跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個 b 已經識 :

1) 轉身 (成日轉, 唔可以瞓定定換片喇, 要抱住換).
2) 要去 "唔唔" 時會比面色通知 d 大人, 即刻除片抱住去 bu bu. 去完又會台高頭仔叫你 "喂, 我去完喇, 唔該著番片片".
3) 出緊下面中間兩隻牙仔
4) 成日都要跳 (佢唔累, 我都累)
5) 成日"桔"起條腰要坐, 但佢未識坐穩
6) 瞓醒咗, 如果唔喊, 就會自己舉高腳玩 (左/右擺動, 或者玩腳趾)

別墅

bb 12月13日出世
7.4lb
5月健康院磅~14.6磅

未識反身 (反到上半身, 下半身又反唔到,lun起左, 試過幾次都係因為隻手頂住,差dd就反到...
未識渣奶樽
唔識得渣玩具,
未識得坐
同佢講故事, 雙眼會跟住我隻手望, 好似知我講到邊咁...
認人好叻, 見到女麻女麻, or 聽到佢把聲就笑
唔知係咪真係識, 不過見過4,5 次,聽到人講[bye bye], 佢個手腕會轉...
鍾意笑, 同佢講d無聊野都笑
鐘意講& 聽tel
鍾意ee哦哦, 仲會兇人....
鐘意摔住個枕頭角瞓

食奶5-6餐, 3.5-6oz..用米水開就食6oz
唔鐘意食糊仔, 菜蓉, apple蓉..etc..一路食會一路鬧人

別墅

bb 12月13日出世
7.4lb

未識反身 (反到上半身, 下半身又反唔到,lun起左, 試過幾次都係因為隻手頂住,差dd就反到...
未識渣奶樽
唔識得渣玩具,
未識得坐
同佢講故事, 雙眼會跟住我隻手望, 好似知我講到邊咁...
認人好叻, 見到女麻女麻, or 聽到佢把聲就笑
唔知係咪真係識, 不過見過4,5 次,聽到人講[bye bye], 佢個手腕會轉...
鍾意笑, 同佢講d無聊野都笑
鐘意講& 聽tel
鍾意ee哦哦, 仲會兇人....
鐘意摔住個枕頭角瞓

食奶5-6餐, 3.5-6oz..用米水開就食6oz
唔鐘意食糊仔, 菜蓉, apple蓉..etc..一路食會一路鬧人

別墅

我個 bb 12月17日出世, 出世時 6.8磅, 4個月時14.3磅
-識反身 (不過唔識反番轉頭)
-成日食手指
-識渣奶樽(不過未渣得穩)
-識渣玩具放落口
-未識得坐
-鍾意聽音樂(一聽到就唔喊,收聲)
-識依依俄俄好似唱歌
-鍾意同人傾計
-鍾意笑,有時笑到卡卡聲
-打側身瞓(有時瞓到風車轉)
-見到支奶就伸手足
-平均1日 4-5餐奶 5-6oz餐
-未開始食糊仔
-勁鍾意出街周圍望

禁止訪問

別墅

原帖由 小小肥豬 於 09-5-20 00:34 發表

甘好同年同月生, 我bb 下午兩點, 屯門醫院
係架成日睇賁佢, 除左佢要瞓覺之外....

我地真係要保持聯絡, 事實真係好難得架, 依個係緣份

你都係住屯門的,同埋我個B都係大你個BB 1日,我地都好有綠份架﹗多啲傾吓﹗

禁止訪問

別墅

原帖由 小小肥豬 於 09-5-24 23:10 發表
係呀, 真有緣, 你多d 找我傾下, 你有冇 msn? 你有冇入去 12月屯門mami 果度傾下? 我地就約出黎見面喇.....

我响公司唔可以用msn架

子爵府

好媽媽勳章

我地個bb~同年同月同日生,,
我個名叫SaKa!!
同你個名都好似,,哈哈-3-

原帖由 KasARa 於 09-5-17 15:58 發表
蝦米B 12月21日出世﹗出世時2.9KG, 上次健康院磅6.13KG

識反身 + 轉身 (好似風扇咁轉)
識渣玩具,不過渣唔實
成日吐口水
見到奶奶會好似跳舞咁
識認人
好鐘意企,跳,未識坐
1日4-5餐奶, 5-6安士
成日要扭抱,扮喊引你抱 ...

別墅

hei, 咁啱嘅﹗你係住邊區架?我屯門區架,你bb而家好嘛﹗

大宅

hi 我 bb 同你bb 同一天出生
我 bb 都17.6磅4個月大
到而家
識反身
未識渣奶樽
但在3個月大開始大便會說"唔唔"
我便用"譚冠"

原帖由 sze811 於 09-5-6 12:53 發表
bb 12月19日出世
6磅8
4月健康院磅~17磅幾

到而家
未識反身
未識渣奶樽

識得訓搖搖凳自己sir落d用隻腳踢d公仔
識得渣玩具,不過唔實好易甩
識得自己坐,不過唔穩

鍾意笑,3唔識7都要笑
鍾意呀古古
鍾意訓教攬住野訓, ...

複式洋房

emilylada , 我個囡囡同你bb同一日出世, 而家大約15磅

識反身, 未識自己再反翻向上
未識(渣)奶樽
識(渣)一陣玩具
未識得坐(試過一唔扶佢就向前(中)
一日5餐奶, 早晚埋身食, 日頭3餐150 - 200 ml, 啱啱試比米糊佢食

原帖由 emilylada 於 09-5-19 09:54 發表
bb 12月13日出世
7.4lb

未識渣奶樽
唔識得玩具,
未識得坐
同佢講故事, 雙眼會跟住我隻手望, 好似 ...

複式洋房

五個月大喇!

BB剛剛五個月大喇!

Hi Wan2412

我BB都是在平安夜出世,昨天剛剛五個月。
他現在約7.3kg算中碼BB吧!
~他上星期剛學懂反身,一放低就反,他好像知道學了 新嘢,反得好開心,但當爬得太久又反不過來就會求救。
~他在早兩天開始可自已吃奶(6-7oz),只要當他跌了奶瓶才幫他拾起(一、兩個月開始就想自已食,但吾夠力。)
~很愛笑,特別是見到公公和Daddy,有時會專登吾願望人,好似睇你吾見、聽你吾倒,好攪笑!(起初我還擔心他聽覺有問題呢!真係能比佢嚇親!)結果緊係比人攪到發忟憎啦!!
勁鐘意Jump,jump到你手軟,想放低休息都吾得。

其實BB愈來愈可愛,開能始同人溝通,成日"兒衣鵝鵝" 超攪笑!

得閒來我個Blog參觀丫,有BB"D"相。
http://hk.myblog.yahoo.com/pyjunjun/article?new=1&mid=886

我大仔參加暑期興趣班的資料,D畫超靚
http://hk.myblog.yahoo.com/icstation

男爵府

魅力公主 7周年華麗國民

大家好~我個個係聖誕bb~
四個月去健康院個陣話佢只有5.92kg跌左一條生長線~
4個月已經識反身~
依家有時爬到一兩步~
咩都放入口~
鍾意睇noddy~
同講星球話~

複式洋房

原帖由 小小肥豬 於 09-5-18 14:31 發表
我個 b 12月9日出世, 出世時 9.2磅, 在打4個月支針時有19磅, 姑娘話已到指標, 如果到打6個月支針時仲係超重的話就要見醫生喇
1) 識依依俄俄, 同人傾計, 早上最大聲, 好似話比你知佢醒左咁
2) 流口水, 出左兩隻牙仔( ...

我個囝同你個b都係12月9日出世ga, 係屯門醫院生架, 出世時7磅, 四個半月時13.4磅.

等我都報告下我個囝o既情況先:
識左右翻身, 識翻番轉頭
宜家成日起張床學爬
經常扒轉訓, 攪到我好担心
勁食手指, 鍾意食手指多過飲奶
仲係厭奶, 一日食3餐奶+1餐糊仔, 每餐奶只食到120-150ml
識渣奶樽, 更加識推開個奶樽
會尖叫同埋依依俄俄講嘢, 但係唔係成日都係咁
會成日笑, 但係好少笑出聲
鍾意你抱直佢, 抱住un un吓, 好似學行咁
見到我同Danny就笑, 認得我地
換片時經常想翻身, 所以每次換片都換好耐
雙手可以揸野擺入口食
經常玩自己隻腳板
唔識自己坐, 要靠住sofa同cushion坐先得
成日吹口水波
好鍾意出街
如果我出街, 當我出左門口無幾耐, 佢訓緊都會無啦啦喊醒, 好似知道我出左街咁, 萬試萬靈.

大宅

我個女十二月十三號出世, 但係佢已經識得兩邊反身再反, 仲自己坐起身, 坐得好穩, 可以坐幾個字, 仲識趷起身好似爬咁, 兩手撐起肚離地.... 仲有向住目標物件'躝' O既動作..... 嚇親我啊.... 因為大女係6個月只識人地坐好佢後自己坐O係度2秒, 8個月都係躝下躝下咁爬, 肚唔識離地架... 阿妹5個月已經識, 找真係有D驚..... 唔知係家姐鈍定係阿妹醒喇.....
發展太快反而擔心

男爵府

魅力公主 7周年華麗國民

原帖由 jutaubing 於 09-6-1 23:55 發表
我個女十二月十三號出世, 但係佢已經識得兩邊反身再反, 仲自己坐起身, 坐得好穩, 可以坐幾個字, 仲識趷起身好似爬咁, 兩手撐起肚離地.... 仲有向住目標物件'躝' O既動作..... 嚇親我啊.... 因為大女係6個月只識人地 ...

細女好叻WOW~
不過又唔可以攞家姐黎比較ke~
禁細女出左牙仔未?

禁止訪問

男爵府

我bb 12月6日出世,就快6個月啦,宜家識:
識坐,
昨天識爬,
識抓奶瓶但只可自己吃1/3,之後唔識抬高奶瓶.
中意吃手指,
中意咩都放入口,抓到東西就第一時間放入口.
中意笑,你一叫佢名,引佢,佢就笑.
中意玩玩具,玩下,又系拿來吃,
吃奶一天4-5餐.120-140 ml 一餐奶米糊.一次苹果容.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你們好,我有以下奶粉多出,現想出售:

1)美贊臣安嬰寶A+2 買3送1優惠券
(15/7/09到期) +加
一張免費換領(A+2)400G券(22/6/09到期)
(只限郵寄)

2)A+2號 - 400g,有5罐,
1罐是2010年3月到期
4罐是2010年7月到期
面交: 火車站沿線;何文田/紅磡/元朗/上水區

3)huggies pull-ups (m/l/xl/xxl 碼) $20 (藥房可用)
x 2張
到期 30/9/2009

有意可pm我,謝

首頁

尾頁

跳至