論盡家傭

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

csysimon 發表於 19-4-15 08:06
年頭in左幾個完約印
個個要求加500
問佢唔做原因

真係有咁多人出到5-6千?
我身邊啲朋友都係 basic salary 咋。
佢地吹得就吹, 有冇 evidence? 有冇比你睇之前張 contract? 同埋有冇得打比佢前僱主問工作表現?

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

csysimon 發表於 19-4-15 08:20
三個月前搵左人

完約一個月前問....

希望佢搵唔到工, 受下教訓。

大宅

Thelittlepingu 發表於 19-4-15 08:17
搵幾間agent都冇印

搵錯公司

大宅

Solarflare 發表於 19-4-15 08:30
佢地吹得就吹, 有冇 evidence? 有冇比你睇之 ...

出得5-6000
叫佢唔放假要返工
計返係正常

總知世界無不勞而獲

加500果d
我無理佢
又唔覺好

一d話僱主比唔夠飽飯佢食

聽完
心中笑爆肚

珍珠宮

Solarflare 發表於 19-4-15 08:30
佢地吹得就吹, 有冇 evidence? 有冇比你睇之 ...

如果屋企人多, 野多, 出多D 留住個工人都唔出奇。 但有D工人係唔係都嗌高, 約interview 又no show, TEL 都冇個, 真係唔休做咁。

珍珠宮

回覆 csysimon 的帖子

見過D 工人biodata, reason for leaving is "lack of food". 今時今日真係會有呢D事咩? 所以見呢D 我就會skip

男爵府

Thelittlepingu 發表於 19-4-15 10:17
回覆 csysimon 的帖子

見過D 工人biodata, reason for leaving is "lack of food". 今時今日真係會有呢D ...

"Lack of food" .
其實係我地香港人食開既平民野, 排骨蛋菜之類, 唔啱佢地食。
啲菲要食得好, 雞, 牛肉, seafood, 有機菜。可能你會諗, 唔係喎我有買急涷雞扒/雞亦比佢。Sorry, 比 frozen meat 佢都會嚴你 cheap cheap, 要新鮮雞, 新鮮 beef, 新鮮海鮮。否則你就係 treat her not well, did not respect her.

佢不是 lack of food, 而係 lack of premium food.

請個工人番黎, 佢搵果4千幾, 對食物要求/眼角仲高過你, 我問你點頂?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Thelittlepingu 發表於 19-4-15 06:17
係, 本身想搵印, 但完全冇貨。
Agent hold起晒D工人, 留番D垃圾推比人。

你問吓隔離左右D印, 想請, 有人來見架。 但亦好壞唔知。

大宅

回覆樓主:

lack of food 真笑爆

男爵府

lily-of-valley 發表於 19-4-15 11:56

Agent hold 起啲工人做乜? 等過年嗎?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Solarflare 發表於 19-4-15 12:21
Agent hold 起啲工人做乜? 等過年嗎?

留來比貴D agency fee. 因知有人肯比多D。

大宅

Solarflare 發表於 19-4-15 11:30

我買左D 蒙牛奶返黎, 比盒工人飲

佢見MADE IN CHINA 擺左係到, 無飲過

夜晚得我同工人食飯, 午餐肉我食, 佢一塊都唔會食, 淨係食菜 同雞扒

珍珠宮

lily-of-valley 發表於 19-4-15 11:56

同屋苑果d、有搭口問有冇朋友就完約想轉, 但得一兩個, 都唔太啱心水。

珍珠宮

Solarflare 發表於 19-4-15 11:30

我自己都係食雪藏雞翼咋, 真係請佢唔起。

珍珠宮

csysimon 發表於 19-4-15 13:12
我買左D 蒙牛奶返黎, 比盒工人飲

佢見MADE IN CHINA 擺左係到, 無飲過

太巴閉

大宅

Thelittlepingu 發表於 19-4-15 13:43
我自己都係食雪藏雞翼咋, 真係請佢唔起。

雞翼打針位
唔食

我果件

珍珠宮

csysimon 發表於 19-4-15 13:57
雞翼打針位
唔食

剛收到個新profile, 個工人話餐餐食隔夜餸所以唔續約喎

大宅

Thelittlepingu 發表於 19-4-15 14:28
剛收到個新profile, 個工人話餐餐食隔夜餸所以唔續約喎

呢d唔敢請

男爵府

csysimon 發表於 19-4-15 13:57
雞翼打針位
唔食

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18276890

呢個 post #17 同你姐姐好似。

象牙宮

Thelittlepingu 發表於 19-4-15 13:41
同屋苑果d、有搭口問有冇朋友就完約想轉, 但得一兩個, 都唔太啱心水。
...
慢慢揾啦, 有工人架, 咁筍工。 唔好心急。 如想揾印, 記住若拜神, 乜都唔理架。

首頁
12345...8

尾頁

跳至