自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

20020116 發表於 18-7-5 08:43
支持,借錢都有信貸評級啦,點鱗解工人打工可以咁不負責任?不過佢地改過名又翻生,我地都仍然受害
...

其實可唔可以設有手指模核對呢? 改左名都可以知道係同1人。
天空之城, 快樂之地

男爵府

回覆樓主

外傭非常團結,香港人都唔幫香港人

mydearson    發表於 18-7-5 16:35
333s    發表於 18-7-5 10:18

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

樓主你好黑

其實我都唔明,高官一定有請菲,點解唔諗下缺僱主幾慘

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Memenn 發表於 18-7-5 08:43

前後4,5間

4,5間一齊呃你 , 真係黑仔王

放下自在

珍珠宮

KK20010609 發表於 18-7-5 08:13
你唔好得罪家傭呀!她們有政黨支持,分分鐘告反你,到時重大事件
...

想問系咪而家又加價
去到5500

水晶宮

jacobkit 發表於 18-7-5 08:47
樓主你好黑

其實我都唔明,高官一定有請菲,點解唔諗下缺僱主幾慘

高官可能

1) 家中有管家幫手管理外傭, 未必知外傭(s)既衰野,
2) agent fee亦未必介意比。

3) 高官未必成日係屋企, 外傭樣都未必認得。

4) 外傭知道僱主係政府高官未必敢玩野。

5) 高官未必只請1個工人及提供工人房比外傭。 所以外傭不易轉工。

總結黎講, 外傭都唔係咁差, 差到香港僱主講到咁誇張。
天空之城, 快樂之地

男爵府

cattz288 發表於 18-7-5 08:53

大部份agent 都奸到無倫, 我兩年兩個唔再請,前後玩左三萬蚊仲要虐兒,好多jm 叫我請工人唔駛自己咁辛苦,但我真係驚左

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Memenn 發表於 18-7-5 08:43

前後4,5間

你真係非常不幸

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

vivibabyvivi 發表於 18-7-5 08:24
邊個政黨係撐佢地架?

人!

大宅

cattz288 發表於 18-7-5 08:53

Agent良莠不齊,老實說,我都有個做到完約。只係外傭易受朋輩影響,為求斷約,agent又可圖利,質素每況愈下,香港又缺幼兒或安老服務,求大於供,她們有恃無恐,唉⋯⋯

大宅

melomame 發表於 18-7-5 09:09
李人!

賣港賊!我不會投該黨的所有人!

伯爵府

回覆樓主

我已經算幸運
炒一個
完一個
炒另一個,未炒急病入醫院,自己返鄉下
另一個完再續
而家暫時叫做萬幸。我知道好多雇主都好慘。

其實呢個問題牽涉到千千萬萬嘅女性勞動
政府幾時先至可以重視?

註: 最憎啲大愛L叫我地返屋企湊仔,我們勞動女性都為社會貢獻,唔單止撐起頭家,貢獻稅款,一方面又教育緊下一代(當然我覺得全職媽媽犧牲重要大)

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Mikor 發表於 18-7-5 09:02
大部份agent 都奸到無倫, 我兩年兩個唔再請,前後玩左三萬蚊仲要虐兒,好多jm 叫我請工人唔駛自己咁辛苦, ...

咁我之前果間搵果d工人都算唔錯, 1個甩底無黎都即刻再比我揀過, 最尾果個衰借錢! 但so far 幾個都無偷錢虐兒!
不過我見agent fee越來越貴, 結果自己請完約工人喇!
放下自在

伯爵府

brindlewin 發表於 18-7-5 08:34
呢個政治Po嚟㗎?咁我

我諗都唔係啲咩政治Po
但係大家講下依家面對緊嘅問題
覺得真係水深火熱

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

請外傭首先要搵個相熟信譽好既agent. 你問下身邊朋友介紹下.
另外請外傭要隻眼開隻眼閉, 將條件降低, 特別如果你家中工作好多, 照顧好多小朋友果種, 工人一定識揀間照顧少人既家庭黎做, 所以要對工人有時係要揸頸就命. 唔係請十個十個都係唔啱心水. 炒左再請都係一樣. 呢個係我多年請工人心得. 而家阿仔大左就唔請了, 唔想再勞氣.....

水晶宮

回覆 Memenn 的帖子

有時AGENT都好重要, 我啱啱揾到個幾幫得手既AGENT, 但真係一分錢一分貨, 做本地完約都收我$12000。 真係堅貴, 希望個工人生性啦

男爵府

畀面勳章

所以本地鐘點有價有市囉!

侯爵府

melomame 發表於 18-7-5 09:14
我已經算幸運
炒一個
完一個
同意

香港正苦唔正視問題, 有朝一日要大部分女性勞動人口返屋企照顧老人幼兒, 我唔信經濟唔受影響

男爵府

回覆樓主:

我果啲仲勁過劇集,兩年幾都有7個呀!
第1個:佢老公都來港做地盤,跟住又話要搬出同老公住。
第2個:醫院內既前線醫護投訴,又整親治療師隻手,在家只看電視,又唔做野。(當時親人在院留醫,需要到醫院照顧)
第3個:做野慢到洗個廁所6個鐘都未攪掂。
第4個:來港21日話無糞痾,好驚。點住開窗話要跳落去。
第5個:話老公有女朋友,已經有精神病,成日食咩咩痛,又一次過食4/5止痛藥,跟住又攞把刀黎又話要死,將把刀作割脈動作。
第6個:來到港再驗身,驗出有Aids,嘩...未返工先興奮呀!
第7個:比曬錢...等等等,話老公唔比佢來港,照顧個果男人咁年輕喎!
我投降了!

Manwah    發表於 18-7-5 15:11
ivory0915    發表於 18-7-5 11:59

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我 fd 果個重勁,一黎就話唔係黎做野,係旅遊,佢屋企唔係冇錢喎
總有離別的時候

首頁
12345...7

尾頁

跳至