自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我唔係潑你冷水,呢聽咁既卓頭野……到你第日正式落真鋼琴+黑白琴譜你就知喇!

原帖由 goofyszesze 於 09-4-13 19:10 發表
我囡囡2歲10個月就去學鋼琴,單對單一個星期一堂,每堂30mins $100,初初係比佢試下。
學到而家都3歲4個月啦,都ok喎,個課程係以七色鋼琴吸引佢去認琴鍵位置同埋學音符及拍子。 ...

子爵府

但老師唔係長期都有顏色係個琴鍵上面既。
比佢認左個位之後就會拎開,叫佢一路彈一路出聲彈個個鍵既位。當然唔係成堂都係放d彩色既標誌比佢認啦,如果係咁我一定唔會比佢學。

原帖由 VKwan 於 09-4-13 19:17 發表
我唔係潑你冷水,呢聽咁既卓頭野……到你第日正式落真鋼琴+黑白琴譜你就知喇!

禁止訪問

大廚勳章 畀面勳章

伯爵府

開心吸收勳章 環保接龍勳章

原帖由 tkkmama 於 09-4-13 16:43 發表
三歲.. 除非係音樂神童, 一埋位就伸手去彈.. 彈極都唔落地.. 如果唔係.. 唔好啦.. 起碼五歲啦..

學琴年齡因人而異, 小囡3歲開始學, 都O.K.呀. 手指仔自幼得到訓練, 考試/比賽都應付得到.

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我覺得要睇人啦, 專注力, 手力, 領悟力, 興趣缺一不可. 我原先都係打算上下音樂班先, 點知陰差陽錯讀唔成, 變左上親子鋼琴班, 而家一齊學習愉快. 我自己同佢一齊上, 效果好好多, 平時可以知道要佢練習 d 咩, 又知道老 c 同佢合唔合得來.

太細個都叫你學果 d, 呃 $$ 居多.

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我女3歲9個月開始學 ,
不過就浪費咗....差唔多年幾2年時間

因為拜錯師 直至跟咗依家個老師之後 ,

起碼依家比之前真係好好多

公爵府

可否分享下點樣 "拜錯師"? 你當時點樣會搵左個唔好的老 c? 佢點樣唔好法? 我都好驚搵錯老 c.

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 w_y 於 09-4-13 20:45 發表
可否分享下點樣 "拜錯師"? 你當時點樣會搵左個唔好的老 c? 佢點樣唔好法? 我都好驚搵錯老 c.

我對音樂冇咩認識

初初諗住比亞女試下 , 所以就比佢開始 ,
而我又唔識應該要對個老師有咩要求 ,
當時就跟咗第一個老師學 , 佢好後生(仲讀緊大學)
又成日請假 , 如是者差唔多跟咗一年 ,
之後因為要搬屋 , 所以就搵咗第二個老師教 ,

第二個老師又係冇咩執亞女 d 手 ,
剩係覆到 d 歌仔就 ok ,
我有同佢講過亞女隻手既問題 , (彈琴時手指篇)
佢話亞女細 , 等大個 d 就會好 ,
如是者跟咗大半年 , 我覺得都係麻麻地 ,
(因為開始有少少要求)
我又再同佢搵過第二個老師 ,
依個老師都算係朋友介紹既 ,
因為佢女女之前都係跟依個老師學 ,

當我女第一堂跟依家個老師(依家跟咗就嚟3年)
佢上完堂出嚟 , 老師第一樣嘢就話亞女隻手好唔得 ,
果一下....比我覺得 , 我冇搵錯老師 ,
因為之前果2個老師係從來冇執過 ,
只係彈到首歌仔就得
後尾一路學 , 一路改 , 依家隻手已經好好多 ,
同埋個老師都幾嚴 , 會鬧人 ,
不過我覺得我女同佢都算夾到 ,
起碼我女跟依個老師學都攞到幾個獎 :loveliness:

大宅

我對仔差不多五歲開始學.之前參加D音樂班,等佢地接觸下音樂,摸下D樂器,到真正學琴時有興趣D.
我覺得起碼五歲正式學好d(其實再大d仲好,細個學其實都幾有"倒水"feel " :) ),一來手仔力度好D,我仔仔到現在先叫好D,近來練到左手中指+尾指,好明顯唔夠力,連無名指都撳埋落去.二來,彈琴要睇譜,睇線,我自己都睇唔切,有時要回數都有一定難度.拍字也不是容易handle的.太細怕handle唔到有挫敗感仲慘.

複式洋房

k3開始,因有d小學開始好忙!

我d小朋友曾參加TOM LEE的音樂班,我都覺得冇乜用!

琴書其實幾十元本,自己買拉!
(舊o既通常寫到花哂!)

另外,依家d小學要求一體一藝,有d小學唔計識鋼琴。

原帖由 1941 於 09-4-13 15:23 發表
初學要買琴書嗎?
有冇媽咪有舊琴書 (初學)方便送出?

複式洋房

學琴最好日日練,每日練唔代'迫',可以叫老師教d佢識/得意o既兒歌,小朋友就中意練!

你住邊區?有d琴行租琴室好平!

原帖由 1941 於 09-4-13 15:32 發表
如果去琴行學係咪包埋?
因為我家冇琴, 而且唔想一開始就迫佢練

請問初學係咪一wk一堂 (30mins)就夠, thx

公爵府

洛婷

thanks for your sharing. 睇來都係搵熟人介紹好 d. 我而家個都係琴行學住先, 我見間琴行都幾多表演機會 (唔係咩有名氣琴行). 個老 c 算年輕, 但都幾細心.

而家小朋友好細個學, 我以前細個時, 真係未見過樂理書有埋玩貼紙.

公爵府

1941:
我女開始就開 2 本書, 一本學樂理一本琴, 老 c 見佢聽得明, 再開多本彈歌仔. 數十元一本都用得上一陣子, 唔好買舊啦, 琴行唔包的要另外俾 $$.

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 w_y 於 09-4-13 20:13 發表
我覺得要睇人啦, 專注力, 手力, 領悟力, 興趣缺一不可. 我原先都係打算上下音樂班先, 點知陰差陽錯讀唔成, 變左上親子鋼琴班, 而家一齊學習愉快. 我自己同佢一齊上, 效果好好多, 平時可以知道要佢練習 d 咩, 又知道 ...

請問 邊度有親子鋼琴班?

禁止訪問

男爵府

goofyszesze:
可唔可以介紹比我你個女喺邊度學呀?

原帖由 goofyszesze 於 09-4-13 19:27 發表
但老師唔係長期都有顏色係個琴鍵上面既。
比佢認左個位之後就會拎開,叫佢一路彈一路出聲彈個個鍵既位。當然唔係成堂都係放d彩色既標誌比佢認啦,如果係咁我一定唔會比佢學。

...

大宅

我個女由三歲幾開始學到依家,已經學咗九個月la。
依家識彈好多歌仔,近排重自彈自唱"Five Hundred Miles"潻。
2004年11月10日出世 屯門醫院 3.47kg.

大宅

我個仔3歲5個月學琴 只係學左2個月 識左右手彈c major 2個8度 同埋睇住5線譜2隻手(高,低音譜號)彈歌仔...
佢果個老師叫佢報考一級 .....

禁止訪問

男爵府

學樂器一定要平日練習的, 不可能只靠一星期一堂30分鐘。等於小朋友返學上堂學左d野, 放學回家都要做功課溫習一樣。

如你家中無琴, 可去琴行租琴室練琴。

原帖由 1941 於 09-4-14 11:04 發表
請問各位係咪家中都有琴?

如果好似我, 家中冇琴
我全家都從未接觸過鋼琴
冇人識教小朋友
只靠老師 1星期1堂 毎堂30mins
可以嗎?

謝謝各位的意見
我小時都好想學 ...

首頁

尾頁

跳至