樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

睇完你地既回應,我內心都有點激動, 我自己都係剛剛賣左層樓, 估唔到有咁多人同我心情一樣

男爵府

感同身受!

记得我卖了由出生至出嫁的娘家时, 跟老妈两人也眼红红。毕竟那儿是我父母住了超过三十年的地方。

多少回忆都在霎那间跑出来!

原帖由 OSBELBEL 於 09-4-23 11:24 發表
睇完你地既回應,我內心都有點激動, 我自己都係剛剛賣左層樓, 估唔到有咁多人同我心情一樣
:-D :-D :-D :-D

大宅

買賣樓都一樣,因為涉及好大筆錢,再加上啲感情因素, 心情真係好難平伏, 我同老公都啱啱買樓, 第一晚真係瞓唔著

大宅

我兩個幾月前賣左樓,可能個成交期長,初時無咩感覺,但到左而家,開始好唔捨得啦,聽日就搬啦,一個住左7年既地方,第一層樓,一草一木都落左好多心機,環境又好舒服,又光猛,又涼爽,之前老公仲話走之前影下相tim,不過而家pack到週屋都係野,影相又好似肉酸左dd,唯有聽日搬走曬d野之後先影啦,拜拜啦,我既第一層樓

大宅

很感動的主題, 唔知到時我會唔會都一樣~

大宅

年多前我都係賣左我地第一層樓, 住左九年多, 簽完臨時買賣合約當晚心情一片空白有D傍偟, 連續幾晚訓唔著!! 真係好後悔
驗樓當日我早點上屋企, 一個人在屋企發傻, 用相機拍下每處地方, 見到小朋房門後畫在牆上的身高記錄, 我眼都紅淚水都流, 因為這個屋帶來我好多開心唔開心的回憶. 我要一一把他記下來!!

民房

原來咁多人同病相隣...........唉!

我係2月尾時都因為睇淡樓市就賣咗住緊個單位 (住咗快8年), 諗住轉租. 決定賣唔賣時真係好難. 到簽埋野後都同各位一樣訓唔著. 再過一排越諗越煩, 又要揾樓, 又要改住址等等.......

但我會5月尾搬, 我都好唔捨得呢間屋, 但我都相信我同老公決定係對的, 心諗住邊都唔緊要, 最緊要身邊家人齊齊正正囉.

如冇意外, 老公話2年後會買番間比依家好嘅屋, 幸福就係前面等緊我, 希望大家明天會更好la......

伯爵府

今天我才收到當天經紀的電話留言,
說婆婆當天哭著去經紀行,出了很高的價錢,
21日的message我今天才收到,
我也流淚了.......
這幾天心情都很差,朋友都說我賣平了.......
加上婆婆一事,
我是否不應賣掉這層樓?
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

洋房

原帖由 kingawa 於 09-4-24 10:58 發表
今天我才收到當天經紀的電話留言,
說婆婆當天哭著去經紀行,出了很高的價錢,
21日的message我今天才收到,
我也流淚了.......
這幾天心情都很差,朋友都說我賣平了.......
加上婆婆一事,
我是否不應賣掉這層樓? ...

我了解你的難過,但是先冷靜一下,這件事要處理起來並不難,如果婆婆出的價格高過你撻訂的成本,你大可以從容地向你的新買家撻訂然後轉賣給婆婆,這樣就可以皆大歡喜,喜劇收場。

伯爵府

Dear ofwt,

我巳經向經紀提出了!
個客付了18萬訂金,客人給agent佣金是28800,我叫經紀加上以上數字,樓價不變,
看婆婆家認為值不值?
因為我層樓於最高峰時和現在差百幾萬.
經紀有回覆後我會告知大家
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

洋房

原帖由 kingawa 於 09-4-24 11:39 發表
Dear ofwt,

我巳經向經紀提出了!
個客付了18萬訂金,客人給agent佣金是28800,我叫經紀加上以上數字,樓價不變,
看婆婆家認為值不值?
因為我層樓於最高峰時和現在差百幾萬.
經紀有回覆後我會告知大家 ...

Dear kingawa,

哦…對不起,早該想到你會這麼做,是我多嘴,現在就等好消息了,說不定會和婆婆成為好朋友哦^_^

大宅

原帖由 ofwt 於 09-4-24 11:48 發表

Dear kingawa,

哦…對不起,早該想到你會這麼做,是我多嘴,現在就等好消息了,說不定會和婆婆成為好朋友哦^_^

我同你地有 d 唔同, 我當時好想快 d 搬係因為我係0係果間屋 (我同老公既第一間屋) 有左, 不過最後不幸小產, 所以好想快 d 離開傷心地... 不過到左搬既時候, 原來係咁捨得, 真係好唔捨得呀, 覺得好似唔理個 '大b' 咁, 兩個走左去... 到而家, 一諗到 '佢', 我都會認唔住喊...我重係好掛住 '佢' 呀... 好在而家有小 b 陪住我地... 佢好健康, THANKS GOD!

我搬左之後一直都租, 都幾年啦, 唔知幾時先可以再買, 而家個市好奇...唔知重要等幾多年...?!

民房

不過我想多口講句,
如果你信樓價會跌的話,
小心想幫婆婆,
點知變成害了婆婆啊!

民房

I know you are really a good heart person. I also have the same experience in selling house, it is not an easy decision.Hope you can buy a better house

But I think promise is also important.
You are good to people, also need to be fair to the original buyer ah ....
Maybe the old woman can buy a better house lei.....

And I think the price of house will drop 2.....

洋房

原帖由 babytina 於 09-4-24 17:11 發表
不過我想多口講句,
如果你信樓價會跌的話,
小心想幫婆婆,
點知變成害了婆婆啊!

如果kingawa覺得樓價會跌,想幫婆婆而故意不賣她,就算樓價漲了,kingawa也可以往好處想,因為樓價漲了,香港的經濟好了,婆婆可能就可以賺更多錢,或者她的子孫也可以賺更多錢,到時候婆婆自己或她子孫一次過讓她住進更好的樓,kingawa也算是幫了婆婆,不然婆婆搬進kingawa現在的樓後要再搬到更好的樓還要多搬一次家,對老人來說也是不方便啊。

人生永遠有好的一面,只要不是存心害人,往好處想總是好的,最怕的是想不開而心情不好導致其他事也搞砸,那還不如一開始就往好處想保持心情愉快,別人見到自己的笑容也開心,做起事情也會更順利。

民房

ofwt,
你的邏輯能力相當強,
其實我開頭唔明你的意思,
睇咗2,3次才明白你的想法呢!
祝樓主一切開心

侯爵府

我第一次賣樓好開心,因為係97,賺了不少,而我只係住咗一年,我仲要賣俾炒家(因為佢無睇過樓).第二次賣樓無咩感覺,因為層新樓未住過,最後賣咗俾我自己嗰個租客,賺少少.第三次賣樓有開心有不開心,開心係我買了的第四層樓比原有的大了1倍(500呎變成1000呎),不開心係那層500呎的樓其實係跟着97那層而買的,所以賣出虧損了50% ,同埋住咗7年有感情啲,大女又在那小屋出世!真係有D唔捨得,尤其係最後銀行驗樓時,真的很感觸呢!
lmy

侯爵府

原帖由 HaMiMaMa 於 09-4-22 19:19 發表
我都係因為唔捨得,所以仲諗緊搬唔搬好...
不過間屋400呎都唔夠,又多咗阿B,真係好逼好逼... 心情真係好矛盾呢!
原來好多人都同我一樣會有咁嘅feeling...多謝晒你嘅分享! ...

看到大家的留言, 我才知道為何老公叫我買樓, 我一宜都逃避, 由上年尾到現在看了約十間屋, 我都話遲d先, 話樓價會跌, (但實情是樓價升了不少), 原來我係唔捨得現在的居所, 但實在太細了, 不夠住, 怎辦好呢??

侯爵府

原帖由 babytina 於 09-4-24 22:10 發表
ofwt,
你的邏輯能力相當強,
其實我開頭唔明你的意思,
睇咗2,3次才明白你的想法呢!
祝樓主一切開心

我覺我唔係用邏輯力強來形容ofwt, 而係用樂觀來形容, 永遠往好處想, 無論過程或結果是如何, 總往好處著眼.....

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至