嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

永安百貨有得賣 $95 VIP有9折
原帖由 ~jerry~ 於 09-5-13 13:19 發表
avent爽身液除左護協,邊度有得賣

別墅

我都一直唔敢用爽身粉,但近排甘熱,真係好多熱痱,BB一定唔多舒服

禁止發言

民房

回覆 4# ~jerry~ 的文章

好少地方有賣AVENT爽身液, 荷花都有得賣, 不過貴, 好似$9X, 但護協賣$7X.

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

子爵府

咁avent呢隻爽身液,係咪就唔含滑石粉?

原帖由 毛仔希希 於 09-5-13 00:00 發表
之前聽講座都話唔好用爽身粉, 容易敏感和含致癌物料, 所以我都無用, 我用avent爽身液, 護協有得買!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

desitin原來有隻係creamy架 請問nymon有冇用過呢creamy呢隻呢?

原帖由 NYmom 於 09-5-12 12:22 發表
http://www.desitin.com/
搽 pat pat 好好架

男爵府

原帖由 linglingcandy 於 09-5-14 11:20 發表
大女細個有用,果時唔知對bb不利,照用無誤!!
細仔無用過,聽到你地講,更加唔會用,用汗巾/紗巾抹得囉!!又慳錢+環保喔!!何樂而不為!!

搽patpat and肶'la',好難成日除衭除片同bb抹!

男爵府

揸爽身液又唔夠爽!(chicco$88特價)
就算用talc free 的爽身粉,d粉狀咪又係周圍飛,bb吸左又唔好.....
都幾煩!

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實... patpat, 脾 "la" 都唔需要搽爽身粉都 ok, 只要買一些好少少既尿片 (我仔仔果時用 pampers - 3年前, 仲係日本制 及 goon), 同埋按時換片 (即係3小時左右一塊, bb 過左幾個月大, 少左嘔奶, 就最好係飲完奶奶20mins. 左右換, 多數去左一大篤 VV), 同埋, 一去左大大即換片片, 都應該唔會成日去 patpat 的
(講真, 我仔由一出世至而家4歲大, 未用過任何爽身粉, 爽身液 .... 都無出過熱痱, 而 patpat 都係出吽牙便時才紅過, 搽幾次 desitin 就無事)

最後, 仲要少些用濕紙巾, 多些用棉花+水抹 patpat

男爵府

原帖由 szeszes 於 09-5-14 16:43 發表
其實... patpat, 脾 "la" 都唔需要搽爽身粉都 ok, 只要買一些好少少既尿片 (我仔仔果時用 pampers - 3年前, 仲係日本制 及 goon), 同埋按時換片 (即係3小時左右一塊, bb 過左幾個月大, 少左嘔奶, 就最好係飲完奶奶20 ...

THANKS
非常好的建議!

大宅

今日到jusco,見到Avent 爽身液 $88,現在(15-17/5)應該有八折,好似係125mL可以去睇睇。

原帖由 毛仔希希 於 09-5-14 10:29 發表
好少地方有賣AVENT爽身液, 荷花都有得賣, 不過貴, 好似$9X, 但護協賣$7X.

8 weeks - 1.44cm        16 weeks - about 9cm
11 weeks - 4.94cm       born - 2.65kg
12 weeks - 5.94cm

男爵府

好媽媽勳章

desitin creamy 香港冇得賣。desitin creamy嘅zinc oxide成份比desitin original少, 但質地好滑, 平時搽就ok, 如果紅先搽就唔work, 一定要搽番original。

原帖由 pinkdoll 於 09-5-14 13:20 發表
desitin原來有隻係creamy架 請問nymon有冇用過呢creamy呢隻呢?

民房

g6pd

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

其實desitin original可唔可以日日搽?

原帖由 babyvince 於 09-5-16 00:17 發表
desitin creamy 香港冇得賣。desitin creamy嘅zinc oxide成份比desitin original少, 但質地好滑, 平時搽就ok, 如果紅先搽就唔work, 一定要搽番original。

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

i use chicco liquid talc as well.

首頁

尾頁

跳至