療效的?
我個時睇我姨帶左兩隻金錢龜(未死個隻)..咁我爸就 ..過程都好鬼恐怖.....個時就係我媽做完化療初期食..我就見個頭唔要...手手腳腳就唔知...加埋d藥材一齊煲......之後..我媽就間唔中吃龜零膏....今時今日都有吃...其實無話邊間好唔好...但我媽..佢去海天堂多d....

別墅

吾係話, 如果未期你亞媽40+都吾醫, 好過份呀! 聽完你講你亞爸"湯"龜的過程, 我諗我會食現成同睇中醫, 方便些。我明天入院了, 你記住小心控制飲食呀。拜, 我食飯同執東西入院了。

原帖由 四眼雞丁 於 09-3-30 13:49 發表
對不起.剛剛接回細仔....現在才回覆你...
聽我媽講..話二期...所以醫生先幫佢醫..聽講話..末期係唔會醫...聽落有點驚...她患時四十幾歲....想起事發後都七年多了...見她現時身體很好....但行動方便唔多好....她說過. ...

子爵府

原帖由 wng7666 於 09-3-30 18:32 發表
吾係話, 如果未期你亞媽40+都吾醫, 好過份呀! 聽完你講你亞爸"湯"龜的過程, 我諗我會食現成同睇中醫, 方便些。我明天入院了, 你記住小心控制飲食呀。拜, 我食飯同執東西入院了。

...

wng7666,我身邊有幾位auntie患乳癌,情況頗普遍,是現今女士頭號癌症,所以大家要小心身體!

wng7666, 祝你早日康復,各位sis都要小心飲食,每月自我檢查及做年檢!

別墅

真係好普遍, 我知道自己有之前兩個星期都知有個舊同事有, 所以提提大家無端端摸倒有硬塊, 一定一定要去CHECK下, 吾好吾理佢。

原帖由 fpyee 於 09-4-3 13:15 發表

wng7666,我身邊有幾位auntie患乳癌,情況頗普遍,是現今女士頭號癌症,所以大家要小心身體!

wng7666, 祝你早日康復,各位sis都要小心飲食,每月自我檢查及做年檢! ...

大宅

四眼雞丁,想問下你睇政府醫生的經驗,係咪男醫生黎架?咁第一次睇完要照超聲波要再排幾耐先有得照?謝謝!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

別墅

傻bb

wong tt = 黃婷婷

我唔知佢診所響邊, 你可以上網 search or 打電話問.

首頁

尾頁

跳至