自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

good_pig 發表於 19-7-15 00:21
佢父母呢?

在港,另有一囡也在港。

男爵府

如果有能力走,我會同父母一齊走,可下一步先接佢地,佢唔肯就冇辦法。
不過我估大部份人都只會諗自己家庭,係唔會諗埋父母。
有時都幾心酸。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

你覺得自私,自己唔做咪得囉!何故要開個post話人?人哋家事你又知道幾多?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sako 發表於 19-7-15 00:47
如果有能力走,我會同父母一齊走,可下一步先接佢地,佢唔肯就冇辦法。
不過我估大部份人都只會諗自己家庭 ...

講真,去到7x 歲,有冇國家仲接納咁老嘅移民呢?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

stkyo 發表於 19-7-15 00:51
你覺得自私,自己唔做咪得囉!何故要開個post話人?人哋家事你又知道幾多?
...

討論下又唔比??

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

good_pig 發表於 19-7-15 00:55
討論下又唔比??

你都話人自私,咁叫討論咩?

寶石宮

princesscupcake 發表於 19-7-15 00:43
在港,另有一囡也在港。

都仲有兄弟姐妹,都尚好

寶石宮

stkyo 發表於 19-7-15 00:56
你都話人自私,咁叫討論咩?

覺得人地自私,覺得都唔得架咩?
咁惡嘅?

大宅

good_pig 發表於 19-7-15 00:55
講真,去到7x 歲,有冇國家仲接納咁老嘅移民呢?

有。
我住喺加拿大,識好多人都係申請佢地父母黎,用PR 身份的。又有d隔半年黎一次幫手睇小朋友。半年個簽證到期又返一返中國,之後再過黎。
但老實講句,通常咁老既父母都唔識英文,除非你住大城市啦,可以去chinatown,如果唔係對位老人家都唔係咁公平

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

good_pig 發表於 19-7-14 23:27
如果有年長父母在香港, 自己移民...大家覺得自私嘛

我係覺得的

去咗移民,又唔係不能返香港,
有啲國家可以保留香港身分證,即係雙重國籍。

寶石宮

mrs_D 發表於 19-7-15 00:58
有。
我住喺加拿大,識好多人都係申請佢地父母黎,用PR 身份的。又有d隔半年黎一次幫手睇小朋友。半年個 ...

咁樣長途機..飛來飛去都幾金

寶石宮

caryfox 發表於 19-7-15 01:00
去咗移民,又唔係不能返香港,
有啲國家可以保留香港身分證,即係雙重國籍。

當然唔係唔可以返香港...但一定唔會響香港咁CLOSE...好多地方都要坐移民監一排

象牙宮

good_pig 發表於 19-7-15 00:57
覺得人地自私,覺得都唔得架咩?
咁惡嘅?

你覺得係咪唔做囉!你開post用意係咩?一開始已經話人自私,嘹交鬧咁,你惡啲!還是你想套光環?講講你有幾盡責幾唔自私?

good_pig    發表於 19-7-15 01:12

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我自己就唔會掉低父母移民,我覺得咁樣做係好自私,不過如果兄弟姊妹移民我就唔會話佢哋自私,仲會支持佢哋,會叫佢哋放心,我會留守喺父母身邊。

大宅

回覆樓主:

其實我就移民左黎加拿大,因為嫁左個加拿大人,冇得揀。
但係移民唔一定好,可能住喺大城市會好d,但大城市消費又高d, 我黎左幾年都係睇小朋友,遲d要搵野做。 而家先明白人地話移民其實係去做二等工民,我話晒都係香港三大畢業,但係住喺一個小鎮,除左 low-end job, 文職又好難搵,人地都會請返本地人。 咁如果你係專業人士又另計,做護士就不愁出路。

子爵府

2024年龍年勳章

good_pig 發表於 19-7-14 23:27
如果有年長父母在香港, 自己移民...大家覺得自私嘛

我係覺得的

係,好自私
除非一齊走
Life must go on

大宅

回覆樓主:

講真,喺香港做開文職搵兩三萬一個月(雖然都唔係好多),有幾多人甘心放下身段去做超市,餐廳廚房? 我直接情唔想返香港好似對唔住阿媽咁辛苦供我讀大學。

香港社會氣氛係唔好,但唔好下下都話要移民,除非你真係銀行有幾千萬,唔做都得啦。移民真係要乜都重新黎過,我而家都好掙扎緊,諗緊將來點算。

寶石宮

mrs_D 發表於 19-7-15 01:12
其實我就移民左黎加拿大,因為嫁左個加拿大人,冇得揀。
但係移民唔一定好,可能住喺大城市會好d,但大城市 ...

嫁左又另一個ISSUE

寶石宮

mrs_D 發表於 19-7-15 01:13
講真,喺香港做開文職搵兩三萬一個月(雖然都唔係好多),有幾多人甘心放下身段去做超市,餐廳廚房? 我直 ...

咁我又唔知佢地去到外地做乜...

水晶宮

good_pig 發表於 19-7-15 01:05
當然唔係唔可以返香港...但一定唔會響香港咁CLOSE...好多地方都要坐移民監一排
...

坐移民監都可以飛來飛去的

首頁
12345...7

尾頁

跳至