自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

vivian520 發表於 19-10-15 18:49
有無媽媽有細細個已經幫小朋友買保險?

我同老公2個自己本身都無買!

有 一出世就買 買醫療

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

qq媽媽咪 發表於 19-10-15 20:43
大個左身體好d,冇咁易病,普通診所已攪掂,同埋住宿保年年加,好貴

我仔15歲,岩岩暑假至肺炎入院洗左3皮
醫保買左幾年,一煲翻本
醫生話肺花建議入院,唸起有保險即時可以好豪咁話ok!
(本來我同c6公司醫保都包家眷,一直無買,幾年前一齊轉工一齊唔再包家眷,好無安全感,即刻俾錢買安心)

男爵府

一定要買!如果付擔得到。

公爵府

2023年兔年勳章

vivian520 發表於 19-10-15 20:43
你呢個要月供幾錢呀?

其實係睇自己嘅需要,去定個計劃,人人都唔同。

先要諗清楚,保險係長遠嘅計劃,中途斷供,係唔划算。

保險係越早買越抵,越遲就越貴。價格係隨著年齡,風險增加而增加。

有需要嘅,可以講下想要啲乜嘢產品,幫你做個計劃。

水晶宮

vivian520 發表於 19-10-15 20:43
你呢個要月供幾錢呀?

按你自己能力,因為我嗰隻好早年前的plan例如假設頭5年總供5萬就供完然後要存放5年10年後拿回總數有10萬左右最好供的數目和若干年後總數拿回的數有30萬左右夠大學的費用就保障d,,你有錢d咪供大d

10年後1路都唔拎就1路生息和生效,直到你拿錢時人壽的合約就正式完結

這給你參考有類似的plan你自己去找找,我唔係做保險唔會pm你

點解唔做其他投資?因為婚姻好多變數,保險寫名係寶寶法律保障將來發生什麼事沒人可以郁到留給寶寶的錢

大宅

回覆樓主:

我2個都係2歲開始買,有時意外嘅野好難講,大女4歲試過唔知咩事嘔血,入私家驗野住院都用左2萬幾,好彩有買保險。
有啲出世就開始買,因為1歲前都有啲病痛係麻煩嘅。
我就因為餵母乳,當係萬能嘅 所以2歲先買。

男爵府

小朋友好平,幾百蚊,
細重要,因為好多時都要入院,私家父母都好辛苦,但起碼姑娘會好helpful. 政府就會太多野做,唔會咁helpful.

複式洋房

小朋友太細容易病,一份醫療保險好重要。
特別大時大節,有咩仲排政府急症,你等得小朋友都唔等得啦!
一個月幾百蚊,負擔到買返份看門口吧!

男爵府

回覆樓主:

大仔冇買,本身C6公司包。
當年6歲割包皮埋單$13xxx,
公司保險都claim完倒貼$650。

細仔好彩有幫佢買醫療+意外!
第一次9個月大支氣管炎住左3日,
埋單2萬3。

第二次2歲半,俾單車割到腳指,
要麻煩聯針,住一晚2萬左右。

今年6歲半,
今年5月住左兩晚醫院,
埋單$14xxx,
公司保險claim到$13xxx!

上星期撞穿個頭,
局部麻醉聯左5針。
急症室睇左$64xx,洗傷口$350,
過兩日拆線價錢應該$1380。
因爸爸8月尾先拆完線!

我仔份保險係比較貴左少少,
每年$8xxx!
但佢返晒本咁制~
不過緊係想佢白俾啦!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我家族三代都無買~

努力把錢儲蓄更為實際~

政府醫院尤其對小朋友,照料得好好,有懷疑都立刻收入醫,可以有一位親人24小時陪同........家長捱晚輪班是辛苦些,但可能慳返成萬蚊以上一年~

因為有政府醫療系統,所以醫保在香港是消費品而不是必需品,我家三代都無買,我反而信政府醫院~

以下是我經驗........

家人有急病,真係唔好送入私家醫院~
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20520201

急症室,中秋節晚上無有人~
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20506265
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

2024年龍年勳章

一出世拎到証件就買,因為小朋友大吉利事,要入院都幾金!

伯爵府

減齡達人勳章

spikenard 發表於 19-10-15 21:04
按你自己能力,因為我嗰隻好早年前的plan例如假設頭5年總供5萬就供完然後要存放5年10年後拿回總數有10萬左 ...

咁講唔講得係邊間公司呀

伯爵府

減齡達人勳章

zone123 發表於 19-10-15 22:22
大仔冇買,本身C6公司包。
當年6歲割包皮埋單$13xxx,
公司保險都claim完倒貼$650。

真係用到喎

伯爵府

減齡達人勳章

大力大力 發表於 19-10-15 22:31
我家族三代都無買~

我都聽過話嚴重嘅症私家唔收!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

vivian520 發表於 19-10-15 22:50

無論成人或小朋友、急症一定要送入政府醫院~

私家醫院因為掛單制度,所以都不會收急症病人,而且因為成本問題(需要不同科的醫生駐守)、大步分私家醫院都沒設急症室。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

我自己覺得要買醫療

珍珠宮

回覆樓主:

我仔一歲後買,主要醫療同意外,醫療供到18歲保終生

珍珠宮

vivian520 發表於 19-10-15 22:50

私家只打有把握嘅仗,無信心醫到,風險高嘅症多數唔收

珊瑚宮

2024年龍年勳章

我仔bb試過尿道炎要住院,入左私家埋單兩皮幾野,住左7晚,冇買保險

之後翻發因為私家太貴所以去公立,過一晚已經頂唔順,得張膠櫈坐得超辛苦,好彩住左兩晚之後可以出院,但之後幾日都要返醫院打針定食藥,要騰黎騰去,都好攰

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

wan_sosin 發表於 19-10-15 23:19
我仔一歲後買,主要醫療同意外,醫療供到18歲保終生

保终身是沒有用的~

成日話早買平,年紀大就買唔到平保險~

年紀輕保費當然平,買供10/20 年唔使什麼供保一世.......

但這世上是有通脹,到客人年齡大左,每年保障額不變下,賠償金額便不停眨值,直至變成好少~

所以 agent 成日話 : 同妳詳細睇過以前份保單,由於通脹,保障額明顯不足,要加大或買多份~ :laugh2cry:
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至