自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Mrs周 發表於 19-2-17 11:59
我都想去拜呀⋯⋯

除了去廟買份寶,再喺菜檔買芹菜蔥外,仲需要買其他嘢嗎?

我乜都冇帶去
You can't change who people are, you love them.
Live Bold. Push yourself. Don't Settle. Just live well. Just Live.
You only get one life, It's actually your duty to live it as fully as possible.

男爵府

我大囡就去左中環拜, 當年佢派中學, 因為成績唔好, 我緊系想搵間校風好又心儀既中學, 終於佢都入左第一自願

大宅

門常開 發表於 19-2-17 14:28
我大囡就去左中環拜, 當年佢派中學, 因為成績唔好, 我緊系想搵間校風好又心儀既中學, 終於佢都入左第一自願 ...

我仔都開始呈分試,希望加強讀書運

門常開    發表於 19-2-20 14:30
You can't change who people are, you love them.
Live Bold. Push yourself. Don't Settle. Just live well. Just Live.
You only get one life, It's actually your duty to live it as fully as possible.

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

petitsomeone 發表於 19-2-16 00:27
當年中學,阿姨去拜神,叫我去摸下支筆。

結果果年兩個學期都考第一

,我又帶個女去

總有離別的時候

男爵府

回覆樓主:

記憶中由我仔唔知幼稚園定小一開始就每年都一家會係新年去上環文武廟 ,隨心帶樣樣齊同糖果生果,香燭就去到先買,年尾就去還神。至今讀緊大學三年級了,以後都Keep住會去拜,感恩神明保佑。

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

LittleRoxie 發表於 19-2-17 15:24
我就因為第一次呈方衰咗
師父叫我家中供奉鰲魚
跟著絕地反擊

怎樣供奉鰲魚?想學下

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

我自己經驗。大女小五呈分試都甩左條轆。

我回想過去,我夫家有拜開祖先。

有求祖先。

小六呈分試都病到七彩去應考。

真係絕地反擊。

第一志願。

#如果有拜開祖先,祖先夠力,也可以托一托子孫一把。
#祖先福蔭後人
#可以感應快過菩薩

珍珠宮

sjnl43 發表於 19-2-17 11:03
大埔我估好d 係港島果間, 我係到稟神同插香,老外當正我其中一件制品, 用鏡頭對準我

可能變左poster 主角: ...

我去中環百公廟都間吾中遇到啲老外係咁影,仲有著旗袍遊客,最特別一次係遇到拍婚紗,我一路拜神燒寶佢地就一路拍,拍足十幾廿分鐘,心諗到時啲相曬出嚟,張張都有個肥婆(啫係我)係到,個新娘肯定爆粗

男爵府

petitsomeone 發表於 19-2-16 00:27
當年中學,阿姨去拜神,叫我去摸下支筆。

結果果年兩個學期都考第一

請問边間文武廟?

大宅

Mrs周 發表於 19-2-17 11:59
我都想去拜呀⋯⋯

除了去廟買份寶,再喺菜檔買芹菜蔥外,仲需要買其他嘢嗎?

冇其他了

大宅

回覆樓主:

希望我個小朋友都能絕地反彈啦

男爵府

LittleRoxie 發表於 19-2-17 15:24
我就因為第一次呈方衰咗
師父叫我家中供奉鰲魚
跟著絕地反擊

我都想知鰲魚係咩

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

kavenzou 發表於 19-2-17 18:55
我去中環百公廟都間吾中遇到啲老外係咁影,仲有著旗袍遊客,最特別一次係遇到拍婚紗,我一路拜神燒寶佢地 ...

子爵府

jessiechau 發表於 19-2-15 19:12
我去大埔果間,去到廟宇入面有人教你拜乜,要買乜,我初三帶個仔去開筆,好像$160
...

請問係咪就咁買啲蔥、芹菜,去到廟搵個女人再買衣紙就得?
我今朝去問有個男人話咩都唔洗帶,如要摸筆就帶小朋友去,請問仲有無咩要注意

大宅

不明白 發表於 19-2-20 11:46
我今朝去問有個男人話咩都唔洗帶,如要摸筆就帶 ...

上次廟內果個男人話冇買芹,蔥,可在廟內買支油,但我冇咁做,出去買返芹蔥

子爵府

LittleRoxie 發表於 19-2-19 02:48
獨佔鰲頭之鰲魚

請問點拜?

男爵府

回覆樓主:

請問點去呢?

公爵府

好媽媽勳章

不明白 發表於 19-2-20 11:46
我今朝去問有個男人話咩都唔洗帶,如要摸筆就帶 ...

我去上環果間好幾年喇,果度d工作人員都無叫我帶d乜。

so far阿女讀書呢幾年真係順咗

首頁

尾頁

跳至