跳至

首頁

尾頁

大宅

你又真係幾難搞既......
原帖由 曼貴菲 於 09-4-23 13:08 發表

都唔得呀~~試過都係咁, 同埋嫲嫲同姐姐忙煮飯冇人餵, 而且又要嫲嫲特登就佢煮樣餸先, 又要6幾條菜先!! 同埋其他人都係o係度圍觀, so...冇用....加上唔想管埋其他人咁~~

...
我有二個小寶貝, 歡迎入黎探下我對豬仔豬女~~ : http://hk.myblog.yahoo.com/alicechan914/

別墅

最緊要健康la!!!!

原帖由 小笨豬 於 09-4-23 15:20 發表
你又真係幾難搞既......

大宅

希望大個d好d~
原帖由 曼貴菲 於 09-4-23 18:58 發表

最緊要健康la!!!!

我有二個小寶貝, 歡迎入黎探下我對豬仔豬女~~ : http://hk.myblog.yahoo.com/alicechan914/

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 曼貴菲 於 09-4-23 13:08 發表
都唔得呀~~試過都係咁, 同埋嫲嫲同姐姐忙煮飯冇人餵, 而且又要嫲嫲特登就佢煮樣餸先, 又要6幾條菜先!! 同埋其他人都係o係度圍觀, so...冇用....加上唔想管埋其他人咁~~

...

你畀老人家湊就好難管! 自己或只係工人湊好好多架.
你仔仔瘦唔瘦? 可唔可以firm d同屋企人講唔准畀零食,因為佢唔食正餐? 如果你想個孫營養不良就餵啦~
如果仔仔唔食飯,你忍唔忍心真係乜都唔畀佢食呢?

我試過亞女唔食飯(6:30pm食),只食幾啖坐唔定,我警告佢幾次失敗後,成碗飯拿走,到我自己食飯(8pm),佢要食我d,我唔畀,要食就食番佢自己個碗,佢c地地自己食晒,原本我已冇打算佢再食,但見佢肯又自己食所以畀佢咋.
之後佢就唔敢坐唔定,因為我真係會餓佢.

依家佢只有afternoon tea食水果,餅或蛋糕仔. 早餐有時會畀維他奶或清蛋糕. 其餘時間冇零食,除非去街會帶餅.

別墅

屋企d人全部都受控於佢, 佢一扭, 咩唔食飯呀, 就黎食飯呀, 唔食得呀, 甚至乎咳都拋諸腦後~~~~

我老公琴晚先講, 臨食飯..阿爺比蛋糕, 大伯伯比紫菜同糖, 二伯伯比公仔麵.....haha..真係咁都得!!! 日日如是~~

好在呢輪好左呀!!!! 可能去完旅行冇啖好食, 反而呢個星期都好左, 食哂一大碗飯, 不過都係要氹同餵好耐先得..

原帖由 ying2 於 09-4-24 12:09 發表

你畀老人家湊就好難管! 自己或只係工人湊好好多架.
你仔仔瘦唔瘦? 可唔可以firm d同屋企人講唔准畀零食,因為佢唔食正餐? 如果你想個孫營養不良就餵啦~
如果仔仔唔食飯,你忍唔忍心真係乜都唔畀佢食呢?

我試過亞女 ...

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我家Larry都係,臨食飯,老爺俾雪糕,奶奶俾餅餅,然後阿仔食飯食得慢,就話我俾太多飯佢食,真係吹漲。

有時壞咗胃口,就唔係好肯食飯,左顧右盼,老爺奶奶仲同佢玩多d,搞到食成個鐘都未食完,如果老爺奶奶無上黎,佢可以好專心食飯架!

(sorry,忍唔住呻埋一份)

原帖由 曼貴菲 於 09-5-6 10:55 發表
屋企d人全部都受控於佢, 佢一扭, 咩唔食飯呀, 就黎食飯呀, 唔食得呀, 甚至乎咳都拋諸腦後~~~~

我老公琴晚先講, 臨食飯..阿爺比蛋糕, 大伯伯比紫菜同糖, 二伯伯比公仔麵.....haha..真係咁都得!!! 日日如是~~

好在呢 ...
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

大宅

小朋友太多零食~
真係會攪到佢地冇胃口食飯~
我最憎一路食飯一路玩~
個口又叫我個囝快d食~
但又要同佢玩喎~
咁點食姐~
好彩唔係成日上佢~
我都費時出聲~
費時教識佢地~
原帖由 eeb 於 09-5-6 12:42 發表

我家Larry都係,臨食飯,老爺俾雪糕,奶奶俾餅餅,然後阿仔食飯食得慢,就話我俾太多飯佢食,真係吹漲。

有時壞咗胃口,就唔係好肯食飯,左顧右盼,老爺奶奶仲同佢玩多d,搞到食成個鐘都未食完,如果老爺奶奶無上黎,佢可以好專心食飯架! :i ...

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 小笨豬 於 09-5-6 14:30 發表
小朋友太多零食~
真係會攪到佢地冇胃口食飯~
我最憎一路食飯一路玩~
個口又叫我個囝快d食~
但又要同佢玩喎~
咁點食姐~
好彩唔係成日上佢~
我都費時出聲~
費時教識佢地~
...
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

大宅

你囡囡同我囝都係一樣, 唔知係咪細個已經開始食零食, 所以對所有飯, 麵, 弼一d 興趣都冇...

個個見到我囝都話佢廋...不過都有26,27磅...但宜家返學就成日病

因亞囝係工人湊, 上個月工人比飯亞囝食...亞囝唔食, 佢就算, 所以越黎越廋...宜家我媽咪湊返就好番好多..

我囝都係要玩住野食飯, 筆, nds, 釣魚, key lock ...etc..or 睇 dvd, super ...我地都係好無奈...有時覺得係唔可以咁寵, 但為求佢肯食...一餐飯可能要換成3-4隻dvd...但你唔換佢就唔食...

or 你宜家可以好似我媽咪咁...因我囝要返下午班, 佢11點幾就開始食飯, 之後就返學...係學校只係有d 小食...我地未食飯前就餵左佢食先...5點幾餵, 6點幾就食完飯飲埋湯...

個食飯schedule
7-8 - 食奶
11:30 - 飯 or 麵
學校有小食 (我估2點幾)
5:30 - 飯 + 湯
之後就比佢食d 生果
到晚就食奶

你試下你囡囡work 唔 work ..
佢地食得太多糖, 朱古力...所以冇胃口食正餐

原帖由 曼貴菲 於 09-5-6 10:55 發表

好在呢 ...

禁止訪問

好媽媽勳章

別墅

係lu..好在有你地呻下.....佢地一係就比野佢食, 一係就係咁同佢玩~~食得半碗仔就話佢飽~ 而家一定要tv, nds, 總之有野比佢揸手玩先氹到佢食~~~我99仲堅抱埋出去隔離屋一邊睇狗仔一邊餵, 一係就追住黎餵, 我都已經冇咁好氣!!

同埋5:30食飯就難安排, 因為平時5:30左右都要99上黎同bb沖涼, 然後就抱b落99度煮飯! 有時佢去打牌都會遲d~~ 其實佢已經幫左我好多, 我唔敢再特別request~ 因為再早就抺殺埋佢間唔中o既娛樂~~ 另外, 唔開tv食飯真係好難, 如果我開口佢地都ok, 不過真係唔想影響太多人, 因為有bb之後已經全家都就哂我, 而家平時日日都要等我食飯, 已經好唔好意思~~~

而家唯有冀望9月返幼稚園老師教好佢la~~~

大宅

唯有菲菲返左學好d喇.
原帖由 曼貴菲 於 09-5-7 11:47 發表

係lu..好在有你地呻下.....佢地一係就比野佢食, 一係就係咁同佢玩~~食得半碗仔就話佢飽~ 而家一定要tv, nds, 總之有野比佢揸手玩先氹到佢食~~~我99仲堅抱埋出去隔離屋一邊睇狗仔一邊餵, 一係就追住黎餵, 我都已經冇 ...

公爵府

牛年勳章

係喇~ 我個宜家都係, 晚晚食左小半碗飯就嗌飽, 小半碗呀~~ 真係攝牙la都唔夠呀~~

我都係寄望佢返學會好少少喇.....
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

複式洋房

0.5hr.食1.5-2碗飯?真係好多喎!叻叻!大人碗?剩飯定連菜連肉呀?
阿仔每餐食緊0.25杯米+~3湯匙肉+~4湯匙菜咋.係咪少咗d呢?

原帖由 JHsbb 於 09-4-23 00:03 發表
我個仔有幾多個人都好, 佢都肯食晒D飯, 好間唔中先唔係點食, 尤其我餵, 食得好快同好乖....佢通常30MINS食完碗半-兩碗飯, 之後會食一個蘋果SIZE份量o既生果....好勁~ ...

男爵府

原帖由 carben 於 09-5-11 05:10 發表
老實講,我個仔食野真係好快架,但近日唔知做乜,唔知係咪天熱左,食得慢左好多, 依傢成粒鐘....佢個BB碗必量等於大人碗一碗, 即係一樣.....佢仲可以飲多半碗湯-1碗湯

0.5hr.食1.5-2碗飯?真係好多喎!叻叻!大人碗?剩飯定連菜連肉呀?
阿仔每餐食緊0.25杯米+~3湯匙肉+~4湯匙菜咋.係咪少咗d呢?

洋房

其實我個仔都係食得好曼, 都要食1/2hrs, 但都有一個大人飯碗連飯連餸啦 !但有時D餸唔係佢like,就食得好少啦!!

禁止訪問

男爵府

佢真係好勁架, 嚇死人, 不過謙謙依傢自從唔肯坐HIGH CHAIR之後, 都成日顧住玩, 食飯走黎走去, 無時定, 有排教呀

原帖由 hiunam116 於 09-6-5 12:50 發表

真係勁喎...我個仔就一時時啦,好睇佢下午食過乜,如果我餵佢佢都肯食,自己就食幾啖走去玩,所以我日日都無啖好食,唔係自己食要走黎走去餵佢食...真係慘. ...

複式洋房

我個囝每日只係食三餐正餐&一枝奶,無比其他零食or小食,自從佢自己識得自己食之後,就食野好快&好專心.我見我哥哥的囝囝日日夜夜睇電視,又吾溫書&做功課,我地為左為囝囝將來著想,由佢出生開始已經係一家吾睇電視,最近都只係間中睇下新聞咋,真係好好,囝囝到依家都吾好電視.

如果可以....真係吾好比咁多電視小朋友睇,亦都吾好比零食,食開左就禁吾到,遊戲機之類更加吾好添,有一日自己識開就大件事,到時父母與子女之間關係容易破裂law.

首頁

尾頁

跳至