自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

珍珠宮

sistercute2 發表於 19-5-18 20:30
我好同意。
我都不覺無細路會悶。
只是身邊朋友成日話我會後悔,話生仔是一個人生經驗。

這個年代31歲好後生
大把同齡仍未有另一半
plan生仔更遥遥無期
雪定卵
過了36歲再認真計劃

大宅

不異類。我表姊、我朋友 好多都無小朋友。各有各生活方式... 見佢地勁開心。

自己快樂就夠了...

大宅

canies 發表於 19-5-18 20:30
結咗婚幾耐?
31歲其實都唔係咁趕啫,
都仲有四五年可以諗下嘅。

我們結左就來5年。
算是比較早結。

我覺得我們老左都不會悶。
如果無力去旅行,可以留家睇電影,去海邊望海。
我們好鐘意動物,老左有閒錢開個小小農莊,照顧下無人要的動物。

但就是無左做父母的經歷。

大宅

回覆樓主:

其實如果唔係特別鍾意小朋友,真係唔好為左「想試下」而生。就算我本身好鍾意小朋友,我有時都覺做父母犧牲太多,尤其係佢地頂心頂肺時,真係有啲覺得自己好傻....

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

sistercute2 發表於 19-5-18 20:18
我今年31歲,想生BB 仲是50/50。
老公就不太想要,只是如果我想,可以再考慮。

生唔生,呢d好個人,冇咩啱或錯。
最重要唔好比自己後悔。
希望你兩位可以盡快有個適合的決定吧。

我本身好唔鍾意小朋友,但我有生,仲生左兩個,我覺得生左小朋友我有失去既,但得到既係更多更多,令我人生更豐富。呢d經歷冇小朋友就冇。

侯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章

MissUmuch 發表於 19-5-18 20:25
唔會生, enjoy

Yes

大宅

happypiano 發表於 19-5-18 20:32
我覺得係怕生左你地會後悔太辛苦,無晒自由。到時無得番轉頭的呀!或者你先試下一年只去一次旅行,放假無得 ...

我老公話他接受不到。

但我不知做老豆後會不會變。

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

有得玩邊個人吾想玩成世呀?呢d都叫興趣?
係你老公仲未長大,唔捨得犧牲自己私人時間,即係未玩夠,所以最好吾好生B阻住晒啦!但如果你堅持生實話肯配合架,只係邊個湊啫?佢暫時未係住家男,你5使指意佢肯主動幫手,亦吾會識幫手,需要長時間訓練先懂。
至於點解你想生,因為女人思想始終比男人成熟d又諗多d,所以可見你兩公婆開始5同步。
不過女人生B受年齡限制,等到老公長大先黎生,可能已經不太可能。
你自己諗……

男爵府

老公話太夾只不過想說服你跟佢嗰套唔生小朋友,樓主出得post問,又有想做父母嘅諗法,其實想生,但老公擺明未玩夠,唔想有責任要過湊仔生活,咁唯有雙方傾下,或者可以set個deadline比時間大家,去觀察下其他有同無仔女嘅夫妻嘅生活模式,又再思想下大家成世人想點過,再決定。

男爵府

72leelily 發表於 19-5-18 20:36
這個年代31歲好後生
大把同齡仍未有另一半
plan生仔更遥遥無期

雪定D卵,好主意

侯爵府

回覆樓主:

如果唔想改變現有生活, 唔生比較好, 因為多數會後悔, 到時對三個都唔好。

大宅

只要有一個不想生住,都不要生,人生唔係得一條公式,繼續過兩人共識既生活

子爵府

我有個同事就好似樓主,兩公婆好夾,兩個不想要小孩,每年幾次旅行,好自由自在,因為大家又有不同興趣,又有一班不婚朋友玩,不愁寂寞。有時我都好羨慕佢地。如果生小孩,成個生活又不同了,所謂養兒100歲長憂99,付出代價不少,當小朋友開始長大,反叛期,真係好激心。當然,多個人仔,生活有開心,又有唔開心,但要記得是你生出來的便不可後悔。

珍珠宮

其中一方唔想都肯定唔好諗。生咗會改變?改變唔到咁點?到時就冇得返轉頭㗎喇。你出得post,證明你係想生,如果你偏向唔生,你唔會出,只係你老公唔企喺你嗰邊,你先50/50。

珍珠宮

是的 發表於 19-5-18 20:42
有得玩邊個人吾想玩成世呀?呢d都叫興趣?
係你老公仲未長大,唔捨得犧牲自己私人時間,即係未玩夠,所以 ...

Agree.

子爵府

唔好生!

珍珠宮

我以前爛玩過你哋,只係唔係去旅遊。真係肯犧牲晒自己先得,否則以後得「悔恨」兩個字。

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

生完既世界係另外一片天,一定唔再可以輕輕鬆鬆想點就點,如果唔想生,唔係一定要生,一定會維持現狀,唔會攞苦黎辛

伯爵府

其實小朋友只佔你約十年時間,到中學唔痴身,早幾年小朋友細會佔較多時間,唔代表唔可以去遊行,游水,出街食飯,當然有取捨,不過既然先生唔想,可以睇多一兩年

大宅

回覆樓主:

同我一樣,我50/50,老公一般想生。因為而家生活實在太free, 我地兩個工作比較自由,可以隨時去旅行,而且仲有班朋友個個星期都約出黎食飯聚下通宵吹下水,如果生b就無哂依d生活

首頁
12345...14

尾頁

跳至