美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

longmother 發表於 19-11-16 19:51
咁你而家嗰粒斑咩情況?我一打完,所有班都會深左,又有好多唔似有斑嘅位紅左嘅,我初頭都幾驚,唔知會唔會 ...

打完斑深左係正常,之前幾次都深左,幾日就退,但唔會打成咁,可能真係免費,佢唔中意la,便宜真係唔貪得,我呢粒斑本身就唔覺眼,但係眼底果粒根本就無打到,而家我仲有referral都唔夠膽去啦!我有荷爾蒙斑,醫生話好難搞,要打好多次(我join左5次)你雀斑會易搞d。我前面幾次有反黑情況,後尾同佢講,佢好次加左另外個頭幫我打,話可以防反黑,之後都用左好耐時間先慢慢退返。近排食左好多supplement,搽維c,反而覺得荷爾蒙斑慢慢淡左,暫時都唔打laser住,呢個醫生部機係spectra,唔係pico。

大宅

chiuchiu0310 發表於 19-11-16 20:44
打完斑深左係正常,之前幾次都深左,幾日就退,但唔會打成咁,可能真係免費,佢唔中意la,便宜真係唔貪得, ...

我最驚就係反黑,咁其實係咪一早就應該用嗰個頭,我都有荷爾蒙斑,我都預左要打幾次先會冇,咁你仲有冇試過其他激光?

複式洋房

longmother 發表於 19-11-15 16:17
終於的起心肝去做激光去斑,第一次做完對效果相當滿意,以下係我嘅分享,有興趣可PM

1. 診所醫生做,第一 ...

可否PM醫生名及地址給我,謝謝

大宅

longmother 發表於 19-11-16 21:59
我最驚就係反黑,咁其實係咪一早就應該用嗰個頭,我都有荷爾蒙斑,我都預左要打幾次先會冇,咁你仲有冇試 ...

其實佢打呢隻就係1064,打完初初會係會淡,跟住慢慢又深返,比之前仲深,果時先知原來咁樣先叫反黑,都好驚,我都有打過fotona,係治療師打,能量開得低所以無點反黑,其實我都想打pico,不過貴d,如果我內裡調理work就唔打了,貼錢買難受

大宅

chiuchiu0310 發表於 19-11-16 22:47
其實佢打呢隻就係1064,打完初初會係會淡,跟住慢慢又深返,比之前仲深,果時先知原來咁樣先叫反黑,都好 ...

絕對同意如果冇效係貼錢買難受,因為都幾痛

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

longmother 發表於 19-11-15 05:17
終於的起心肝去做激光去斑,第一次做完對效果相當滿意,以下係我嘅分享,有興趣可PM

都平WO

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

好明顯改善喎

水晶宮

chiuchiu0310 發表於 19-11-16 20:44
打完斑深左係正常,之前幾次都深左,幾日就退,但唔會打成咁,可能真係免費,佢唔中意la,便宜真係唔貪得, ...

萬四打10次Spectra都幾貴,而且個醫生似乎打得好兇狠,最怕個底有深層色素/荷爾蒙斑會反黑。樓主淡左果d只係雀斑,我幾年前d雀斑/淺層斑仲嚴重過樓主,靠搽skincare (左旋C & retinol)已清得8899。

圖1係35 vs 39歲時,d淺層斑幾乎清哂,但認真睇底層色素不均。圖2係今年只搽防曬都唔覺明顯有斑。

如果只係淺層斑較明顯 (實色有形狀的),我絕對建議用護膚品解決,好過冒反黑風險。

但我底層都有色素不均 (尤其jawline 位、額髮際),應該都有d荷爾蒙斑未浮上面,所以我一直都唔敢打laser 。不過我打緊其他treatment 嘅診所會free一次pico enlighten俾我試,我會搵治療師打,佢地經驗多d亦冇醫生咁重手。

水晶宮

chiuchiu0310 發表於 19-11-16 22:47
其實佢打呢隻就係1064,打完初初會係會淡,跟住慢慢又深返,比之前仲深,果時先知原來咁樣先叫反黑,都好 ...

內調可以試埋白蕃茄,都有效,不過貴lor。平嘅可食Vit C + Lysine supplements 。另外睇中醫清肝火都work, 捱夜d色斑都深d架。

大宅

Elenalan 發表於 19-11-17 09:32
萬四打10次Spectra都幾貴,而且個醫生似乎打得好兇狠,最怕個底有深層色素/荷爾蒙斑會反黑。樓主淡左果d只 ...

你而家都無咩野斑,皮膚幾靚呀!我都主張如果唔係好多斑都係用護膚品去改善,好過冒風險,而且如果個醫生醫德唔好,只係為賺錢更加制唔過。之前聽你介紹話plasma幾好,可以去紋,而且可以提升眼皮,好想試下,但係都有downtime,所以一直十五十六中。

大宅

Elenalan 發表於 19-11-17 09:40
內調可以試埋白蕃茄,都有效,不過貴lor。平嘅可食Vit C + Lysine supplements 。另外睇中醫清肝火都work, ...

我而家就係食緊維c,蝦青素,碧容健,酵素等調理,真心有效,平過打laser

大宅

Elenalan 發表於 19-11-17 09:32
萬四打10次Spectra都幾貴,而且個醫生似乎打得好兇狠,最怕個底有深層色素/荷爾蒙斑會反黑。樓主淡左果d只 ...

介紹下搽邊隻左旋同retinol ,我以為打得重手係好野,原來係會反黑,你唔講我真係唔知

水晶宮

longmother 發表於 19-11-17 11:00
介紹下搽邊隻左旋同retinol ,我以為打得重手係好野,原來係會反黑,你唔講我真係唔知
...

如果底下冇荷爾蒙斑,打得重手d最多downtime長少少。但如果有荷爾蒙斑就小心d喇。

任何牌子左旋C & retinol也可,只要濃度有效pH適合就可以, 可以揀易買的Dermacept, clinique, Vichy...我長用Skinceuticals CE Ferulic, retinol我用得最多係SkinMedica和Jan Marini

大宅

Pls pm, thanks

複式洋房

可以PM診所資料給我嗎?

複式洋房

可以PM診所資料給我嗎?

洋房

回覆 longmother 的帖子

請問可否PM 醫生資料給我,謝謝你!

大宅

can you please pm me the doctor details? thanks!

大宅

Can u pm me? Thx!

複式洋房

請pm醫生資料,Thank you!

首頁

尾頁

跳至